Hrvatski Fokus
Kultura

Razlijevajući akrili Mladena Žunjića

Kolor je ponešto nježniji, gotovo tih ili barem utišan u usporedbi s mnogim slikama iz prošlih vremena

 
 
U središtu pozornosti obimnog opusa suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, slikara Mladena Žunjića čvrsto se pozicionirao status energije, gibanje, pomicanje, pomjeranje, uzmicanje, napredovanje na velikoj površini platna u grozničavom, napetom kolorističkom kolopletu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/08/mladen_zunjic_razlijevajucu_akrili.jpg
Tako i u novom ciklusu koga je nazvao Razlijevajući akrili, na formatu platna, već uobičajenom, 100 x 90 cm, istražuje različite aspekte sile koja se kontinuirano kreće, prepoznatljiva u tragovima u boji, koje spontano ili namjerno ostavlja na površini.
 
Sklon sam ideji ovaj niz slika nazvati Oslobađanjem boje, otvaranjem do sada nedosegnutih naslućujućih dubina i visina. Kolor je ponešto nježniji, gotovo tih ili barem utišan u usporedbi s mnogim slikama iz prošlih vremena, gibanje je umjerenije pa je i kolor prigušeniji, nenametljiviji, manje odlučan, gotovo s elementom nadolazeće dileme.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/miroslav-pelikan-300x389.jpg
Miroslav Pelikan
 
Da, autor je na stanovitom križanju, uroniti još dublje u kolorističke složenosti ili se posvetiti preusmjeravanju karakterističnih motiva koji većinom i daju taj ubrzavajući ton cjelokupnoj slici. Razlijevajući akrili Mladena Žunjića izazovan je set slika koji ispod tankog sloja  dekorativnosti krije mnogo dublje poruke, napola odgonetnute simbole i svijet, koji se neprestano i nezaustavljivo mijenja.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Samo jedna ljubavna

HF

Ako je java san

HF

“Kreativna industrija” ugušila individalizam

HF

Motivi paralelnog svijeta u opusu Vlade Tuđe

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više