Hrvatski Fokus
Gledišta

Žigmanov izbacio šahovski klub HAŠK Zrinjski

Monstruozno priopćenje predsjednika DSHV-a

 
 
U kolumni MANIJA GONJENJA (6. rujna 2020.) napisao sam, između ostalog, da je Mesija u svojoj bolesti i u šahistima vidio progonitelje, pa je iz prostorija svoje „jedine relevantne hrvatske političke stranke u Srbiji“ izbacio hrvatsku udrugu HAŠK „Zrinjski“, koji je osnovan 1932., zbog parapolitičkog djelovanja! U svojoj optužbi šahista lagao je da je odluku o njihovom izbacivanju iz tih prostorija donijelo Vijeće stranke. Stalno pišem da Mesija jest jednako stranka, da ga u stranci podržava samo par ljudi i da sve odluke donosi sam, krijući se iza laži da se one „donose uz stroga poštivanja procedura sadržanih u pravnim aktima DSHV-a“! Mesija inače permanentno laže, plagira, manipulira i obmanjuje 57.900 Hrvata u Republici Srbiji, a time i sve Hrvate u Republici Hrvatskoj i u cijelom svijetu, ne bi li i dalje zadržao sve svoje pozicije, privilegije i plaće i poslije debakla na izborima i poslije afere s plagijatima Mile Markov Španović, koju je uzdigao na pijedestal najveće pjesnikinje u vojvođanskoj književnosti Hrvata.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/09/zrinskin.jpg
Da se vidi kako izgleda ova laž oko HAŠK „Zrinjski“ najbolje je ponoviti Mesijinu reakciju na prvu izjavu predsjednika šahovskog kluba i objaviti u cijelosti novu izjavu predsjednika HAŠK „Zrinjski“. 
 
Demanti priopćenja za javnost Šahovskog kluba HAŠK „Zrinjski” iz Subotice
  
»U svojevrsnoj poplavi, posve nesuvislih ali iznimno zlonamjernih, napada na Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i na mene kao predsjednika osobno, nenadano se uključio i Šahovski klub HAŠK „Zrinjski“, lažno me optuživši da kao predsjednik DSHV-a nisam „odobrio“ korištenje prostorija Doma DSHV-a „za treninge i natjecanje u ligi“. Svi oni koji poznaju rad i način upravljanja u DSHV-u znaju da tako što nije moguće! Sve odluke donose se uz stroga poštivanja procedura sadržanih u pravnim aktima DSHV-a, a na ovaj način, očito je, htjela se baciti nova ljaga na mene kao predsjednika DSHV-a. 
Dodatnu monstruoznost u priopćenju iznesenih neistina, čiji je potpisnik predsjednik Šahovskog kluba HAŠK „Zrinjski“ Marinko Miković, predstavlja činjenica da je DSHV za Dom „sredstva za kupnju svojedobno dobio iz Republike Hrvatske“, što je optužba zbog koje se može završiti u zatvoru! Općinstva i javnosti radi treba reći kako je Dom DSHV-a dobiven donacijom članova obitelji Skenderović („Kajganini“), što je uredno uvedeno u knjigovodstvene dokumente DSHV-a, kao prostorije za djelovanje DSHV-a kao političke stranke.
Istina, vremenom je DSHV otvarao vlastite prostorije i drugim hrvatskim udrugama za njihovo djelovanje, pa tako i za Šahovski klub HAŠK „Zrinjski“, no kada je registrirano da neke od njih ulaze u područje parapolitičkog djelovanja te da njihovo vodstvo i članstvo rade na način blaćenja DSHV-a i njegovih prvaka, na XV. sjednici Vijeća DSHV-a, održanoj 6. studenog 2019. u Subotici, donesena je odluka „da se prostorije DSHV-a isključivo koriste za stranačke sastanke i rad stranke“. O tome su svi obaviješteni ne od, kako je navedeno Gordane već, Lozike Jaramazović, administrativne tajnice DSHV-a.

