Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

“Trogirska kruna” u čast braniteljima

U Trogiru otvoren spomenik hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata

 
 
U Trogiru je u srijedu, 10. lipnja 2020. svečano otvoren spomenik hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata „Trogirska kruna“, rad akademskih kipara ĐaniJa Martinića i Frane Šituma.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/06/naslovna.jpg
 „U ovaj spomenik ugrađeni su životi poginulih branitelja, najboljih od najboljih, nestalih civila, žena, djece, svih poginulih u fašističkoj agresiji. Ovo je simbol pobjede i ostvarenja velikog cilja, a to je hrvatska država. Simbolično se nalazi ispred gradskih zidina, kao vječni čuvar. Zadovoljstvo mi je što je moj grad izvršio moralnu obavezu počasti i zahvalnosti braniteljima“, rekao je Ivica Baturina, predsjednik HVIDRA-e Grada Trogira.
 
„Neka nam ovaj spomenik neprestano ulijeva optimizam i vjeru u 'obećanu zemlju' koju su nam u ostavštinu ostavili oni koji su za nju dali svoje živote. Njihova ostavština dala nam je zadatak: neprestana borba za pošteniju, pravedniju zemlju u kojoj će naša djeca živjeti bolje nego njihovi djedovi“, rekao je gradonačelnik Ante Bilić.
Hvala svima na ukazanoj prilici i povjerenju. Kamen na ovom spomeniku simbolizira zemlju koja nije doživjela pad, brijeg simbolizira Golgotu zbog muke koju je rat donio, a kruna simbolizira sunce koje sja nad zemljom, kao identitet ovog naroda, rekli su autori Đani Martinić i Frane Šitum.
Rad odlikuje jasnoća, odnosa brojnih poleglih, dijagonalnih i uspravljenih kamenih blokova, što predstavlja snažnu simboličku poruku od pada do uskrsnuća, sadržanog u centralnom bloku s perforiranim križem i tekstom „Lijepe naše“. Dramatičnost i žrtva iskazana je polegnutim elementima koji uspravljajući se simbolički govore da nema smrti nego života. Ova svojevrsna instalacija – ambijent premda poštuje položaje i oblike stabala i cjelinu parka snažna je konstrukcija i istodobno je kontrast  hortikulturnom mobilijaru parka. U tom se kontrastu ističe  snažan plasticitet rješenja koji i pridonosi njegovoj vidljivosti i poruci. Premda obrazloženje govori o „suodnosu s mikro lokacijom parka Žudike ovaj geometrijski i konstruktivni organizam na podlozi lijepoga i skladnoga parka upravo kontrastom (i uz osvjetljenje) postaje nadaleko vidljivim, ali nikako nametljivim znakom štovanja i zahvalnosti.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Nema Božića bez Boga!

HF

Na Etno salašu Balažević

HF

Od čega je umro Udo Ulfkotte?

HF

Opasniji je govor mržnje Pupovčevih Novosti

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više