Hrvatski Fokus
Gledišta

Prosvjedom do neposredne demokracije

Inicijativa za poštene i transparentne izbore!

 
 
Dosta nam je 20 godina "antifašističke" diktature: Stjepana Mesića, Josipa Manolića, Budimira Lončara, Mate Granića, Jadranke Kosor, Vladimira Šeksa, Branka Bačića, Ive Josipovića, Zorana Milanovića, Andreja Plenkovića, Gordana Jandrokovića, Davora Božinovića i drugih iz tajnog gremija! Promijenimo paradigmu vladanja Hrvatskom! Dosta nam je korumpiranih političara i sudaca! Masovno izađimo na ulice i zatražimo promjene Zakona za izbor zastupnika u Hrvatski sabor i Zakona o referendumu! Stranke "Antifašističke koalicije" HDZ-SDP i njihovi sateliti su od 3. siječnja 2000. godine glasovanjem u Hrvatskom saboru gušile neposrednu demokraciju i sudjelovale u izbornim prijevarama.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/09/merlin_150908433_73ce7acc-9674-4949-81d1-04b2416e3144-superJumbo.jpg
Prema izjavi bivšeg ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića za Slobodnu Dalmaciju da vlasti Republike Hrvatske sprječavaju sređivanje Registra birača provjeravanjem prebivališta kojim je iz Registra birača s prebivalištem u Hrvatskoj prije lokalnih izbora 2017. godine trebalo izbrisati 269.516 birača te tvrdnjama demografa prof. dr. sc. Stjepana Šterca i prof. dr. sc. Anđelka Akrapa, da u Hrvatskoj ima prebivalište između 3,2 i 3,3 milijuna birača.
Građanske inicijative "Glasujmo imenom i prezimenom" i "Narod odlučuje" su 2014. i 2018. godine skupile dovoljno potpisa za referendumsko odlučivanje o izbornim pravilima ali je "antifašistička" koalicija HDZ-SDP i njihovih satelita te zastupnika nacionalnih manjina = etnobiznismena i Bandićevih "žetončića" uz pomoć ustavnih sudaca utjecajem Vladimira Šeksa-Sove i njegovih kumova, kršenjem Ustava grubom manipulacijom Registrom birača spriječila održavanje referenduma. Građanska inicijativa "Narod odlučuje" imala je  više od 10 posto valjanih potpisa birača s prebivalištem u Hrvatskoj i bez potpisa birača koje je Plenkovićevo Povjerenstvo "festivalom demokracije" proglasilo nevažećim.
 
Kako se broj birača s prebivalištem u Hrvatskoj iz evidencije u Registru birača od 21. rujna 2014. do 30. svibnja 2015. godine prema Rješenju koje je potpisao bivši ministar uprave Arsen Bauk smanjio sa 4.042.522 na 3.817.092 odnosno za 225.430 birača za samo 251 dan? Predsjednički kandidat na izborima 2014. godine Milan Kujundžić je tijekom izborne kampanje izjavio: "Ministar Arsen Bauk upravo nam je jasno i nedvosmisleno priznao da u Hrvatskoj živi tek 3,5 milijuna stanovnika s pravom glasa". "Normalno" je i s "karakterom" da Arsen Bauk laže Ustavnom sudu. Zna se! "Normalno" je da je bivša predsjednica Republike šutnjom odobravala: Milanovićeve, Baukove, Grbinove, Plenkovićeve, Jandrokovićeve, Kuščevićeve, Šeparovićeve i laži bivše predsjednice Ustavnog suda 2014. godine Jasne Omejec o broju birača s prebivalištem u Hrvatskoj 21. rujna 2014. i 13. svibnja 2018. godine. Nije zadaća Ustavnog suda da presuđuje koliko birača ima s prebivalištem u Hrvatskoj, nego da nadzire ustavnost i zakonitost vladanja! Svi izbori od 2011. godine su neregularni zbog viška birača s prebivalištem u Hrvatskoj i odstupanja broja birača u osam od deset općih izbornih jedinica što bitno utječe na nejednaku zastupljenost birača u Hrvatskom saboru, a XI. i XII.  izborna jedinica su neustavne. Radimir Čačić ne bi dobio zastupničko mjesto kad bi se računalo broj zastupničkih mjesta po općim izbornim jedinicama kako smo do 2007. godine određivali broj zastupničkih mjesta XI. izborne jedinice s prosječnim brojem važećih glasova u deset izbornih jedinica. I. i II. izborna jedinica imale bi 15. zastupničkih mjesta, III. 13. IV. i V. 12, VI. 13., VII. 16, VIII. 13, IX. 15 i X. 16.
 
