Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Orbánove poruke iz Sátoraljaújhelyja

Na spomen-ploči nalazi se zemljovid Mađarske prije raspada Austro-Ugarske koncem 1918. godine

 
 
Predsjednik mađarske vlade Viktor Orbán je u subotu, 6. lipnja 2020., u Sátoraljaújhelyju, na mađarsko-slovačkoj granici, pred spomenikom "Mađarske kalvarije" i u prigodi 100. obljetnice Trianonskog sporazuma, kada je Mađarska nakon poraza u Prvome svjetskom ratu izgubila dvije trećine teritorija i polovicu svoga multietničkog stanovništva, između ostaloga rekao: »Mađarska ima snažnu i nezavisnu državu već 400 godina. Mađarska ponovno pobjeđuje… Nema nijedne nacije na svijetu koja bi mogla izdržati takvo stoljeće, no mi smo izdržali i danas ponovno pobjeđujemo«.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/06/madjm.jpg
Na spomen-ploči nalazi se zemljovid Mađarske prije raspada Austro-Ugarske koncem 1918. godine, koja obuhvaća dijelove današnje Hrvatske, Slovenije, dijelove Vojvodine u Srbiji, južne Slovačke, istočne Austrije (Gradišće-Burgenland), Erdelja (Rumunjske) i istočne Ukrajine (Galicija i Bukovina). Na spomeniku nalazi se naslov na mađarskom »Fiume – tengerre magyar«, što u prijevodu na hrvatski glasi: »Rijeka – mađarsko more«.
 
Orbán je u govoru u subotu rekao da se Mađarska održala unatoč Turcima, njemačkoj hegemoniji i sovjetskoj čizmi, a nestale su i Čehoslovačka, Jugoslavija i Sovjetski Savez i britansko i francusko carstvo. Osudio je Zapad jer je pokidao tisućljetne granice i povijest Središnje Europe izručivši Mađarsku i druge države regije "neprijateljima, vladi boljševika". "Središnja Europa bila je ponovno nemoralno iscrtana. Nikada ne ćemo zaboraviti što su nam učinili", rekao je Orbán. Pozdravio je što Mađari grade zajedničku budućnost sa susjedima: Slovačkom, Srbijom, Hrvatskom i Slovenijom i ocijenio da je povijest "dala šansu, možda zadnji put, narodima Središnje Europe da se otvore novoj eri". "Naša politička, duhovna, gospodarska i kulturna gravitacijska sila raste iz dana u dan. Povratak Mađara tek je počeo", zaključio je Orbán.
 

Vid Hinković

Povezane objave

DeSantis je unaprijed poznavao mar-a-lago napad

hrvatski-fokus

Pritisak Rusije raste na srednjoazijske medije

hrvatski-fokus

Apsolutna ideja i euroazijska globalizacija

hrvatski-fokus

Crtice iz povijesti Makedonije

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više