Hrvatski Fokus
Uvodnik

Buduća Hrvatska vlada bit će najljevija od 1945.

HZJZ: »Kod 7 osoba radi se o uvezenim slučajevima, i to 5 s područja Republike Srbije, 1 iz Republike Albanije, 1 iz Zagreba«

 
 
• Visoka i velika pobjeda HDZ-a Andreja Plenkovića na izborima bila je – s velikom sigurnošću može se reći – (ne)očekivana. Prema političkim analitičarima, a posebice onima koji u svojim raspravama koriste znanstvenu potku, u trenucima raznih kriza puk na izborima uvijek bira postojeću vlast, pa je tako bilo i kod nas. Ovdje je nebitno je li kriza stvarna ili je umjetno ili smišljeno uzrokovana stvaranjem straha od nevidljivoga laboratorijski proizvedenoga neprijatelja ili protivnika. Bitno je da umjetno izazvana kriza – stvaranje straha od nevidljivoga neprijatelja – COVID-a pod brojem 19, polučila rezultat na izborima u Hrvatskoj 5. srpnja 2020. i imamo što imamo. Imamo vladavinu jedne stranke na čijem se čelu nalazi čovjek koji nema nikakve veze s tom strankom, nego je ubačeni "strani element" na čelu te i takve najjače hrvatske političke stranke i njome, a i cijelom hrvatskom državom, vlada kako mu drugi naređuju. I sada dolazimo do pojma "duboke države" (engl. deep state; njem. tiefer Zustand; franc. état profond; španj. i port. estado profundo; tal. stato profondo; rus. глубокое состояни; arap. halat eamiqa; kin. Shēncéng zhuàngtài; jap. Fukai jōtai; tur. derin devlet; polj. głęboki stan…), koji ima više značenja.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/07/b_200705095.jpg
Prema općoj definiciji "duboka država" je naziv za sveukupnost stalnog legitimno izabranog profesionalnog osoblja u državnim subjektima, ključnim poduzećima, medijima i slično koje drži državnu vlast. Drugim riječima, "duboka država" znači da ona politička stranka ili skupina stranaka, koje su legitimno izabrane na izborima i službeno i formalno preuzele vlast, u zbilji ju nisu preuzele, jer cijelim državnim sustavom zbog stalnog osoblja, "do u dubinu" u zbilji upravlja taj dio državnog sustava. To se radi zato što politička garnitura naslijedi profesionalno osoblje koje je postavio netko drugi po načelu stranačke podobnosti i ortačkog poslovanja. To je mikro razina "duboke države". A postoji i makro razina. Radi se o globalnoj "dubokoj državi" – iznaddržavi – koja vlada Svijetom. Na taj način pojedinim državama ne vladaju samo određeni krugovi unutar te države, nego je ta i takva država žrtva svjetske "duboke države" na globalnoj razini. Postoji i treći oblik "duboke države", koji se nalazi između "duboke države" unutar države (mikro razina) i "duboke države" izvan države (makro razina), a nju predvode moćne korporacije koje su uglavnom moćnije od većine država u svijetu (srednja razina). Sam pojam "duboke države" rabi se kao dokaz da suvremeni demokratski sustavi u zbilji ne promiču volju svojih birača, nego: 1. promiču volju i interese naslijeđenoga profesionalnog osoblja (ortački kapitalizam), koje je nastalo po načelu stranačke podobnosti i ortačkog poslovanja; 2. provode volju korporativnog kapitalizma na svjetskoj razini, i, 3. provode volju svjetskih političkih i gospodarskih moćnika neoliberalne orijentacije. Iz ova tri oblika "duboke države" možemo vidjeti tko stvarno vlada Hrvatskom i čiji je Plenković "igrač"? Je li "igrač" jedne od tri oblika "duboke države"? Je li "igrač" sva tri oblika "duboke države"? Uglavnom u političkoj "praksi" radi se o kombinaciji ovisnosti pojedinim utjecajnim skupinama na državnoj, korporativnoj i svjetskoj razini, tako da od toga načela nije izuzet ni naš Plenković.
 
