Hrvatski Fokus
Hrvatska

Hrvatska ministrica protiv hrvatskog generala

Ministrica Nina Obuljen Koržinek besramno obmanula javnost

Andrej Plenković je 2016. osobno odlučio na mjesto hrvatske ministrice kulture imenovati Ninu Obuljen Koržinek. Njezin rad obilježile su mnoge odluke motivirane ideološkom isključivošću i sklonosti sumnjivom financiranju veličanja totalitarnog komunističkog režima, kojeg hrvatska orjuna pokušava prikriti antifašizmom. Ipak, predmet ovog otvorenog pisma nije  autokratsko upravljanje resorom kulture od strane dotične ministrice, nego njezino iznošenje neistina i manipulativno obmanjivanje javnosti.

http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/06/collage-Praljak-945x643.jpg
Nina Obuljen Koržinek je na sučeljavanju s Karolinom Vidović Krišto, iznijela mnoge neistine od kojih ovdje nabrajamo slijedeće:
1. Je li Nina Obuljen Koržinek potpisala dokument kojim je, sada pokojni, general Slobodan Praljak neutemeljeno oštećen za 436.000 kuna?
Nedvojbeno DA.
Provjerom odluka ministarstva kulture nepobitno je utvrđeno da je ministrica Nina Obuljen Koržinek, tada na poziciji pomoćnice ministra kulture potpisala dokument kojim se zbirke dokumenata generala Slobodana Praljka klasificiraju kao “šund”, dakle svrstavaju ne u knjige nego u brošure.
Time je 16 generalovih knjiga s autentičnim dokumentima proglašeno ne samo “šundom” nevrijednim za hrvatsko ministarstvo kulture, nego je kao takvo podleglo naplati poreza što je generala Praljka dovelo do financijske smrti.
O tome svjedoči dokument koji objavljujemo na kraju ovog otvorenog pisma.
2. Je li Nina Obuljen Koržinek omogućavala financiranje protuhrvatskih filmova?
Nedvojbeno DA.
Najbolji dokaz njezina višegodišnjeg djelovanja s različitih funkcija, je sramotno financiranje dokumentarnog filma Masakr u Dvoru, protuhrvatskog pamfleta temeljenog na povijesnoj krivotvorini. Grubu manipulaciju priznao je i tadašnji direktor HAVC-a (Hrvatskog audio vizualng centra) pod ravnanjem Hrvoja Hribara. Nina Obuljen je u to doba bila članica Upravnog odbora HAVC-a, tijela koje se bavi kontrolom podjele novca u kinematografiji. Protiv odgovornih, Hribara, Obuljen i ostalih podignute su kaznene prijave.

3. Je li Nina Obuljen Koržinek u funkciji ministrice kulture surađivala s Republikom Srbijom tijekom snimanja filma Dnevnik Diane Budisavljević, koji obiluje povijesnim krivotvorinama?
Nedvojbeno DA.
Jednostavnim uvidom u katalog hrvatskog filma uočljiva je koprodukcijska suradnja Hrvatskog audio vizualnog centra i Filmskog centra Srbije. Osnivač HAVC-a je Ministarstvo kulture Hrvatske. Osnivač Filmskog centra Srbije je Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije. Kako je HAVC pod kontrolom Hrvatskog Ministarstva kulture a filmski centar Srbije kontrolira ministarstvo republike Srbije, sramotno je ministričino negiranje uloge njezinog resora u ovome ruganju s hrvatskom nacijom.
Suradnja je bila toliko snažna da su javne televizije Hrvatske i Republike Srbije, HRT i RTS (također pod resorom ministarstava kulture tih dviju država), film prikazale istu večer.
Tijekom 2019., točnije 28. siječnja 2019., ministrica Obuljen Koržinek je održala radni sastanak s predstvanicima Ministarstva kulture i informiranja republike Srbije. Naoko običan radni sastanak ukoliko se čitaju samo izvješća iz Hrvatske. No uvidom u pisanje srbijanskih medija, osim suradnje na kulturnom planu, naša ministrica je dogovorila mješovite hrvatsko-srpske konferencije o logoru Jasenovac u Zagrebu, Beogradu i Jasenovcu na kojima bi povjesničari s obje strane „sagledali činjenice o tom logoru iz Drugog svjetskog rata”.
Ta ista ministrica je bila na čelu tog resora kada je HRT krenuo po ne znamo više koji put proganjati i suspendirati Karolinu Vidović Krišto, radi gostovanja Igora Vukica na temu njegovog istraživanja i knjige o logoru Jasenovac koja je sufinancirana od hrvatske Vlade i reklamirana na istoj televiziji.

