Hrvatski Fokus
Religija

Još jedni presudni izbori

Za koji dan vidjet ćemo jesmo li izvukli pouke iz izbora s početka ove godine

 
 
Parlamentarni izbori određuju smjer države i lančano, poput DNK neopozivo, a ponekad i sudbonosno utječu na budući tijek događaja neke države i naroda. To posebice vrijedi za mladu državu, koja se kao nježno stablo tek nastoji ukorijeniti u međunarodnom poretku, toj gustoj šumi moćnih stabala, dubokih korijenja, koja se međusobno prožimaju i neprekidno bore za primat. Za jednu mladu i tek stasalu državu kao što je Hrvatska, koja je jedva izborila svoje mjesto u svijetu u kojemu je za mnoge moćnike bila neželjeno dijete, parlamentarni izbori su važan, ponekad presudan događaj o kojem ovisi kojim putem će ići hrvatska država i hrvatski narod.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/07/domovinski-pokret-naslovna.jpg
Prošla su gotovo tri desetljeća od uspostave neovisne i međunarodno priznate hrvatske države. Na tom smo putu punom trnja ostvarili veličanstveno djelo slobode, koje ne bi bilo moguće da nas nije vodila ruka Boga, brižnoga Oca koji prati svakoga čovjeka i svaki narod na njegovu putu. Taj put je bio trnovit, put križa, jer križ je zakonitost ovoga svijeta, koji nas čisti od naše grješnosti, i po kojemu pobjeđujemo zlo u sebi i oko sebe. Bez te patnje ne bismo znali ni cijeniti "lijepu, dragu i slatku slobodu, dar u kom sva blaga višnji nam Bog je do" – kako pjeva veliki dubrovački i hrvatski pjesnik Ivan Gundulić. Možda ne bi bilo toliko patnje i toliko stranputica da nismo skretali od Božjega puta, a možda nas je Bog prepuštao zabludama da bismo se kao izgubljeni sinovi opet vratili Ocu.
 
Čitav svijet hoda po rubu provalije i prijeti da se u nju surva. To čini ove izbore još važnijima, možda presudnima za budućnost Hrvatske. U Južnom kineskom moru Kina gradi umjetne otoke kako bi putem njih uspostavila suverenitet nad teritorijalnim vodama i time zadominirala područjem od obala Vijetnama, preko Tajvana i Filipina, pa sve do južnih otoka Japana. Kako bi obuzdala kineske namjere Amerika šalje najmoćnije oružje u taj dio svijeta. Sve to je dodatno "začinjeno" upozorenjima iz Amerike o izravnoj odgovornosti Kine za nastanak i širenje pandamije izazvane koronavirusom. Istodobno u Americi svjedočimo o nemirima koji poprimaju obilježje građanskoga rata. U rušilaćkom napadu "prosvjednici" su nasrnuli i na Bijelu kuću, što je neke podsjetilo na Lenjinov napad na Zimski dvorac. Pod izgovorom borbe protiv rasizma uništavaju se gradovi i pljačkaju trgovine. Crkva, kao nositeljica trajnih vrjednota iza kojih stoji Božji autoritet, posebna je meta izgrednika koji je upravo stoga mrze i napadaju. Perjanice prosvjeda su tzv. antife, koje je predsjednik Donald Trump proglasio teroristima. Neki demokratski guverneri i gradonačelnici otvoreno opstruiraju pravni poredak u pojedinim državama i gradovima. Je li pred nama apokaliptični sukob svjetla i tame, kao refleks onog iskonskog sukoba Lucifera i njegovih anđela i Mihaela i anđela svjetla? Taj se globalni ideološki, vrijednosni i duhovni sukob proširio čitavim svijetom, pa nije zaobišao ni Hrvatsku. Hrvatska je pod stalnom metom agresivnih udruga, potpomognutih  mašinerijom dominantnih medija. U takvom ozračju odvijaju se i skori parlamentarni izbori.
 
U komplotu zaglušujuće buke, koja guši svako razborito promišljanje i i nameće percepciju, koja sa stvarnošću ima tek toliko veze da zamagli laž, čovjek mora uložiti veliki napor kako bi razborito promišljao i zaključivao. Tek kad se očisti od te kakofonije, pred njegovim obzorom otvaraju se činjenice, jednostavne i logične. Uz sav uobičajeni folklor mnoštva izbornih lista, od kojih će mnoge dobiti tek pokoji promil, eventualno postotak glasova, ostaje svega nekoliko stranaka i koalicija koje imaju izglede prijeći izborni prag.
 
Sukobi i razdori u SDP-u prijetili su njegovom potpunom marginalizacijom. Stoga su zakopali ratne sjekire i oko sebe okupili mnoštvo strančica, kako ne bi propao ni jedan glas iz njihova tabora. Nasuprot tome, glasačko tijelo nacionalno opredjeljenih glasača sustavno se razbija i razjedinjuje. Nude je lažni proroci koji bez ikakve ozbiljne analize i razborita promišljanja nude čarobna rješenja. Sve to uz stalno ponavljanje kako je je stanje nepodnošljivo i kako ga treba mijenjati. Iako im činjenice baš ne idu u prilog. Pozitivne promjene se događaju, samo im treba dati vremena i prostora. Međutim, te pozitivne promjene bukači ne žele, jer bi se time razotkrila njihove namjere i lov u mutnom.
 
Hrvatski narod i hrvatska država na svome su putu u Obećanu zemlju. Koliko će taj put trajati i preko kakvog trnja ćemo prijeći ovisit će o tome kojim ćemo putem išli. Nedavni predsjednički izbori pokazali su da da glupost, inat i površnost još uvijek dominira u glavama mnogih. Zbog takvih pogrješaka, naš put  će se produžiti, naša patnja također. Za koji dan vidjet ćemo jesmo li izvukli poruke iz izbora s početka ove godine. Neka nam Bog pomogne!
 

Marijan Križić, Veritas

Povezane objave

Ljepota Isusova evanđelja

HF

Znanstvenost koja ne plaši

HF

Anatema protiv sudionika sinodalne skupštine LGBTQ puta u Vatikanu 4.-29. listopada 2023.

hrvatski-fokus

Bl. Ivan Merz o “prisajedinjenju”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više