• Rezultati izbora za Hrvatski sabor rezultat su straha hrvatskoga naroda od promjena. Andreju Plenkoviću i njegovim vjernim stranačkim slugama iz osobnoga interesa na ruku je išlo i to što je na čelu najjače oporbene stranke, SDP-a, osoba koja doslovno ne zna, pa su se birači bivše Partije djelomice okrenuli potpuno ulijevo, te malo prema centru i svoj glas dali i Plenkoviću. Dio stalnih birača i simpatizera SDP-a svoje je glasove – zbog neslaganja s vladavinom Davora Bernardića – dao dvjema novostvorenim militantnim političkim opcijama – Zeleno-lijevoj koaliciji "Možemo" i koaliciji "Pametno i Fokus". Dva zastupnička mandata SDP-ove ljevice otkinuli su i varaždinski ostaci nekadašnjega HNS-a Savke Dabčević-Kučar i zato je Bernardić, iako nevoljko, morao odstupiti. Da Plenković nije dobio komotnu većinu za sastav nove Vlade s naslijeđenim otpacima neojugoslavenskoga bratstva i jedinstva bila bi nužna i svrhovita analiza ulaska u Sabor čak deset zastupnika rigidne ljevice iz ove dvije protestne koalicije protiv SDP-a i Bernardića. Ovako to nema smisla i samo se možemo radovati cirkusu u Saboru kada u njega uđu militantni maoisti, boljševici, titoisti, orjunaši i "štabovci" poput Katarine Peović, Sandre Benčić, Tomislava Tomaševića, Rade Borić, Vilija Matule, Dalije Orešković, Marije Puljak ili Damira Bakića. Bilo je i iznenađenja, pozitivnih i negativnih, ali i očekivanih. Pozitivnih što više u Saboru ne će biti Ivana Pernara, Željka Jovanovića, Milanke Opačić, Gordana Marasa, Ivana Vilibora Sinčića, Vlahe Orepića, Darinka Kosora, Miranda Mrsića, Gorana Beusa Richembergha, Nenada Stazića… Šteta je što u Saboru više ne će biti generala Željka Glasnovića, ali je i očekivano da u Sabor nisu ušli Miro Kovač i Stevo Culej, čime im se nije isplatilo ovo posljednje bespotrebno ponižavanje.
 
Hrvatski fokus je odmah poslije izbora postavio anketno pitanje koje glasi: »Buduća Hrvatska vlada bit će najljevija od 1945. godine. Slažete li se?« Tim pitanjem, i tom tvrdnjom, rečeno je sve. Činjenica je da će, zahvaljujući osvojenih 66 saborskih mandata, Andrej Plenković – uz osam karijerista iz neojugoslavenske manjinske kvote, plus dvoje bivših i sadašnjih haenesovaca – moći sastaviti Vladu bez ikoga drugoga s normalnog preostalog lijevog i desnog političkog spektra. Time je ostvario svoj politički san, koji se temelji na njegovu jugoslavenskom i jugokomunističkom odgoju, i zato će – odgovorno tvrdim – ova Vlada, 15. po redu, biti najljevija od 1945. godine do danas. I u vrijeme jugokomunizma u ondašnjoj, istina fiktivnoj vladi ondašnje pokorene Hrvatske, sjedili su Hrvatskoj i hrvatskim idejama svjesniji ljudi nego što je slučaj danas. A da će stanje biti još gore, uskoro ćemo imati priliku vidjeti kada Plenkovićevu Vladu budu podržavali autonomni talijanaši, titoisti i srbofili iz IDS-a, kao i već spomenuti skojevci iz "Štaba" zeleno-crvene koalicije i ovodobne Orjune. Nije isključeno da će Plenkovića u Saboru podržavati i dvojica tzv. haesesovaca, "nezavisni" s liste Restart koalicije, pa i sami razočarani SDP-ovci. I kad svemu tomu dodamo najavu da će manjinci dobiti najmanje jedno ministarstvo, predlažem im da nemaju potrebe dugo razmišljati, neka za ministra postave ljude koji su već bili ministri. Dakako, mislim na Vojislava Stanimirovića iz Novoga Sada i Savu Štrbca iz Banja Luke. S njima će zasigurno Milorad Pupovac i Furio Radin Radović biti zadovoljni.
 
• O "štabovcima" najgore vrste u najnovijem sazivu Sabora progovorili su i neki od suradnika Hrvatskoga fokusa. Mijo Ivurek je u pismu HDZ-u između ostaloga napisao: »Naprijed drugovi s Pupovcem, pupavcima, radinima, orjunaškim reformistima i Štromarom – svjetonazorskim bliskim – Točno tako. Opet je, sa svojim "hrvatovanjem" i uzvikivanjem "Hrvatice i Hrvati", te "živio Franjo Tuđman" Plenković prevario hrvatski narod. Stoga naprijed u stare pobjede, nepostojeće, kao i nove, koje će isto tako biti nepostojeće. Ma što pripovijedali tzv. hrvatski mediji sve dok vas vodi Pupovčev gazda«. A pjesnik Žarko Dugandžić iz daleka Pertha na zapadu Australije u svojoj pjesmi pod naslovom "I šutnja je grijeh" napisao je:
Moj hrvatski rode,
Ja ne znam
Jesam li više žalostan,
Ili ljut,
Jer ti si izabrao put
U kobnoj zbilji,
Da još se gušiš
U Platonovoj spilji,
Bez svijetla i nade.
 
Ti još shvatio nisi,
Tko te zlostavlja
I krade
I mač
Što ti nad glavom visi.
 
