Hrvatski Fokus

Svaka nova politička garnitura zaposli oko 20.000 uhljeba

 
 
"Izdajice preziru čak i oni kojima su nekad služili."
(Tacit)
 
Malo je onih koji se nikada nigdje nisu susreli s nekim oblikom izdaje u bilo kojem dijelu svog rada, djelovanja i života. To negativno i bolno iskustvo prati nas tijekom cijelog života, bilo kao pojedinca, interesnu skupinu, političku stranku, društvenu zajednicu i državu. Tijekom stoljeća u svim društvenim uređenjima, diljem svijeta, bez obzira na civilizaciju, kulturu, nacionalnost, vjeru, događa razne i različite izdaje, namjerne, nenamjerne, utilitarne, osobne, stranačke, unutarstranačke, političke, državne, međudržavne, znanstvene,  povijesne… Nema malih izdaja. Sve izdaje imaju zajednički nazivnik i kod.
“Izdajnik će vam reći sve što želite čuti, a zatim vas izdati.” (G. Martin)
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/05/Boycott2017Logo-800x445.png
Kroz povijest su poznate mnoge izdaje, koje su poremetile dotadašnji tijek života, mnogih naroda i zajednica. Neke od tih izdaja su mitovi, čiji je temelj važan povijesni događaj, poput onog o tisućljetnoj kletvi i prokletstvu, hrvatskog kralja Dmitra Zvonimira (1075. – 1089.), kojeg su navodno ubili njegovi podanici, kad je htio vojno  pomoći, bizantskom caru Aleksiju I. Komenu, koji je mnoge vladare, čak i papu Urbana I, molio za pomoć u oslobađanju Jeruzalema, kojeg su osvojili Turci Seldžuci.  Na Saboru “pet crkava” održanom u Kosovu kod Knina, rat u tuđini nije željelo tadašnje plemstvo, te su ubili kralja koji je htio ići u taj rat. Pop Dukljanin piše o tome u svom Ljetopisu, a povjesničari se o tome spore stoljećima. Kako bilo da bilo, nad Hrvatima se nadvija tisućljetno prokletstvo izdanog umirućeg kralja Zvonimira: „Da Bog da više nikad ne imali kralja svoje krvi.” Nakon kraljeve smrti, koji je po predaji bio dobar kralj, dobre je pomagao, zle progonio, dolazi do gubitka hrvatske suverenosti. Hrvatska suverenost se uspostavlja dolaskom predsjednika Franje Tuđmana na vlast, nakon referendumske odluke hrvatskog naroda, o odcjepljenju Hrvatske, od bivše države. Koje sve Scile i Haribde smo od onda prošli dobro su poznate, posebice sva zla koja su nastala u oslobodilačkom Domovinskom ratu.
 
Paralelno s ratom došlo je do privatizacije, prodaje, krađe,  uništavanja materijalnog i kulturnog blaga…, gospodarstva, proizvodnje, poljoprivrede, društvenog vlasništva, prirodnih resursa, diljem Lijepe naše, od strane onih koji su vladali Hrvatskom, a pri tom “ne vole njezinu grudu, rijeke i more, kao i hrvatski narod.” To mnogi pripisuju Zvonimirovoj  tisućljetnoj kletvi, koja bi po predaji trebala nestati 2089. Bilo kako bilo. Na svima nama je da ta “kletva” prestane i nestane. Nestat će onda kad prestanu sve izdaje, naročito u politici. Sjetite se samo tko je od poznatih dugovječnih političara, što govorio obećavao, napravio, kojoj je sve političkoj opciji pripadao, što je dao nama, a što je priskrbio sebi i svojem naraštaju do petog koljena. Tko jednom izda bilo koga, izdati će i drugi put. Nakon toga  to mu je karakterna čvrsta osobina i stav, koji je uvijek spreman promijeniti, prilagoditi i unosno utržiti. Tome i takvome svjedočimo već tridesetak godina, bez obzira tko je u kojem vremenskom periodu bio na vlasti. Naravno, veći je grijeh na onima koji su dulje vladali. Dobro se zna tko je to i koji su to. Unatoč toga, oni su još uvijek u opticaju, nude nam se i obećavaju, na svim razinama, na svim izborima, najviše na državnoj razini i parlamentarnim izborima.
 
