Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Dokle će HAZU trpjeti primitivnoga Blagonića?

Je li HAZU ozbiljna znanstvena institucija u Hrvata ili tračerski forum?
 

 
Poštovani prof. Nikša Stančić upućujem vam kao članu Odbora  za  utvrđivanja  postojanja  djela  koje  nije  u skladu  s  ugledom  i  dostojanstvom člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, javno i otvoreno pitanje, je li dr. sc. Sandi Blagonić dostojan zaposlenik HAZU-a, s obzirom da svojim javnim djelovanjem sramoti sebe i instituciju u kojoj je zaposlen. Naime svojim pisanjem i komentiranjem na FB-u, predstavlja se kao običan primitivac, prostak i trač-baba, nikako kao doktor znanosti i častan zaposlenik HAZU-a!
Zahvaljujem se unaprijed i nadam se da ćete moju pritužbu uzeti za ozbiljno i razmotriti je!
Srdačan pozdrav Lili Benčik, kolumnistica Braniteljskog portala i pisac bloga Hrvatske pravice.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/07/blagonic_lugaric-696x544.jpg
Postavljam javno i otvoreno pitanje HAZU-u, drže li njezini članovi i zaposlenici do ugleda i digniteta najviše znanstvene  institucije u Hrvata i upućujem članovima  stalnog Odbora za utvrđivanje postojanja djela koje nije u skladu sa ugledom i dostojanstvom člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na razmatranje ponašanje i djelovanje Sandija Blagonića:
Predsjedništvo  Hrvatske  akademije znanosti  i  umjetnosti,  na  svojoj  3.  (239.)  redovitoj sjednici,  održanoj  28.  ožujka  2018.,  na  prijedlog  Akademijinih  razreda,  imenovalo  je predsjednika  i  članove  stalnog  Odbora  za  utvrđivanja  postojanja  djela  koje  nije  u skladu  s  ugledom  i  dostojanstvom  člana  Hrvatske  akademije  znanosti  i  umjetnosti,  u mandatnom razdoblju od 4 godine:
–  akademik Stjepan Damjanović, predsjednik
–  akademik Nikša Stančić, član
–  akademik Ivo Šlaus, član
–  akademik Vlatko Silobrčić, član
–  akademik Tonko Maroević, član
–  akademik Branko Kincl, član
–  akademik Zoran Juranić, član
–  akademik Marin  Hraste, član
Akademik Vjekoslav Jerolimov nije više član od 27. lipnja 2018.
nfo.hazu.hr/hr/o-akademiji/znanstvena_vijeca/odbor_za_utvrdjivanje/
 
Moj zaključak je da ne drže, jer dopuštaju ponašanje koje izravno šteti ugledu, dostojanstvu i časnoj promociji najviših  vrijednosti nacije, na svim poljima, tolerirajući primitivno i prostačko ponašanje na društvenoj mreži Facebook njenog zaposlenika Sandija Blagonića. Vidjet ćemo kako na to gledaju u HAZU, članovi Odbora! Tko je Sandi Blagonić? Sandi Blagonić, prema dostupnim podacima zaposlen je u Zavodu za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Rijeci PJ u Puli. Rođen je 1972. godine u Puli. Diplomirao je etnologiju i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirao na istom fakultetu s temom "Geneza i razvoj subetnickih skupina u Istri od 16. stoljeća do danas". Riječ je o etnologu koji boluje od sindorma, poznatog u literaturi pod nazivom, ¨puhovskizam¨. Naime, nema teme o kojoj taj čovjek nema svoje "stručno" mišljenje i o kojoj ne će baciti koju upitnu studiju pa čak ako i kasni s istom nekoliko mjeseci. Dogodilo mu se da se s Ivićem Pašalićem nađe u jednoj emisiji pa je jadan zamuckivao, spuštao pogled u pod pogotovo kada je trebao objasniti gdje je bio za vrijeme rata i slično. Čini mi se da je rekao kako je pisao magistarski rad u to vrijeme. Nakon što ga je Pašalić u toj emisiji rastavio na proste faktore Sandi se "junački" nakon koji dan u jednoj od svojih kolumni obračunao s Pašalićem. Kako i doliči "junaku" koji voli druge kritizirati, a sam sebe ne vidi!
 
