Hrvatski Fokus
Gledišta

Jugoslaveni ponovno dižu glavu

Dokle će profesori s Filozofskoga fakulteta tugovati za propalom državom?

 
 
„Nakon što je prije tri godine donesena deklaracija o zajedničkom jeziku, u Beogradu je ovog vikenda objavljena deklaracija „Obranimo povijest“ koju su napisali povjesničari iz zemalja nastalih raspadom Jugoslavije, a potpisali su je, među ostalim, i hrvatski povjesničari Ivo Goldstein, Hrvoje Klasić i Tvrtko Jakovina. Među potpisnicima je također Vesna Teršelić iz Documente, Dragan Markovina i mnogi drugi. Deklaracija je plod projekta beogradske udruge Krokodil pod nazivom „Tko je prvi počeo“ s podnaslovom „Povjesničari protiv revizionizma“. „Oni tvrde kako je u državama nastalim raspadom Jugoslavije snažan revizionistički odnos prema prošlosti, a revizionizam definiraju kao „zloporabu historijske znanosti“ te namjerno i zlonamjerno iskrivljavanje slike prošlosti“.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/06/Df6mU7KX0AExefz.jpg
„U Državama nastalim raspadom SFRJ snažan je revizionistički odnos prema prošlosti. Povijesni revizionizam zloporaba je historijske znanosti, namjerno i zlonamjerno  iskrivljavanje prošlosti. On podrazumijeva prilagođavanje prošlosti suvremenim političkim potrebama, izdvajanje i naglašavanje poželjnih i fabriciranje nepostojećih podataka, selekciju povijesnih izvora, izbacivanje svega što ne odgovara vladajućim političkim idejama i programima. Sve države imaju određene političke povijesti, ali su nacionalističke ideologije i ratovi doveli do toga da su zlouporabe historijske znanosti u državama nastalim raspadom SFRJ posebno izražene. Ta se znanost koristila kako bi se ratovi psihološki pripremili, kao i da se poslije ratova održavaju politike temeljene na iskorištavanju nacionalističkih strasti. Zloupotrebljavali su je mediji, različite interesna skupine, ali i sami povjesničari. Povijesni revizionizam koristi se kako bi se održali stari i stvarali novi mitovi, jačali stereotipi, razvijale predrasude i mržnja prema susjedima. U svim državama nastalim nakon raspada SFRJ najviše se manipuliralo s poviješću Drugog svjetskog rata. Danas je historijska znanost prostor u kome se ratovi 1990-ih nastavljaju „drugim sredstvima“. Ti ratovi su na najboljem putu da postanu podložni političkim manipulacijama kao što je to i Drugi svjetski rat. Godišnjice i obljetnice koriste se za nacionalističku mobilizaciju i učvršćivanje autoritarnih vlasti“, prenosi portal Narod.
 
Iako izgleda da se nema što dodati prof. dr. sc. Matku Marušiću, koji na portalu Narod kaže: „Povjesničari protiv revizionizma“ kopali jamu povjesničarima koji razotkrivaju njihove laži pa u nju sami upali. Ja imam toga još. Ja tu vidim neke „sitnice“ koje dominiraju deklaracijom „Obranimo povijest“. Ja tu vidim neki paušal i stare stereotipe koji se provlače kroz taj paušal. Što gledam kao novi SANU-ov memorandum. Ovaj put, otvoreno i snažno ojačan iz Hrvatske. Kao paušal „U svim državama nastalim raspadom SFRJ“ koji dominira u toj deklaraciji. Pa se tu nameće pitanje: Zašto sve države nastale raspadom SFRJ, kada se bitne odrednice deklaracije „Obranimo povijest“, uglavnom odnose na Hrvatsku?… „Godišnjice i obljetnice koriste se za nacionalističku mobilizaciju i učvršćivanje autoritarnih vlasti“. Doduše, i godišnjica Srebrenice može biti godišnjica za utvrđivanje vlasti. (Ali to nema veze s Drugim svjetskim ratom). Ništa drugo. Prema tomu, samo obljetnica Bleiburga, Vukovara i 5. kolovoza u Kninu mogu biti to što u toj deklaraciji kažu… „Obljetnice i godišnjice koriste za nacionalističku mobilizaciju manipuliranjem povijesti Drugog svjetskog rata“.
 
Krajnje perverzno, primitivno i memorandumsko-SANU-ovski. „Obljetnica Bleiburga, izbacila Zorana Milanovića za predsjednika Hrvatske“. Kao i „indoktrinacija mladih za crtanje kukastih križeva i antisrpskih grafita“. O čemu ćemo poslije. Nadalje, zar je država Kosovo nastala manipuliranjem povijesti Drugog svjetskog rata i psihološkim korištenjem znanosti? „U svim državama nastalim raspadom SFRJ, najviše se manipuliralo poviješću Drugog svjetskog rata“. Pa „Ta se znanost koristila kako bi se ratovi psihološki pripremili“. Kažu u toj deklaraciji.
 
