Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Turska osvaja ciparsko more

Ankara počela bušenja u ciparskim vodama, neovisno o prijetnjama EU-a

 
 
Turski brod za bušenje podmorja „Fatih“ počinje s geološkim istraživanjima ugljikovodika u ciparskim vodama, neovisno o prijetnjama uvođenja sankcija od strane Europske unije, izjavio je u petak, 15. studenog, turski potpredsjednik Fuat Oktay. „Brod „Fatih“ završio je istraživačko bušenje na turskom šelfu i krenuo je u novu misiju južno od poluotoka Carpas na Cipru“, kazao je Oktay, čije je riječi prenijela agencija Anadolu. Pritom je dodao kako sankcije EU-a ne će utjecati na planove Ankare o istraživanju nalazišta u istočnom dijelu Sredozemnog mora. Turska je angažirala i ploveću platformu „Yavuz“ za istraživanja nalazišta, neovisno o prosvjedu ciparske vlade.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/09/44382ccdb1a5c6eed9f1018753dbf10d-scaled.jpg
Ciparska vlada, inače, odmah je reagirala i odlučno osudila turske poteze i namjere u isključivom gospodarskom pojasu i šelfu Cipra. Vijeće EU-a već je ranije odobrilo okvirni paket sankcija, kao odgovor na turska bušenja u istočnom Sredozemlju, koji uključuje mogućnost primjene sankcija protiv turskih fizičkih i pravnih osoba, odgovornih za spomenuta bušenja. Osim EU-a i Sjedinjene Američke Države turske akcije u ciparskim vodama smatraju „provokativnim potezom“ te State Department (SD) poziva Ankaru na zaustavljanje bušenja (riječi glasnogovornice SD Morgan Ortagus). Ali čitav je problem puno dublje prirode i o njemu je Geopolitika News već ranije analitički izvijestila. Ciparski je otok podijeljen na grčki dio, koji se službeno i dalje zove Republika Cipar koja je međunarodno priznata država i članica je EU-a, te na Tursku Republiku Sjeverni Cipar (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti), koja zauzima trećinu otoka, a priznata je kao država jedino od strane Turske. Upravo iz toga razloga Ankara prosvjeduje i tvrdi kako ciparska vlada u Nikoziji istraživanja nafte i plina u morskom pojasu otoka svojata samo u svoju korist i da se ni o čemu ne konzultira s „vladom u Sjevernom Cipru“. Osim toga Ankara smatra kako Nikozija pritom zlouporabljuje svoj status članice EU, čiju jednodušnu potporu ima.
 
Turski čelnik Reçep Tayyip Erdoğan izjavio je kako je Ankara odlučna u namjeri zaštite prava turskog stanovništva u Sjevernom Cipru po spomenutom pitanju, između ostalog i uz pomoć turske vojske, koja, u tu svrhu, u toj zoni ima raspoređene fregate iz sastava turskih pomorskih snaga. Kazao je kako „sve što će biti pronađeno u šelfu – nafta ili bilo što drugo, pripada kako Južnom tako i Sjevernom Cipru prema međunarodnom pravu“. Problem je, međutim, kao i obično, što to isto međunarodno pravo različite strane različito tumače pa se na kraju – prije ili kasnije – sve svodi na „zakon jačega“.
 

https://www.geopolitika.news/vijesti/turska-pocela-busenja-u-ciparskim-vodama-neovisno-o-prijetnjama-eu/

Povezani članci

Turske vlasti progone kurdske gradonačelnike

HF

Dragovoljci brane Bugarsku od najezde

HF

Izbacite iz udžbenika turski genocid nad Armencima

HF

Pravoslavna crkva na masovnoj grobnici

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...