Svima njima je na umu dočepati se vlasti, biti u Saboru ili u Vladi. To osigurava lovu i moć. Sjetite se samo kakvi su ušli u sabor, a kakvi su izašli. Mnogi su se obogatili, stekli diplome i društveni položaj. O ugledu o tom potom, ali tko još u ovoj državi koga pita za ugled. Piramida društvenih vrijednosti se jako promijenila. Opasno je nagnuta, ali još uvijek je u opciji. Nema veze tko je što loše, krivično ili kriminalno napravio, ukoliko je naš. Takav se brani i oslobađa svih krimena. Imamo najnovije primjere u korona krizi. Za pomor staraca u domu za stare i nemoćne, kriv je virus. To kaže struka, nakon istraživanja  nadležnih. Za uzurpaciju vlasti i ovlasti, nepotizam, korupciju, klijentelizam i još mnogo negativnih izama nitko nije kriv. Love se i kažnjavaju sitni lopovi i poneki kapitalac, za kojeg je došao mig iz Europe.  Suđenje se odugovlači u beskraj. Na kraju će “vuk pojesti magare”, a veliki “lopovi” i državni “neprijatelji” će dobiti enormne odštete za sumnju i nedokazanu krivnju. Mnogi pod sumnjama za velike utaje državnog novca, za sukobe interesa, obmanjivanje, krađe i lopovštine svake vrste bez ikakvog srama idu na stranačke liste, postaju visoki dužnosnici, ponekad i “lideri”, bez obzira gdje i kada. Zašto pitaju se mnogi građani? Zato, jer imaju zaleđe. Mnoge su kupili, mnoge podmitili, mnoge zaposlili, mnoge imaju u šaci, zbog bilo čega ili koga. Neka istraživanja pokazuju da svaka politička garnitura zaposli oko 20.000 uhljeba, u državnom sektoru (stranci, državnoj tvrki), dok se između svakih lokalnih izbora broj zaposlenih poveća za 10 posto. Gdje su svi oni? Što rade?
 
Pandemija korone je zorno pokazala i dokazala kako se s malo administracije dobro funkcionira. Samo treba htjeti i znati. Što bi onda bilo s uhljebima? To su ionako ljudi bez nekog konkretnog i unosnog obrazovanja, bez sposobnosti i  potrebnih vještina potrebnih na radnom mjestu koje su dobili. Takvi se vrlo brzo i lako mogu zaposliti tamo gdje ne treba stručna radna snaga. Brati jagode, plijeviti povrće, kositi travu, skupljati žir, može svatko, pa i onaj s lažnom diplomom. Međutim, takvi nitko ne dira, iako za njih zna, ukoliko su njihovi članovi i simpatizeri. Kad bi se takvi maknuli s mjesta koje im ne pripada, ni po čemu, osim podobnosti, tko bi ostao.  Tko bi glasao za “dobrotvore”? Zagreb je eklatantni primjer takve rabote. Međutim, svemu tome jednom dođe kraj, na bilo koji način, makar po zakonima prirode i  sklonosti svega k ravnoteži, pravnoj jednakosti i pravednosti. Onaj tko jednom izda je izdajnik. Možda trenutačno u nečemu, nekome i pomogne, ali to je kratkog vijeka. Onaj tko se jednom prodao postaje s vremenom škart roba, ide na akciju ili se jednostavno otpiše i baci na smetlište povijesti.
 
Ovih se dana pun o pregovara, prodaje, kupuje, trguje i obmanjuje. Noćna prestrojavanja su naša specifičnost. Sjetite se takve pojave ranih devedesetih, kad su crvene partijske knjižice masovno zamijenile plave s hrvatskim grbom i zastavom. Takvi su najglasniji psovači i protivnici prošlog režima. Moraju to raditi kako bi pokazali i dokazali svoju lojalnost novoj stranci. I to se s godinama istrošilo i izlizalo. Sad se bez imalo srama, preko noći  mijenjaju ideje, kojih zapravo niti nema, ali su negdje zapisane i prelazi se u dijametralno suprotni tabor, noseći sa sobom neke “partijske” tajne, u smislu tko je što kome rekao, napravio ili mu namjerava napraviti. Kaj god! Zaboravi se i zaboravilo se tko te je stvorio. Zbog koga i čega si tu gdje je si Znaš li koliko je bilo boljih, sposobnijih, poštenijih, europskijih, ljudskijih, stručnijih i boljih od tebe. Zašto je predsjednik Tuđman baš tebe izabrao i doveo u svoj ured? Sve to ima svoje razloge.
 
No, sad su druga, nova vremena, kojima se treba prilagoditi. Ta prilagodba ti može puno toga donijeti, čak i ulazak u europarlament. S tom lovom se može svašta. Svaka rugoba može naći frajera, kojeg poželi. Pitanje je samo tko ima želudac za to. Imaju mnogi i želudac i moral, za svašta. od čega normalan čovjek dobiva mučnine i gađenje. Nema veze što se vlastita braća u grobu okreću zbog izdaje njihovih ideala. Bilo, pa prošlo, ide u povijest, zajedno sa SDSS-om i ostalim insignijama na kojima si odrastao, stasao, ostao i opstao. Tome se normalan čovjek ne može smijati. To je nakaradno, nenormalno, sramotno, oportunističko, nepošteno, primitivno, izdajnički,u svakom pogledu, naročito u pogledu samog sebe.
“Nijedna inteligentna osoba nikada nije smatrala da je moguće vjerovati izdajniku.” (Ciceron)
 

Ankica Benček

Povezane objave

Govor mržnje Živoga zida

HF

Dobro smo i prošli kod ovakve izdajničke vlasti

HF

Izađimo svi na izbore!

HF

Šterc: Planski useliti oko 50.000 ljudi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više