Izabrao si opet one
Izdajnike i poltrone,
Duboka džepa,
Plitka morala,
Kojima služi Katedrala,
Da sjede u prvoj klupi,
A briga njih
Na udes glupi,
Kojeg si izabrao
SAM.
 
Ja znam,
Da si izdao Boga i
I svece.
Uz devedeset (plus) posto
"Vjernika"
Ti i dalje si ost'o
Bezbožan i Bogohulan
I sad ćeš služiti
Ubojice djece
NEROĐENE.
 
Služit ćeš
Lopove i mafijaše,
Ljigavce i orjunaše,
Koji licemjerno
Na srcu drže ruku
Dok slovi himna,
A sve ti rasprodaše
I istjeraše
Iz Lijepe naše
Mladosti cvijet
 
I, da još gore bude,
To krdo ateista,
Potomci komunista
I "antifašista"
Sklopljenih ruku
Poljupcem Jude
Svetogrde Krista,
A ti nemarno gledaš
I šutiš.
Nu, je li slutiš,
Da je i šutnja grijeh.
• Demokratski pokret Miroslava Škore nije uspio u svome naumu. Za osjećaj zadovoljstva trebalo mu je najmanje 19 saborskih mandata. Kako ih nije dobio, ovih šesnaest je blagi podbačaj. Posebice u situaciji kada njegovi zastupnici nisu potrebni Andreju Plenkoviću. Slično je i sa osam zastupnika Mosta. Ni oni nisu zanimljivi bruxelleskom zaposleniku. I kada se sagleda ta cijela kadrovska križaljka kod sastavljanja stabilne Vlade, u njoj zasigurno ne će biti nijednoga pripadnika i zagovornika suverenističke hrvatske politike, što znači da ćemo imati dosad najljeviju Vladu čiji će akteri provoditi protuhrvatsku politiku. Puno je primjera koji to već sada potvrđuju, poput javno upućenog poziva Marija Kapulice protalijanskom i protuhrvatskom IDS-u da se priključi Plenkoviću. Dakako, uz nove ustupke rashrvaćivanja cijeloga poluotoka. Istina, IDS već dva desetljeća u Istri vodi i protalijansku i prosrpsku politiku, a nikako ne i prohrvatsku, ali nakon Plenkovićeva poziva da mu se priključe za očekivati je da će u Puli ponovno zatražiti da se Istra priključi regiji sa sjedištem i središtem u Trstu. A nakon toga za Istru će tražiti da se odcijepi od ostatka Hrvatske i postane "Država Istra". U mnogim oblicima današnja IDS-ova Istra tako već funkcionira.
 
Na prošloj konferenciji tamošnjega Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije obznanjena je ova vijest: »Tijekom protekla 24 sata, u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, ispitano je 192 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 9 pozitivnih. Kod 7 osoba radi se o uvezenim slučajevima, i to 5 s područja Republike Srbije, 1 iz Republike Albanije, 1 iz Zagreba« (https://istarski.hr/node/65354-danas-u-istri-devet-novooboljelih-jedan-je-djelatnik-bolnice). Dakle, Zagreb je druga država i stavljen je u razinu sa Srbijom i Albanijom, a Istra je – a što drugo – nego "Država Istra". A Plenković ih snubi da mu se priključe u Vladi, umjesto da raspusti županijski Zavod za javno zdravstvo u Nazorovoj 23 i kazni one koji otvoreno zagovaraju secesiju. A za one koji ne znaju tko vodi Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, ja ću mu pripomoći. Na čelu je ravnatelj Aleksandar Stojanović, dr. med. spec. epidemiologije. Ostali čelni ljudi su: voditelj Službe za zajedničke poslove: Ksenija Jurić, dipl. iur.; voditelj Službe epidemiologije: Jasna Valić, dr. med., spec. epidemiolog; voditelj Službe mikrobiologije: dr. sc. Mirna Vranić Ladavac, dr. med. spec. mikrobiolog; voditelj Službe zdravstvene ekologije: Aleksandar Stojanović, dr. med. spec. epid.; voditeljica Službe za javno zdravstvo i promicanje zdravlja: mr. sc. Danijela Lazarić Zec, dr. med., specijalist epidemiologije; voditelj Službe za školsku i adolescentnu medicinu: Daniela Beaković, dr. med., specijalist školske medicine i voditelj Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti: Velimir Todorović, prof. psiholog.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/07/logo_ZZJZ.jpg
Logotip Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Pogledajte ova tri trokuta u ove tri boje i recite na što vas one podsjećaju

 

• Izbori za Sabor imali su i jednu rodnoideologijsku zanimljivost koja je gotovo svima od glasovatelja promaknula. Na dnu obrasca izbornoga lista piše: »Napomena: Izrazi na ovom Obrascu koji imaju rodno značenje odnose se jednako na muški i ženski rod bez obzira u kojem su rodu navedeni.« Da me na taj liberalni detalj nije podsjetio jedan suradnik, i meni bi ostao nezapažen. I sada neka mi i dalje vjerni obožavatelji "lika i dela" Andreja Plenkovića kažu da je usvajanje Istanbulske konvencije nebitno i nerelevantno.
 