Članak 1. Ustava Republike Hrvatske
1. Republika Hrvatska jedinstvena je i nedjeljiva demokratska i socijalna država.
2. U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih  i ravnopravnih državljana.
3. Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem.  Predsjednik Republike = "slučajne države"  Zoran Milanović je organizirao gušenje neposredne demokracije 2014. godine, a bivša  predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je kao predsjednica Republike propustila osuditi taj udruženi zločinački pothvat = puč!
Tražimo da zastupnici Hrvatskog sabora u desetom sazivu odmah ispune bitne zahtjeve građanskih inicijativa "Glasujmo imenom i prezimenom" i  "Narod odlučuje" tako da:
1. smanje maksimalni broj zastupnika u Hrvatskom saboru sa 160 na 120 i ukinu posebnu izbornu jedinicu za dijasporu.
2. izglasaju izbore zastupnika Hrvatskog sabora mješovitim izbornim sustavom (60 razmjernim i 54 većinskim izbornim sustavom i šest zastupnika nacionalnih manjina) odnosno ukupno 120 zastupnika
3. smanje izborni prag s 5 % na 4 % kod razmjernog izbornog sustava
4. da se zastupnici razmjernim izbornim sustavom biraju u jednoj izbornoj jedinici sa sudjelovanjem birača s prebivalištem u Hrvatskoj i birača iseljene Hrvatske kako bi birači iseljene Hrvatske ostvarili aktivno i pasivno pravo glasa,
5. izglasaju glasovanje dopisnim i/ili elektroničkim putem
6. izglasaju uvjet kandidature svih stranaka potpisom najmanje 100 birača po zastupniku za izbore u Hrvatski sabor, a za izbore zastupnika u Europski parlament tisuću i
7. izglasaju samostalni nastup stranaka na izborima!
Zahtijevamo da zastupnici izglasaju u Hrvatskom saboru da na peticiji za održavanje referenduma bude dovoljno 10 %  od broja punoljetnika prema zadnjem popisu stanovnika odnosno 350 tisuća potpisa birača na peticiju za održavanje Ustavotvornog referenduma i 5 % odnosno 175 tisuća za održavanje Zakonodavnog referenduma, a vrijeme skupljanja potpisa od 30 dana.
Ustavotvorni referendum bio bi važeći ukoliko većina izglasa pitanje postavljeno referendumom i ukoliko na referendum izađe više birača od 50 % od broja punoljetnika prema zadnjem popisu stanovništva, a Zakonodavni referendum ukoliko većina izglasa referendumsko pitanje i ukoliko na referendum izađe više birača od 30 % od broja punoljetnih osoba prema zadnjem popisu stanovništva. Inicijator referendumske inicijative bi trebao zatražiti mišljenje Ustavnog suda o dopustivosti referendumskog pitanja nakon skupljenih dvadeset tisuća potpisa.
Inicijativa za poštene i transparentne izbore!
 

Mr. sc. Edo Zenzerović, dipl. ing. elektr.

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Podjela Hrvatske na statističke regije i izborne jedinice

hrvatski-fokus

U Večernjem listu forsiraju se i nameću nepotrebne i uznemirujuće afere

HF

Partizani su Hrvatskoj oduzeli veći dio Srijema

hrvatski-fokus

Pritišću nas sa svih strana

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više