Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Smanjene cijene za kupce saudijske nafte

Saudijska Arabija smanjuje cijenu nafte, pripremajući se za novi val koronakrize

 
 
Američki Bloomberg danas piše kako je Saudijska Arabija snizila cijene nafte za listopadske fjučerse, što je znak, da se najveći svjetski izvoznik „crnog zlata“ priprema za novo kolebanje (smanjenje) potražnje s obzirom na pojavu novih žarišta koronavirusne infekcije Covid-19 u svijetu. Državna tvrtka Saudi Aramco smanjila je proizvodnju ključne sorte Arab Light za isporuke u Aziju – svoje glavno tržište. To je smanjilo cijene za kupce saudijske nafte u SAD-u.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/09/Saudi-oil-Aramco-refinery_1740758cac7_medium.jpg
Koronavirusna pandemija gotovo je blokirala svjetsko gospodarstvo, a jedna od sfera koja je najviše stradala je ona koju čine zračni prijevoznici, koji su i jedni od najvećih korisnika naftnih prerađevina. U travnju su se Saudijska Arabija, Rusija i ostale zemlje proizvođači nafte iz platforme OPEC+ dogovorile o smanjenju proizvodnje za 10 milijuna barela dnevno, što je oko 10% svjetskih isporuka, kako bi podržale cijene koje su pale na povijesne minimume. Ta odluka, kao i oporavak kineske potražnje, doveli su do porasta cijena nafte za više od dvostruko. Ali one su ponovo počele padati. Tako je prošli tjedan, 4. rujna, nafta Brent koštala 42,66 dolara za barel, što je bio najveći pad u zadnja gotovo tri mjeseca. To je posljedica rasta broja zaraženih Covidom-19 u zemljama, poput SAD-a i Indije.
 
Smanjenje cijena nafte može povećati kineski uvoz „crnog zlata“ idućih mjeseci, a upravo tu zemlju Saudi Aramco smatra jednom od ključnih za svjetsko naftno tržište.
 

Zoran Meter, https://www.geopolitika.news/vijesti/saudijska-arabija-smanjuje-cijenu-nafte-pripremajuci-se-za-novi-val-koronakrize/

Povezane objave

Životni put i politička uvjerenja Donalda Trumpa

HF

Izrael je znao za Hamasove planove napada

hrvatski-fokus

Kamo će Njemačka u nedjelju navečer?

HF

Čistke na suvremeni način

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više