Hrvatski Fokus
Feljtoni

Dubrovački list ‘Gušterica’ iz 1882. i 1883. (4)

Crkvene vijesti u časopisu

 
 
List dubrovačkih srbokatolika protuaustrijske orijentacije Gušterica iz 1882.-1883. godine (24 broja) daje nam vrlo lijepe detalje lokalnoga života, ali i zanimljive statistike i vijesti iz svijeta.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/07/duro01.jpg
Đuro Pulić
 
Broj 1 (4. 11. 1882.) donosi da je "uoči sv Krispina zaštitnika crevljara obašla je gradska muzika svirajući grad, a popodne istog dana sprovela je preko grada u crkvu Domino crevljarsku zastavu".
Broj 2 (15. 11. 1882.) da franjevci nisu naštimali svoj sat po službenom vremenu, pa uslijed toga ljudi kasne po 16 minuta, što može biti jako nezgodno, npr. kod krivničnih parnica".
Broj 14 (15. 5. 1883.) tvrdi da ljudi znatno manje idu na mise kod jezuita gdje je misa na talijanskom nego u franjevaca gdje je na "srpskom".
(Gušterica je srbokatolički časopis),
Broj 22. donosi testament dr. Đura Pulića koji je naredio "da cijeli njegov imetak, po smrti sestara, prijeđe u ruke naše Općine i da se njime utemelji zaklada kojom će se potpomagati siromašni crevljari dubrovački."
Don Đuro Pulić je zaslužan hrvatski preporoditelj, gimnazijski profesor, papin tajni savjetnik zaslužan za hrvatski jezik u gimnazijama i za rad Zavoda sv. Jeronima u Rimu.
 
Gušterica br. 6 navodi:
"Kako čujemo da je slavno Upraviteljstvo Općine ukinulo festanjule za provođenje svetkovine sv. Vlaha sasvim sjajno će svetkovati ovaj dan, samo što neće milostinje kupiti tamo i amo jer će Općina namiriti sve troškove."
Festanjuli su jedno vrijeme skupljali milodare za svečano ozračje feste, dosta nespretno je što je organizacija Feste bila na Općini čime je politika dobila primat nad Crkvom.
Gušterica br. 8 (15. 2. 1883.) opširno opisuje svetkovinu sv. Vlaha u Dubrovniku, naravno.
 
(Svršetak u sljedećem broju)
 

Teo Trostmann

Povezane objave

Ozonski omotač je velika laž (3)

hrvatski-fokus

Hrvatski jezikoslovci (2)

hrvatski-fokus

LAŽ NA LAŽ – Druga strana medalje (17)

HF

VB i Habsburška Monarhija (6)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više