Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba o antičkoj Issi u Muzeju grada Kaštela

Isejska prisutnost zabilježena je u Traguriju i Saloni

 
 
U okviru proslave dvjestote obljetnice najstarije hrvatske muzejske ustanove – Arheološkog muzeja u Splitu, Muzej grada Kaštela ugostio je izložbu „Iz grada isplovi ovog – Issa maritima“, autora Borisa Čarge, voditelja područne ispostave Arheološkog muzeja u Visu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/06/234103_d672db475c389bd8734e.jpg
Jačanje isejskog utjecaja na obalno područje srednje Dalmacije, ostavilo je trag i na području današnjeg Kaštelanskog zaljeva. Isejska prisutnost zabilježena je u Traguriju i Saloni, a najvažnije kaštelansko antičko naselje Sikuli, koje se nalazilo na području Resnika,  također je bilo snažno povezano s Isom. Povezanost Sikula i Ise ogleda se u urbanizmu naselja, ali i u brojnim pokretnim nalazima pronađenima u podmorju i na kopnu.
„Izložbu nismo odabrali slučajno, jer je riječ o lokalitetu koji je usko vezan s našim najvećim antičkim lokalitetom u Resniku, Siculima, tako da je na izložbi prisutno podosta poveznica. Siculi su egzistirali približno u isto vrijeme kao i Issa, iako je Issa nešto starija. Issa je osnivala naselja Tragurion i Epetion te je vjerojatno  imala utjecaja i na osnivanje Sicula, tako da nam je izložba posebno zanimljiva i pomalo lokalna“, kazao je ravnatelj kaštelanskog muzeja Ivan Šuta.
 
Pokušaj da se posjetitelju približi način života antičkog čovjeka i njegova percepcija mora tematska su okosnica izložbe i kataloga kojeg uređuje i kao autor potpisuje Boris Čargo, viši kustos priručne zbirke i lokaliteta Issa. Katalog je strukturiran u tri dijela: tekstualno obrađena tema, kataloški popis i posljednji koji prikazuje dvije kraće analize i jedan prijevod antičkog književnog djela.
Prvi dio kataloga sadrži nekoliko tekstualnih cjelina koji donose opće zemljopisne podatke o Jadranu, izvore koji govore o imenu Jadrana i isejskom brodovlju, opis antičkih lučkih ostataka, trgovačke aktivnosti, ribarske tradicije i ribarskog alata. Pomoću grafičkih prikaza i fotografija rekonstruirana je antička obalna linija koja je 'u odnosu na današnju bila niža za otprilike dva metra'. Ostaci kamenih blokova stoga su očuvani i vidljivi uglavnom ispod morske površine. Tekst sadrži i povijesne podatke vezane uz pomorsku flotu grada Isse. Sudjelujući u mnogobrojnim bitkama između Ilira i antičkih Grka kao i kasnijem savezništvu s Rimom i sukobima s Filipom Makedonskim, moreplovci s Visa dobivaju reputaciju prekaljenih ratnika, ali i vrsnih trgovaca. Prva poznata pomorska bitka na hrvatskom dijelu Jadrana dogodila se 384. g. pr. Kr. kada dolazi do napada združenih ilirskih snaga na grad Faros. „Tradicionalno je tumačenje da je grčka pomoć Faranima, vjerojatno pod vodstvom Jadastina, stigla iz Isse“.
 
Svakodnevici stanovnika Isse svjedoče keramički artefakti sačuvani na području nekropole antičkoga grada i predmeti pronađeni na podmorskim lokalitetima. U katalogu su prikazane amfore različitih tipova, keramičke posude, tanjuri i figure, sidra od kamena i olova, igle za mreže od bronce, olovni i keramički utezi, udice i kovani novac koji datira i do 200 godina prije Krista.
Zanimljivost i posebnost ovog kataloga čine citati iz antičkih djela na temu suživota čovjeka i mora, npr.: citati iz Djela apostolskih, gdje je opisano ponašanje posade na brodu za vrijeme oluje; izvadak iz Plautove komedije Konop, gdje je opisana težina ribarskog života i posebno vrijedan prijevod jednog dijela treće knjige Opijanova didaktičkog spjeva Halieutika (O ribolovu) kojeg je pripremila Marta Čargo. Jedan od stihova potonjeg spjeva glasi: Prvo, ribaru tijelo i udovi, i jedni i drugi bi trebali biti i brzi i jaki, niti previše debeli niti tijelom biti slabiji jer potrebno mu je često uvis vukući boriti se sa snažnim ribama, kod kojih je prisilna snaga, dokle god se gibaju valjajući se u naručju majke mora.
Drugi dio kataloga sadrži kataloški popis autora Borisa Čarge, Maje Bonačić Mandinići i Jurice Bezaka. Prikazano je 137 izložaka s materijalnim opisima, datacijama, nazivima lokaliteta, sažetim objašnjenjima i popratnim ilustracijama u boji. Publikacija je opremljena popisom korištene literature i velikim brojem ilustracija koji prate tekst i pobliže dočaravaju život antičkih moreplovaca grada Isse.
Na kraju su pridodane i dvije kraće analize: Analiza organskih ostataka iz ulomaka amfora pronađenih na Visu (Issa) autora Igora Jerkovića i Zvonimira Marijanovića te Preliminarna analiza ljuštura školjkaša i puževa i ribljih koštanih dijelova iz kuća i nekropola Isse autora Antonele Paladin, Elme Vuko i Sanje Puljas. (Vladimir Cerovac).
Izložba će biti otvorena do 19. srpnja 2020.
 

Nives Matijević

Povezane objave

“Pamtim samo sretne dane”

HF

Za njegovu dušu

HF

Dalmacijo, mati!

HF

Umjetnik i Političar – ima li izmirenja?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više