4. Radi li ministrica Obuljen Koržinek transparentno i u skladu sa zakonima? Jedan od slučajeva u dugom nizu svjedoči suprotno.
Aktualna ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek bila je uz Stjepana Ćosića, Romanu Matanovac Vučković, Hrvoja Turkovića i Jadranku Hrg, član Upravnog odbora HAVC-a tijekom 2015. godine. Upravni odbor je odgovoran za rad centra.
Državni ured za reviziju objavio je negativno mišljenje o radu HAVC-a za 2015. godinu, a uz ravnatelja Hrvoja Hribara, očigledna je odgovornost bila i na Upravnom odboru.
U velikom nizu zamjerki ističe se kako je tijekom 2015. Hribar raspolagao sredstvima na temelju zaključenih ugovora, u iznosima iznad 50 tisuća kuna, bez odluke Upravnog odbora, te za iznose iznad 200 tisuća bez suglasnosti osnivača, Ministarstva kulture.
Isto tako zamjerka Revizije bila je što financijski izvještaji HAVC-a često ne iskazuju objektivno i istinito rezultate poslovanja te stanje imovine i obveze.
Među nepravilnostima su obračunavanje plaća po višim koeficijentima od propisanih, omogućivanje korištenja mobilnih telefona za 15 vanjskih suradnika i isplaćivanje autorskih honorara za poslove koji nisu autorska djela.

5. Nina Obuljen potpisala skandalozno očitovanje o knjizi Jezik i nacionalizam?
U „dobar posao“ Nine Obuljen, koji ističu “kulturni djelatnici”, spada i prihvaćanje novčanog podupiranja od Ministarstva RH (pseudo)znanstvenih projekata koji ne samo da negiraju stožerne odrednice hrvatske kulture nego i samo postojanje kulture hrvatskog naroda.
Knjigu “Jezik i nacionalizam”, kojom se negira postojanje hrvatskog jezika i nastoji dokazati postojanje ‘srpskohrvatskog jezika’, financiralo je ministarstvo kulture s Božom Biškupićem na čelu. Na prijavu odgovornih osoba u Ministarstvu kulture Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu iz Ministarstva kulture stiglo je očitovanje s potpisom tadašnje državne tajnice Nine Obuljen u kojem stoji glede skandaloznog financiranja “da su se članovi Komisije vodili kriterijem stručne utemeljenosti i relativne zanimljivosti problematike, a nipošto ideološkim ili dnevno-političkim motivima”. Podsjetimo, riječ je o knjizi koja ne “raspravlja o sudbini hrvatskog jezika” nego taj jezik ne vidi na lingvističkoj karti Europe, odriče mu zasebnost i pravo na život pod hrvatskim imenom.

6. Potiče li Ministarstvo kulture pod ravnanjem Nine Obuljen Koržinek istinu o Domovinskom ratu? Evo samo dva u nizu vrlo jasnih primjera.
Od kada je Ministrica Obuljen Kožinek preuzela Ministarstvo odbijeni su slijedeći projekti:
Glazbeno scenska predstava “Bitka za Vukovar“ za gostovanje na: Novom Zelandu (2017. godina), Kanada (2017. godina) i USA (2018. godina) .
Projekt prilagođen za 7 i 8 razred osnovne škole, glazbeno scenska predstava “Bitka za Vukovar“ za projekt Ministarstva "Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi" (2019. godina).
Svake se godine unutar navedene programske sheme odobravalo u prosjeku10 milijuna kuna.
Za jedinu braniteljsku predstavu i jedini projekt o Domovinskom ratu u Hrvatskoj koji objedinjava i kulturnu baštinu i narodne plesove i pjesme ali i jedinu predstavu na kojoj se nikada ne naplaćuje ulaz, nije bilo novčanih sredstava.

