Hrvatski Fokus
Religija

Obiteljski križni put, 13. postaja

Isuse primi dušu moju!

 
 
Isus je završio svoj ovozemaljski životni put, ostavivši nama svoju žrtvu kao zalog za budućnost. Njegovo izmučeno tijelo završilo je u krilu majke, majke koja je donijela život i koja tužno ispraća svog sina k Ocu njegovom.
Koliko je sinova u povijesti hrvatskoga naroda završilo svoj ovozemaljski život daleko od svojih majki i koliko je majki izgubilo svoje sinove bez mogućnosti da se sa njim oproste? Samo u Domovinskom ratu kolike su majke umrle ne dočekavši ni da saznaju gdje su njihovi sinovi skončali i gdje su im kosti počivaju ? Koliko ih još ima koje neumorno traže svoje sinove da bi im barem svijeću mogle na grobu zapaliti?
Podsjetila bih na našeg istarskog blaženika Miroslava Bulešića koji je umirući za " Boga i vjeru"prerezanog grkljana od komunističke zločinačke ruke zavapio: Isuse primi dušu moju!”
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/06/Short_Stations13.jpg
Tadašnje vlasti nisu dopustile da ga se pokopa u Svetvinčentu, bojali su se da se cijela Istra ne digne na noge, već je uz stroge mjere po sakrivećki pokopan u Lanišću. Njegova majka nije mogla ispratiti sinovljevo tijelo na posljednji počinak.
”Drugi dan smo si mi svećenici u Sjemeništu odrezali svaki po jedan komadić Bulešićeve krvave košulje i spravili kao svetu uspomenu na našeg mučenika, koji je radi vjere izgubio život”, ispričao je vlč. Ivan Krajcar, koji je uzeo komad kolara bl. Miroslava Bulešića.
Tek su se od 2003. godine, njegovi posmrtni ostaci, koji su bili preneseni u župnu crkvu u Svetvinčentu, mogli obilježiti i imenovati, gdje se i danas štuju. Tako je, mučeništvom za vjeru i slobodu djelovanja Katoličke crkve, žrtvovaši se za Boga i vjeru završio svoj zemaljski život Miroslav Bulešić.
Tadašnji papinski nuncij u Jugoslaviji rekao je poglavarima u Pazinskom sjemeništu: “Vi ste više dobili smrću tog mladog svećenika ,nego što ste izgubili ,jer ste dobili sveca i mučenika”. Taj se isti nuncij ustao i poklonio nadbiskupu Stepincu dok je ulazio u komunističku sudnicu.
 
Iz Križnog puta Bl. Miroslava Bulešića, Moja osveta je oprost:
"Dragi moj narode! Upoznao sam tvoju dušu, osjetio sam tvoje poteškoće, jer su tvoje poteškoće bile moje, tvoje žalosti bile su i moje.
U savjesti mogu vam reći da sam svima činio dobro a nikome zlo. A ti, narode moj, obrati se Bogu i vrši njegove zapovjedi.
Ovo je zadnja moja preporuka; budite pravi kršćani, Bogu služite i bit će vam dobro, na ovom svijetu i na drugom.
 
13. POSTAJA
 
ISUSA SKIDAJU S KRIŽA
 
Biblijski tekst
„Budući da je bila Priprava, i da tjelesa ne ostanu na križu u subotu, jer bijaše onaj veliki dan, ona subota, zamoliše Židovi Pilata da se raspetima prebiju goljeni i da se skinu. Tad vojnici dođoše i prebiše goljeni obojici raspetih s Isusom. Kad dođoše do Isusa i vidješe da je mrtav, njemu ne prebiše goljeni, nego mu jedan od vojnika kopljem probode bok, da odmah poteče krv i voda.“
(Iv 19, 31-34)
-Klanjamo se Tebi, Isuse, i blagoslivljamo Tebe!
-Jer si po svom svetom križu svijet otkupio!
Isusa skidaju s križa u krilo Marijino, u krilo majčino, u krilo Gospino, Pieta, Oplakivanje! Svi su veliki umjetnici svijeta pokušali izreći i okušali se izraziti taj dirljivi prizor svojim najvećim darovima i talentima, svom snagom svojih vjerničkih doživljaja. Kao da je Isus konačno, htio pokazati cijelom čovječanstvu u čije je krilo i zagrljaj htio pohraniti sav svoj životni put, sve svoje djelo, cijelo svoje spasenje – u krilo i zagrljaj Marijine majčinske i vjerničke brige. Njoj je s križa povjerio Ivana i cijelu svoju Crkvu i cijeli svijet. On je vjerovao da će njegova Majka biti najbolja djeliteljica svih milosti koje je On donio od Oca, zahvaljujući njezinoj i Josipovoj vjeri i ostvario među nama prolazeći svijetom čineći dobro!
Gospe naša!
Sretni smo što te naš narod hrvatski od početka svoje kršćanske povijesti prepoznao majkom svojom i posrednicom Kristova otkupljenja i spasenja. Pod tvojom smo obranom prevalili duge i mučne godine stradanja i dobili bitke u mnogim sjenama i prijetnjama smrtnim. Ti si bila majka naših obitelji, našeg kršćanskog bračnog, obiteljskog i narodnog zajedništva. Svoju smo djecu pod tvojom zaštitom
rađali, tebi ih zavjetovali i s tobom podizali i odgajali…
Gospe, prijeti nam smrt i izumiranje obitelji i roda. Stavljamo stoga u tvoje krilo Sve naše obitelji, našu djecu i mlade, djedove i bake.., sve zaljubljene, zaručene, bračne drugove, trudnice, rodilje i roditelje. Obdari nas i blagoslovi životom svoga Sina Isusa koga u krilu svome za nas nosiš. Amen.
U tvom društvu uz križ stati,
S tobom jade jadovati
Želja mi je jedina.
Rane drage Majko sveta,
Spasa za me razapeta
Tisni usred srca mog.
 

Lili Benčik

Povezane objave

Mjuzikl Svetac svega svijeta

HF

Jugokomunističke laži protiv Stepinca

HF

Sveti Ivan hrvatski, pustinjak

HF

Trebamo slaviti u križu Našeg Gospodina Isusa Krista

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više