Da bi izbjegao vojnu obvezu, studij u Ljubljani zamijenio je studijem u Zagrebu. Upisao je studij etnologije i sociologije 1992. Bitno je bilo doći do indeksa. Godine 1997. Diplomirao je, a 2002. magistrirao. Kao čest gost na TV postajama gostovao je u emisiji „U sridu“, Nove TV. Meta mu je bio dr. Ivić Pašalić. Neslavno je završio. Otkrilo se da je Domovinski rat proveo u teretani. To ga je uznemirilo. Pogodilo. Iživciralo. Onda je pitao Pašalića smatra li i dalje da je Mirko Norac heroj. Pašalićev potvrdni odgovor ga je dotukao. Naglo je ušutio. Taj šah-mat s Pašalićem pekao ga je kao živa rana. Rana je toliko bila duboka, da iz etnologa, sociologa, etnoantropologa i doktora „objektiviranog identiteta“ na kraju progovara mržnja. Tekst „Pokvarenjak opće prakse“ uglavnom je prožvakana frazeologija svih dosadašnjih rekla – kazala napisa o Iviću Pašaliću. Doktor Sandi nije pokazao ni „o“ od objektivnog identiteta o kojemu piše u svojoj doktorskoj dizertaciji. Tema njegove dizertacije je „Objektiviranje identiteta u procesu političke i socijalne mobilizacije periferije“. Originalno, zar ne? Sandi piše o identitetu i objektivizaciji. I takav "naučnik" piše o doktorskoj dizertaciji dr. sc. Miroslava Škore? Na svom FB profilu primitivno i prostački piše o svim javnim osobama. Nema te osobe iz javnog života o kojoj  se Sandi Blagonić nije prostački i primitivno dotakao na svom FB profilu. Na udaru je i poznati odvjetnik i kolumnist Zvonimir Hodak, kojeg eto "velikan i genijalac" Sandi proglašava ludim!
 
A sve ljude u Domovinskom pokretu proglašava debilima! Doista "lijepu" sliku odašilje u svijet, bez imalo morala i stida i to kao predstavnik najviše znanstvene institucije u Hrvatskoj državi, HAZU-a. Napominjem da je Sandi Blagonić bio u stručnom povjerenstvu u kreiranju E-BONTONA, pravila ponašanja na društvenim mrežama, koje su sačinjavali članovi – eksperti s iskustvom promatranja najraznovrsnijih oblika komunikacije kao međuljudske interakcije: dr. sc. Mirjana Krizmanić, dr. sc. Sandi Blagonić, Rajka Rusan, Boris Radošević, Sanja Vale i Maja Weber. Očito je mržnja nadvladala sva pravila lijepog ponašanja po E-BONTONU. Tako je pisao o bivšoj Predsjednici, o dr. Franji Tuđmanu, citiram: "Franjo Tuđman, fanatik, luđak i bivši predsjednik Hrvatske". Blatio je hrvatsku nogometnu reprezentaciju u francuskim medijima, napisao je: "Kad igra Hrvatska navijam da izgubi”.
Bio je ili je još, kolumnist Pupovčevih Novosti, a svima je poznato kako pišu Novosti o Hrvatskoj i Hrvatima. Očita je mržnja Sandija Blagonića prema Hrvatskoj i Hrvatima. Izljevi mržnje koje je iskazao putem svog FB profila  prema instituciji predsjednika Republike Hrvatske, prema hrvatskoj državi, potpuno su neprimjereni za jednog djelatnika HAZU-a i još neprimjereniji za jednog državljanina Republike Hrvatske! Imao je namjeru pisati francuskom listu Liberation o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, po Igoru Peternelu koji je snimio prepisku Sandi Blagonića i SDP-ovke Marije Lugarić.
“Neshvaćeni francuski doušnik Sandi i drugarica bivša saborska nada SDP-a uhvaćeni u planiranju partizanske diverzantske akcije!”, objavio je Igor Peternel uz snimku prepiske Sandija Blagonića i Marije Lugarić.“
https://narod.hr/sport/sandi-blagonic-sdp-ovka-marija-lugaric-pripremaju-tekst-francuski-liberation-hrvatskoj-reprezentaciji
Međutim uslijed reakcije javnosti i mnogih prosvjednih upita, otvorilo se pitanje: može li netko tko je zaposlenik državne institucije financirane novcem poreznih obveznika, tako bezočno vrijeđati ne samo instituciju predsjednika, već sve javne osobe koje nisu po njegovoj mjeri, pa objavu u francuski list Liberation nije ni poslao.
https://direktno.hr/direkt/gdje-nestao-tekst-koji-sandi-blagonic-trebao-napisati-francuski-liberation-i-pritom-izvrijedao-sve-o-128863/
Kao djelatnik Hazu, na inzistiranje javnosti, ipak je dobio opomenu pred otkaz: "HAZU je reagirao! Nakon razgovora sa Sandijem Blagonićem, donijeta je odluka objavljena na službenim web stranicama HAZU-a 20. srpnja 2018. godine da ga se opomene:
„Povodom objavljivanja poruka na profilu dr. sc. Sandija Blagonića na društvenoj mreži Facebook kojima je nanesena šteta ugledu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, s njim je kao zaposlenikom HAZU obavljen razgovor. Opomenut je i prijeti mu prestanak ugovora o radu“.
 