Dotična ministrica je odbila i projekt Domovina u pjesmama, jedinstven glazbeni uradak koji govori o hrvatskom identitetu, ljudima koji su ga branili, dotiče se pitanja iseljavanja i sl.
U isto vrijeme tijekom 2017., za skandaloznu predstavu orjunaškog ekstremiste Olivera Frljića, “Turbofolk”, ministarstvo intervenira dva puta i Frljića potiče s 28 000 kuna, te potom s 26.000 kuna. Na sučeljavanju je ministrica tvrdila kako za njezina mandata Frljić nije financiran.
7. Interesni kolopleti ministrice Nine Obuljen Koržinek.
Maštovitost Nine Obuljen se pokazala u punom sjaju pri kreiranju interesnih kolopleta povezanih s HAVC-om (Hrvatski audiovizualni centar). Jasen Mesić i Nina Obuljen su dovođenjem Hribara (2010.), kreatori ovog filigranskog, kružnog sustava u kojemu jedni druge imenuju, jedni druge nagrađuju i jedni drugima isplaćuju novce. Ukoliko niste kružno omiljeni, do sredstava jednostavno ne možete doći. Prvo je Koržinek odabrala Hribara za ravnatelja, a onda, kako bi joj uzvratio uslugu, Hribar je imenovao nju u članstvo upravnog odbora. Bezbrojne, ozbiljne inkriminacije HAVC-a događale su se kako do njezina dolaska u upravni odbor tako i nakon njezina imenovanja 2015.
Kriminalni tijekovi novca, sukobi interesa, regionalni (filojugoslavenski) nagradni prsten  baziran na koprodukcijskom rasipanju hrvatskog novca, poticaji suprugama, bliskoj rodbini, članovima upravnog odbora, itd. Suma od oko 70 milijuna kuna godišnje mamac je mnogima. Koržinek ništa od navedenoga nije zamjetila? Nisu je zasmetale ni avansne isplate par stotina tisuća kuna  Anti Tomiću i sličnima. Tomić se hvali kako od države niti traži niti dobiva išta. Točno. Traži i dobiva od države u državi – HAVC-a, pod ravnanjem partnera Obuljen-Koržinek, Hribar. Za to vrijeme ministričin ljubimac Hribar po Beogradu mantra kako je “Hrvatsku zahvatio grip fašizma”. 

8. Gaženje medijske struke
U vrijeme dok je obnašala dužnost predsjednice Programskog vijeća HRT-a, od kraja 2012., do početka 2015., na HRT-u se dogodilo niz skandala, među ostalim, nezapamćena cenzura i gaženje medijske struke u svrhu zataškavanja činjenica o tzv. spolnom odgoju u hrvatskim školama. Dokazi o spolnom odgoju utemeljenom na pedofiliji prikazani su u emisiji Slika Hrvatske. Tadašnja urednica emisije Karolina Vidović Krišto tada biva izložena nezapamćenim progonima.

9. Nagrade za blaćenje Hrvatske.
Ministrica Obuljen-Koržinek je blagoslovila imenovanje Danila Šerbedžije savjetnikom za film pri HAVC-u. Danilo tako postaje jedna od osoba koja će odlučivati koje će adrese krčmiti desetke milijuna kuna hrvatskog novca. Imenovanje je obavljeno potiho pod krinkom Covid19 krize. U isto vrijeme Danilo i njegov otac Rade Šerbedžija mrežnim istupima javno podupiru monstruozno blaćenja Hrvatske od makedonskog direktora Agencije za film Gorjana Tozije. Ministricu Obuljen-Koržinek nije osvijestila ni prosvjedna nota koju je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo makedonskim vlastima povodom bestijalnih istupa njihova dužnosnika.
Ovakav niz primjera koji svjedoče o radu ministrice Obuljen-Koržinek mogao bi popuniti cijelu knjigu. Razvidno je kako su ovdje na djelu najteži slučajevi klijentelizma i manipulacija na štetu hrvatske umjetnosti, kulture, nacionalnih interesa i hrvatskog identiteta čija je zaštita temeljni zadatak hrvatskog ministarstva kulture.
Telefonski smo kontaktirali gospođu Vidović Krišto sa zamolbom da i sama komentira navedenu problematiku. Izjavila je slijedeće:
„Prilažem fotografiju srušenoga borbenog zrakoplova JNA koja je uz Srbiju, Crnu Goru i terorističke postrojbe pobunjenih pripadnika srpske narodnosti, 1991., izvršila agresiju na Hrvatsku. Rušenje zrakoplova je bez odobrenja ratnog vrhovništva, zapovjedio pukovnik Ivica Arbanas-Lipi, prvi ratni zapovjednik samoga grada Vukovara, kojega predsjednik Tuđman naknadno odlikuje za taj čin.  Isto tako ću svojim radom učiniti sve da istinom ostavarimo pomirbu hrvatskog nacionalnog bića, te zloslutne simbole totalitarizama jednom za svagda pošaljemo u ropotarnicu povijesti.“
 

Željko Maršić – Zenga, Građanska inicijativa Ivo Pilar

Povezane objave

Treba se povući iz politike

HF

Duh slobode snaži

HF

Je li rat završio 70 godina kasnije?

HF

Oglasi tuge

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više