Hrvatski Fokus
Hrvatska

Jugoslavenska zastava u Puli

Istarska županija ne poznaje hrvatsku trobojnicu crven-bijeli-plavi, za njih još vrijedi jugoslavenska

 
 
U pozivu na obilježavanje sjećanja na dane pobjede 5. kolovoza 1995. u Puli pisalo je:
»Službeni protokol:
PROGRAM
5. kolovoza 2020.
8:00Misa u Katedrali
9:15 Polaganje vijenaca na Centralnom križu, odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu
9:45 Polaganje vijenaca u parku Franje Josipa, odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu
10:00 Mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije ispred Parka Franje Josipa preko Kolodvorske ulice te ulice uz Valerijin park, nadalje Istarskom ulicom, Giardinima i Laginjinom ulicom do Doma hrvatskih branitelja (ulaz nasuprot Kazalištu)
10:30 Pozdravni govor u Domu hrvatskih branitelja
10:45 Izložba podmorska fotografija hrvatskog branitelja«, međutim, grupa nas puljskih domoljuba odlučili smo obilježiti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, izvan svih službenih protokola.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/08/pogresna-zastava-1000x600.png
Ujutro u 8 sati nazočili smo svetoj misi u puljskoj Katedrali, odnosno Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, na dan BDM Krsnog zavjeta, uz nadahnutu propovijed i prekrasno izvedene domoljubne i vjerske pjesme koje je otpjevao katedralni zbor sa završnom pjesmom Rajska djevo, kraljice Hrvata. Potom smo na Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa zapalili svijeće i pomolili se za duše poginulih branitelja. Na kraju smo svi se opet našli na Gradskom groblju Pula kod Središnjeg križa i zapalili svijeće poginulim hrvatskim braniteljima i posebno poginulim pripadnicima elitne postrojbe mornaričko-desantne pješačke Vange ispod spomen ploče, koji su poginuli na Južnom bojištu u zaleđu Dubrovnika.
 
Ispred Križa već su po protokolu bili postavljeni vijenci, i nešto nam je bilo čudno. Uočili smo da je posveta napisana na jugoslavenskoj traci zastave, a ne na hrvatskoj. Slijedom fotografija, vidi se da je više ljudi nosilo i postavilo vijenac i nitko od njih nije uočio da to nije traka hrvatske zastave crven-bijeli-plavi, nego traka jugoslavenske zastave plav-bijel-crven. Očito da nikome od njih nije smetala jugoslavenska zastava. Mogu prihvatiti da je radnik u cvjećarni pogrješno okrenuo traku kada je pisao tekst posvete, da nije primijetio ni gradonačelnik Boris Miletić, ni vršitelj dužnosti župana Istarske županije Fabrizio Radin, ni saborski zastupnici iz Istarske županije, ali ne mogu prihvatiti da to nisu uočili branitelji koji su vijenac nosili i postavili. Osobito zato što je vijenac nosio bojnik Marijan Mužinić, vrlo cijenjeni zapovjednik 119. brigade u Domovinskom ratu i predsjednik Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata za Istarsku županiju. Na talijanskoj traci zastave sasvim uredno je ispisana posveta.
 
Povodom proslave Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja gradonačelnik Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo što se u našem gradu nastavlja tradicija održavanjem Mimohoda hrvatskih branitelja osmu godinu zaredom. „Ovom manifestacijom naš je grad jedinstven u Hrvatskoj i time daje poseban značaj Danu pobjede i domovinske zahvalnosti te odaje počast svim hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote za slobodu“, rekao je. Naravno odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima uz jugoslavensku zastavu, protiv koje su se borili i ginuli, što očito nikomu nije zasmetalo!
 

Lili Benčik

Povezane objave

AFORIZMI – Radiše i ležaci

HF

Izjave Zorana Milanovića (3)

HF

AFORIZMI – Tko je poželio vidjeti naivca trebao je otići pred biralište

hrvatski-fokus

Sinovi svjetla

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više