• Pandemija virusa Corona, proistekla iz liberalnoga laboratorija Velikoga Brata, i dalje služi naredbodavcima za pokoravanje svijeta. Na nižim razinama traži se od podanika diljem svijeta da usred ljetnih vrućina nose maske na ustima, a u zdravstvu naređuju liječničkom osoblju da piše lažne dijagnoze. Jednu takvu lažnu dijagnozu napisali su liječnici u BiH nakon smrti Zvorničanke Nizame Pandur. Liječnici na "Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla" napisali su da umrla od "koronavirusa", a kod umrle žene je tri mjeseca prije smrti otkriven galopirajući karcinom jajnika koji je veoma brzo metastazirao zbog čega je imala užasne bolove. Poseban problem za Nizaminu obitelj je što joj vlasti ne daju da ju pokopaju kako Bog zapovijeda. Naime, Veliki Brat je naredio da se to ne može i njezino mrtvo tijelo umotali su u najlone i dezinficirali, a nakon toga su je stavili u limeni sanduk koji je zavaren.
 
Jutarnji list je od svoga nastanka 1998. privatni list dinastije Tedeschi. O ovoj dinastiji stoljetnih dubrovačkih bogatuna povremeno se pišu i objavljuju ode i hvalospjevi. Najnoviji hvalospjev stigao je, ne slučajno, 4. srpnja 2020., pod naslovom: »DOBRI PRIJATELJI Plijenili pažnju na Stradunu: Đurđa Tedeschi i Božo Vrećo potvrdili status ikona stila. Božo Vrećo i Đurđa Tedeschi popili su piće u Gradskoj kavani, a u šetnji su plijenili pozornost domaćina i turista« (https://www.jutarnji.hr/scena/domace-zvijezde/plijenili-paznju-na-stradunu-durda-tedeschi-i-bozo-vreco-potvrdili-status-ikona-stila-15006321). Posebno treba obratiti pozornost na spontani susret "kralja svedaha" Bože Vreće i Đurđe Tedeschi. Za Vreću JUL na "Dan borca" piše da je on "umjetnik anđeoskog glasa, koji liječi duše i otvara srca", a za Đurđu da je "bivša sutkinja". Još je dodano da je "dvojac snimljen u šetnji Stradunom, nakon čega su se opustili u popularnoj Gradskoj kavani", te "Oboje su plijenili pozornost domaćina i turista originalnim odjevnim kombinacijama, zbog kojih ih modni znalci redovito stavljaju na popise najbolje odjevenih ljudi u regiji, ali i šire". Kod Bože Vreće obratite pozornost na crnu vreću koju je odjenuo na svoje tijelo.
 
• Bošnjački unitarizam ima više oblika. Unutar granica Bosne i Hercegovine usmjeren je protiv Srba i Hrvata, dok je unutar unitarne Federacije BiH usmjeren samo protiv Hrvata. Sada imamo priliku vidimo i treći manifestni oblik otvorenoga bošnjačkog unitarizma, a radi se potpori muslimanima-Bošnjacima iz Sandžaka. Sarajevska vijećnica ovih dana poslužila je tom unitarističkom činu. Naime, vijećnica u glavnom gradu BiH, koji je od završetka rata 1995. protjerivanjem Hrvata i Srba postao čisti muslimansko-bošnjački grad, osvijetljena je bojama nacionalne zastave sandžačkih muslimana-Bošnjaka. Nije toliki problem to što je na vijećnicu obješena zastava sandžačkih muslimana-Bošnjaka, problem je ono što piše iznad zastave-grba, a piše: JEDNO SRCE – JEDAN NAROD (https://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajevska-vijecnica-veceras-s-grbom-sandzaka-jedno-srce-jedan-narod/200705086). Tim provokativnim činom hercegbosanski Muslimani-Bošnjaci otvoreno šire mržnju prema druga dva konstitutivna naroda u BiH i otvoreno poručuju Zagrebu i Beogradu, odnosno Hrvatskoj Srbiji – kao potpisnicama Daytonskoga sporazuma – da im nitko ništa ne može i da je samo pitanje dana kada će preostali Hrvati i Srbi biti protjerani iz BiH.
 

Marijan Majstorović

Povezane objave

Teški Mokasin radi “dobre stvari”

HF

Plenković i globalizacijski fašizam uništavaju zdrave svinje po Slavoniji

hrvatski-fokus

Pa što?

HF

Titoljubac iz Pogane Vlake

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više