Nepopravljiv Sandi Blagonić
 
Sandi Blagonić ogledni je primjer odgoja po IDS-ovoj ideologiji jugoslavenstva, titoizma, ids-ovom tumačenju antifašizma, antiklerikalizma i istrijanstva, po kojoj "sve ću, sve ću, samo Hrvat biti ne ću". I takvog "znanstvenika" svi mi plaćamo iz Proračuna! Iz navedenih primjera, jasno je da ta opomena nije djelovala odgojno na Sandija, jer je nastavio u svom stilu. Zatražio je na uvid doktorsku dizertaciju dr. sc. Miroslava Škore i dobio je isključivo za osobnu uporabu. Međutim, on kako je neodgovorna i nezrela osoba, nije mogao izdržati i objavio je javno. Baš se našao tko će olajavati i blatiti bilo koga? Osobitu mržnju usmjerio je prema dr. sc. Miroslavu Škori i Domovinskom pokretu! Pitam se je li to ponašanje jednog također doktora nauka, intelektualca i zaposlenika HAZU-a? Od njegovih primitivnih, prostačkih i otrovnih komentara nije pošteđena ni Katolička Crkva, pa ni časne sestre!
 
Komentirao je i organizirano pjevanje domoljubne pjesme Moja domovina u vrijeme pandemije koronavirusa s balkona: „Štošta u ovim nadrealnim trenucima mogu zamislit, ali to da odem na terasu i krenem pjevat Moja domovino, to ne mogu.” Naravno da ne može, jer Hrvatsku ne drži svojom domovinom! A zaposlenik je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti?
 
Prijetnja oružjem!Izrugivanje vjere!Izrugivanje i ponižavanje osobe, koja mu ništa u životu nije napravila! Jugoslavenstvo! Nepriznavanje hrvatskog jezika! Bez optužnice i presude Sandi Blagonić jedan demokratski prijavljen pokret Ministarstvu uprave naziva zločinačkom organizacijom! Sa kojim pravom? Očito misli da je zaštićen od svog poslodavca , pa si svašta dopušta! Upozoravam na Ustav RH;
Članak 39.
Zabranjeno je i kažnjivo svako pozivanje ili poticanje na rat ili uporabu nasilja, na rasnu, vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti.
Iz navedenih primjera Sandi Blagonić poziva svakodnevno na uporabu nasilja, na vjersku i nacionalnu mržnju i veliku nesnošljivost prema svima koji nisu njegovog mišljenja i svjetonazora. Po svemu iznesenom Sandi Blagonić nije dostojan predstavljati Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti! Kako ni nakon opomene pred otkaz nije pokazao ni najmanju volju korigirati svoje ponašanje , ne zavrjeđuje više biti zaposlenik te najviše institucije u Hrvata!
Članak 30.
Kaznena osuda za teška i osobito nečasna kaznena djela može, u skladu sa zakonom, imati za posljedicu gubitak stečenih ili zabranu stjecanja na određeno vrijeme nekih prava na obavljanje određenih poslova, ako to zahtijeva zaštita pravnog poretka.
 

Lili Benčik

Povezane objave

Četničke optužbe putem Pupovčeva Bulletina

hrvatski-fokus

Lažni tjednik lažnih Hrvata

HF

Faktograf – hrvatska verzija “Ministarstva istine”

HF

Možda papi Franji uspije ono što nije Brozu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više