Što se tiče „izdvajanja i naglašavanja poželjnih i fabriciranja nepostojećih podataka, te izbacivanja svega što ne odgovara vladajućim političkim idejama i programima“ („Namjerno i zlonamjerno iskrivljavanje slike prošlosti. Ono podrazumijeva prilagođavanje prošlosti suvremenim političkim potrebama, izdvajanje i naglašavanje poželjnih i fabriciranje nepostojećih podataka, selekciju povijesnih izvora, izbacivanje što ne odgovara vladajućim političkim idejama i programima“). Sigurno potpisnicima ove deklaracije ne odgovara spominjanje tjeranja Hrvata u minsko polje 1991. u Aljmašu. Kao i udaranje nogom mrtve žene na podu (na ulici) u Bijeljini. U njihovoj političkoj ideji i programu.
 
Tko zna, možda potpisnici ove deklaracije, i nisu neprijatelji mira i čovječnosti (Međunarodna konvencija o miru i čovječnosti). Možda svjesno, možda nesvjesno rade pozitivno. Jer je svima poznato da je, baš Srbija zloupotrebljavala povijesnu znanost zadnjih 100 godina. Što je stvorilo srpskog vojnika koji nogom udara mrtvu ženu na podu. Što je simbol srpstva. Kamera je slučajno uhvatila nogu srpskog vojnika na mrtvoj ženi koja leži na ulici u Bijeljini. To je bilo i u Vukovaru. Isto noga srpskog vojnika na mrtvoj ženi na ulici. Pa se može reći kako je to srpski ritual u ratu. E da je samo to… Srb u Drugom svjetskom ratu, Kusonje, Voćin i Borovo Naselje, samo su promili srpskih strahota. Samo protiv Hrvata. Baš zbog zloporabe povijesne znanosti. Što bi moglo, nadajmo se, Srbe vratiti tamo gdje im je mjesto – u Pašaluk. Što bi bio spas za narode svih država koje su nastale raspadom SFRJ.
 
Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Obična tablica"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}
I na kraju, nešto za Petra Tomeva Mitrikevskog (kojega posebno cijenim). Poštovani gospodine Mitikevski, Maksa Luburića nije tražio Simon Wiesenthal. Što je veliki misterij. „Holokaust je u Jasenovcu dosljedno proveden“, kaže Aleksandar Musić u Petom danu. A upravitelji Jasenovačkog logora Dinko Šakić i Maks Luburić, po centru Simon Wiesenthal, bili bi doživjeli duboku starost. Kao i Ante Pavelić i Andrija Artuković. Veliki misterij, kao korištenje obljetnice Bleiburg za dovođenje Zorana Milanovića za predsjednika Hrvatske. I indoktrinacija djece ustaštvom za tajno crtanje kukastih križeva i antisrpskih grafita na javnoj površini. Ako je dijete indoktrinirano ustaštvom, i ako je u Hrvatskoj takva antisrpska klima, indoktrinirano dijete koje ne zna što je to kukasti križ, ono bi taj križ (ili antisrpski grafit) nacrtalo na odmoru pred cijelim razredom. Kada je to u Hrvatskoj cooll. Isprika svih svima – nikako. Nije Jure Francetić nogom tukao mrtvu ženu na podu. Druga je stvar što u igranom filmu, hrvatski vojnik mokri po mrtvom srpskom vojniku. I što je sabornik Vice Vukojević „masovno silovao u logoru“. A objava imena statista iz Kustošije, kao i objava imena njihovi roditelja baka i djedova, te uvid u njihovo pravosudno sankcioniranje – obvezno. Samo tako bi mogli znati tko i zašto to radi. Bez toga, ostaje na snazi „indoktrinacija mladih za tajno crtanje kukastih križeva na javnoj površini.“ Kada pravosuđe u SAD-u obrađuje zločin iz mržnje – rasizma, sigurno se u američkim medijima može čuti (pročitati) ime prijestupnika koji je na sudu. Makar u lokalnim medijima. A što se tiče predstave u Kustošiji s onim grafitima, ona je tempirana pred nepostojeći "dan ustanka u Brezovici“ (22. 6.) za utvrđivanje kvislinške vlasti u Hrvatskoj.

 

Jure Vukić, Tribanj

 
Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Opasna privatizacija javnoga zdravstva

HF

Teorija urote Haaškoga suda

HF

Hrvatska mladež je zatvarana i ubijana

HF

Diskriminacija svih Hrvata izvan trokuta

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više