Hrvatski Fokus
Kultura

Novi umjetnički iskorak Hanibala Salvara

Skulpturalnu instalacija EXAT 70 – Marcel 126

 
 
Prvog rujna ove godine dogodio se u središtu grada Zagreba novi umjetnički iskorak ili korak hrvatskog umjetnika, jakog međunarodnog ugleda, Hanibala Salvara. O ovom potezu umjetniku i njegovim vibracijama, najbolje je osobno se uvjeriti suočavanjem sa skulpturom.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/09/hanibal-salvaro-1-scaled.jpg
O instalaciji EXAT 70 – Marcel 126 Hanibal Salvaro kaže: „Marcel Salvaro tj. moj otac rodio se u subotu 1. rujna 1894. u Šibeniku, kojeg su roditelji  Marcel Salvaro (rođen u mjestu San Bonifacio u italiji) i Tona Antunac  (rođena u Šibeniku). Kako mu je danas 126. rođendan to sam mu posvetio skulpturalnu instalaciju EXAT 70 – Marcel 126 te ju postavio na prazan travnjak s istočne strane Meštrovićevog paviljona (eto ponekad se treba prisjetiti i svojih predaka). Naime sustav instalacija EXAT 70, koji je work in progress do 7. prosinca 2021, prihvatio je žiri 55. zagrebačkog salona bez ikakvih primjedbi u cijelosti, a to znači kako će i 55. zagrebački salon, posredstvom instalacije, koje će se postavljati do prosinca 2021. u raznim gradovima i državama te na prostorima velike protočnosti osoba, posredno djelovati skoro do kraja 2021. i na taj način upečatljivo i vidljivo podsjećati na grupu EXAT 51. i 70 godina ULUPUH-a.
 
Instalacja je postavljena danas 1. rujna 2020. u 14:00 sati, a koliko će dugo biti tolerirana, od strane čuvara aseptičnosti travnjaka oko Meštrovićevog paviljona, to ćemo tek vidjeti. Iz priloženih fotografija možete sami donekle prosuditi vizualnu opravdanost postavljene instalacije koja ima 5 skulpturanih cjelina. Ali fotografije svih instalacija EXAT 70 bit će objavljene u posebnoj monografiji krajem 2021. godine uz pribilježene zanimljivosti koje prate realzaciju ovog projekta.
Glavni donator materijala za izradu instanacija je tvornica MODEL Pakiranja d.d“.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Sirenac

HF

Ljetno popodne sniva

HF

Donacija obitelji Dražoević Jelić

HF

Ciklus slika Stinje Ive Kličinovića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više