Tomislav Žigmanov, predsjednik«

 
Priopćenje za javnost Šahovskog kluba HAŠK Zrinjski iz Subotice   
 
»U Subotici, u petak 6. svibnja 2011. u dvorani HKC „Bunjevačko kolo“ je održana obnoviteljska Skupština Hrvatskog Amaterskog Športskog Kluba „Zrinjski“. U Srbiji, Vojvodini je osnovano više od 50 udruga sa hrvatskim predznakom, a HAŠK „Zrinjski“ je jedina udruga koja djeluje na razvoju sporta. Nastavlja tradiciju ŠK „Zrinjski“ utemeljenog 1. siječnja 1932. godine.    
Šahovski klub je osnovan 2012. godine, te registriran kao Šahovski klub HAŠK „Zrinjski“ i bez ikakvih neugodnosti nastupa pod tim imenom devet natjecateljskih sezona u Regionalnoj ligi Subotica u kojoj je osvajao i prvo mjesto.
Tijekom devet godina udruga HAŠK „Zrinjski“ i šahovski klub gostovali su i na prostorima matične države, i imali mečeve sa klubovima iz Osijeka, Vinkovaca, Đakova, Slatnika itd. te bili domaćini njihovim momčadima na uzvratnim mečevima u Subotici.
Do 2018. godine dobijali smo sredstva kroz natječaje Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji, ali od izbora novog vodstva HNV-a financijska potpora nam je uskraćena. 
Tomislav Žigmanov predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) nije nam odobrio prostorijama u Domu DSHV-a koje koristimo devet godina za treninge i za natjecanje u ligi. Naime od ožujka smo u više navrata smo kontaktirali Gordanu Jaramazović tajnicu DSHV-a radi korištenja prostorijama u Domu DSHV-a, koja nam je uvijek odgovarala da će obavijestit predsjednika Žigmanova i ako on odobri, da će nas obavijestiti. 
Kako odgovor nismo dobili do današnjeg dana morali smo donijeti odluku da otkažemo natjecanje u Regionalnoj ligi Subotica u sezoni 2020/2021. jer nam nije odobreno korištenje prostorija za treninge i natjecanje u kojima smo djelovali niz godina. 
Podsjećamo da Dom DSHV-a nije privatno vlasništvo Tomislava Žigmanova, već DSHV-a, koji je sredstva za kupnju svojedobno dobio iz Republike Hrvatske u cilju djelovanja na dobrobit cijele hrvatske zajednice.

Marinko Miković, predsjednik Šahovskog kluba HAŠK „Zrinjski“ iz Subotice«

 
Marinko Miković: Povrijedile su me Žigmanovljeve riječi
 
»Kao dugogodišnjeg člana DSHV-a, čiji je stranački staž puno duži nego sadašnjeg predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova, povrijedile su me njegove riječi da sam ga lažno optužio da nije odobrio da HAŠK „Zrinjski“ više ne koristi Dom DSHV-a za treninge i natjecanje u ligi i da sam zlonamjerno napao DSHV i njega osobno.  
Ugovor o korišćenju je 1. 8. 2013. potpisao prošli predsjednik DSHV-a Petar Kuntić sa HAŠK „Zrinjskim“. U njemu je napisano da zakupac koristi prostorije isključivo za obavljanje svoje registrovane djelatnosti. HAŠK „Zrinjski“ se nije nikada bavio parapolitičkim djelovanjem i blaćenjem DSHV-a i njegovih prvaka, već samo igranjem šaha. Neki članovi „Zrinjskog“ su i članovi stranke, a mnogi su i davali su potpise za elektore. Predsjednik DSHV-a nikada nije otkazao ugovor iz 2013. i nikada nitko iz DSHV-a me nije obavijestio da je Vijeće DSHV-a donijelo odluku 6. studenog 2019. da se članovi HAŠK-a „Zrinjski“ više ne mogu sastajati i trenirati. Raspitao sam se kod članova Vijeća, koji su nazočili na toj sjednici i rekli su mi da se sjećaju da je Tomislav Žigmanov govorio o toj temi, ali da nikakvog glasovanja o tome nije bilo, ni da je o tome odlučivano.
Za razliku od sadašnjeg predsjednika stranke, bio sam član u vrijeme kada je DSHV postao vlasnik Doma i sjećam se kako smo se radovali kada je tom pomogla naša matična domovina i što je to postao dom sviju nas. Godinama sam puno svog slobodnog vremena uložio u održavanje Doma DSHV i pomagao kadgod je bilo potrebno. Izgleda da se promijenila politika koju je provodio naš prošli predsjednik DSHV Petar Kuntić koji je okupljao Hrvate u Domu DSHV-a, i koji nas je na treninzima i šahovskim susretima posjećivao i poticao. Čitao sam nedavno pritužbe vlastima Srbije da naše udruge nemaju prostorije za svoje djelovanje, a sada DSHV izbacuje hrvatsku udrugu iako nikada nismo ometali rad stranke.
DSHV je moja prva i jedina stranka u kojoj sam član, redovito izmirujem članarinu, bio sam predsjednik mjesne organizacije Novo Selo i član Vijeća DSHV-a, dopredsjednik Povjerenstva za šport HNV-a i elektor HNV-a i zato odbacujem kao neistinite tvrdnje da sam zlonamjerno napao DSHV i njegovog predsjednika i da sam iznio neistine, jer pod punom odgovornošću tvrdim da me iz DSHV-a nitko nije obavijestio da je otkazao ugovor o korišćenju sa HAŠK „Zrinjski“.

Marinko Miković, predsjednik HAŠK „Zrinjski“«

 
Budući da Mesija nema namjeru podnijeti ostavku na sve svoje funkcije iz moralnih razloga potrebno je u našoj zajednici izvršiti korjenite promjene. 
Prije svega treba:
– osnovati novu političku stranku svih Hrvata u Republici Srbiji (ne u Vojvodini),
– izabrati novo Hrvatsko nacionalno vijeće, koje će tretirati sve Hrvate u Republici Srbiji jednako i
– osnovati Zavod za kulturu Hrvata u Republici Srbiji (ne u Vojvodini).
 

Miroslav Cakić

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Paušalne ocjene našega Tvrtka

HF

Ukupno bi Sabor imao 108 zastupnika

HF

Rekli ste sve što je trebalo

HF

Ugrožena opstojnost hrvatske države

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više