Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Turski “masovni izvoz džihadista” u Libiju

Francuska na Tursku kreće novim sankcijama uz pomoć EU-a?

 
 
Francusko-turski odnosi naglo se zaoštravaju uslijed pogoršanja stanja u Libiji i aktivnog vojnog sudjelovanja turske vojske na strani tamošnje vlade nacionalnog jedinstva premijera Fayeza Al-Sarraja. Ti narušeni odnosi dodatno štete ionako ne previše skladnim odnosima unutar NATO-a čije su one članice, a sve se više odrazuju i na odnose između Turske i EU-a u kojoj Pariz ima jednu od vodećih uloga. U tom smislu treba sagledavati i sljedeću vijest:Jean-Yves Le Drian, francuski ministar vanjskih poslova, izjavio je kako će se 13. srpnja sastati ministri diplomacija EU-a s ciljem razgovora o Turskoj, kada će se razmatrati i mogućnost uvođenja novih sankcija protiv Ankare. Podsjetio je kako je EU već uveo sankcije protiv Turske zbog njezinih poslova vezanih uz eksploataciju nafte u isključivoj gospodarskoj zoni Cipra, i dodao, kako „mogu biti razmotrene i druge sankcije“.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/07/3..jpg
Podsjećamo: vrhunac vrlo oštre političke i diplomatske retorike između Pariza i Ankare zbio se 29. lipnja vezano uz Libiju. Tada je francuski predsjednik Emmanuel Macron optužio Tursku za „masovni izvoz džihadista“ u tu sjevernoafričku zemlju, a miješanje Ankare u unutarnje stvari Libije nazvao je „kriminalnim“. Nakon što je francusko Ministarstvo vanjskih poslova 17. lipnja optužilo Ankaru za „agresivno ponašanje“ turskih vojnih brodova prema francuskom brodu koji je sudjelovao u NATO-ovoj misiji u Sredozemnom moru (o čemu smo već ranije pisali, vidi poveznicu ispod teksta), sinoć je turski ministar vanjskih poslova Hulusi Akar izjavio kako je Ankara uz pomoć video snimaka i radarskih snimaka „dokazala“ kako njezini brodovi nisu obavljali nikakve protuzakonite aktivnosti na koje je ukazivala francuska strana (info: Hürriyet Daily News).
 

Irina Meter, https://www.geopolitika.news/vijesti/francuska-na-tursku-krece-novim-sankcijama-uz-pomoc-eu/

Povezane objave

Bio-eko-tehno ruski fašizam

hrvatski-fokus

UN-u nije mjesto u New Yorku

HF

Od covida do istrjebljenja čovječanstva

hrvatski-fokus

Francuska i dalje ubire kolonijalni ‘porez’

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više