Hrvatski Fokus
Znanost

Simbologija glavonožaca

U grčkoj je mitologiji hobotnica bila vezana uz jedan od najvažnijih ranih mitova, onaj o mladom Perzeju

 
 
U havajskoj mitologiji postojalo je božanstvo Kanaloa. Njegovi su simboli hobotnica i lignja. Kanaloa se obično spominje u starim pričama zajedno s božanstvom zvanim Kane. Kanaloa je također bio povezan s vješticama i čarobnjacima. Danas se smatra da su mitove, koji Kanalou opisuju kao zlo božanstvo podzemlja, izmislili kršćanski misionari koji su došli na Havaje i pokušali uništiti vjerovanja Havajaca. Kraljica Havaja Kaʻahumanu (1768.-1832.) zabranila je štovanje Kanaloe.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/06/A1mRsMBHzFL._SS500_.jpg
Prema skandinavskim mornarskim pričama, Kraken je morsko čudovište koje je u stanju potopiti svaki brod. Kraken se prvi put spominje u nordijskim legendama iz vremena Vikinga i tamo je opisivan kao veliko morsko čudovište od kojega su svi strepili. U 17. i 18. stoljeću opisivan je kao križanac hobotnice i lignje divovskih razmjera. Mnogi su potvrdili da su vidjeli Krakena kako svojim divovskim pipcima potapa brod. Danas se Krakena više doživljava kao divovsku lignju. Kraken ili divovska lignja pojavljuje se u mnogim romanima pustolovne tematike. Najslavniji od njih je 20.000 milja pod morem čiji je autor Jules Verne. Kraken je također nadahnuće hrvatskoga ZF pisca Aleksandra Žiljka za priču Ultramarin.
Kraken se pojavljuje u filmu Pirati s Kariba (mrtvački sanduk) gdje potapa nekoliko brodova.
 
Kod nas se mitologijom vezanom uz morska stvorenja bavio kulinarski ekspert Veljko Barbieri. U Gradskom muzeju na Visu, među stotinama oslikanih posuda, vrčeva i keramičkih pehara za vino, čuva se i jedna hidrija, posuda za vodu ispod čijeg se obloga grlića ističe hobotnica koju je neki lončar iz III. stoljeća p. n.e. nacrtao u stvaralačkom i vjerskom zanosu.
 
U grčkoj je mitologiji hobotnica bila vezana uz jedan od najvažnijih ranih mitova, onaj o mladom Perzeju. On pripovijeda kako je tašta i gorda etiopska kraljica Kasiopeja jednom zgodom izjavila da je ljepša od svih Posejdonovih morskih nimfi zajedno. Sada je za kaznu, po nalogu razjarenog boga mora, njezina kći, prelijepa Andromeda, visjela zakvačena o morsku hrid i čekala da je proždere grozni Ketos, sin paklenog Forkija i Posejdonove vještice, rugobne Kete. Ta strašna žrtva bila je cijena da bi se otkupila Kasiopejina pogubna taština i teške muke koje su zbog nje pogodile kraljevstvo njezina oca, kralja Kefeja.
 
No dogodi se tada doista čudo. Odnekud, leteći na svojim zlatnim sandalama, s isukanim krivim mačem, pojavi se junak Perzej i upravo kad je užasni Ketos izronio iz mora i pružio svoje ubilačke krakove prema ljepotici, nasrne na čudovište i ubojitim udarcem probode golemoj hobotnici Ketosu sluzavu glavu, uzvikujući da Andromedu spašava kako bi postala njegova žena. Uskoro se uz birana jela od strašnog čudovišta na dvoru kralja Kefeja i kraljice Kasiopeje slavio pir i bio sklopljen sveti brak između Perzeja i Andromede.  Andromeda će budućem kralju Arga podariti mnoštvo sinova i unuka, sve odreda velikih heroja. Unatoč Perzejevoj pobjedi i sretnom završetku ove bajke, Grci su i dalje zazirali od mitskog čudovišta Ketosa i hobotnica, premda su ih zbog vrsna okusa njihova mesa tamanili na svakoj gozbi.
 
Glavonošci su povezani s mimikrijama – sipa sa sposobnošću prilagođavanja okolini, a hobotnica s kriminalnim radnjama. Ako to prenesemo na ljudsko društvo, onda je sipa ono isto što i kameleon kod gmazova – ulizica i oportunist. Lignja je simbol ljudi beskralježnjaka, simbol neposjedovanja hrabrosti i kritičke svijesti, simbol kukavičluka.
Hobotnica se javlja u romanu James Bond, autora Iana Fleminga. Bond je britanski špijun i u službi svoje kraljice. Iana Fleminga često se miješa s mikrobiologom Alexanderom Flemingom. U 13. filmu (znakovit broj) o Jamesu Bondu (glumac Roger Moore) i u 6. filmu s Mooreom (opet znakovit broj 6) javlja se hobotnica. Žena koja vodi tajno društvo jest Octopus. Ona je povezana s afganistanskim princem Kamalom Khanom te mu pomaže u razgranatoj mreži krijumčarenja dragulja.
Octopus također dolazi od latinskog octo što znači osam. To je naravno broj zbog broja njezinih krakova.
 

Josip Jelčić

Povezane objave

Pokušaj zaustavljanja sve većeg odljeva mozgova iz Hrvatske

HF

Učenicima potrebno osigurati mogućnost izbora

HF

Depopulacijske tehnologije: planiranje obitelji (2)

HF

Pesticidi u pčelama

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više