Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

POPIS PUČANSTVA – Srbi će sami sebe popisivati

Riječ "samodopisivanje" sama po sebi najbolje govori kakvo nas očekuje uvećanje broja Srba

 
 
Unatoč protivljenjima ne samo oporbe, nego i velike većine hrvatske javnosti, 28. veljače 2020. u Hrvatskom saboru prihvaćen je novi Zakon o popisu stanovništva. Zakon je donesen zbog popisa stanovništva u proljeće 2012. godine od 1. travnja do 7. svibnja. U prvoj fazi popis će se provoditi od 1. do 10. travnja kroz samostalno popisivanjem stanovništva odnosno putem elektroničkog sustava e-Građani, a od 16. travnja do 7. svibnja popisivat će se stanovništvo, kućanstva i stanove putem popisivača. Popis organizira, koordinira i provodi Državni zavod za statistiku i za to je osigurano 177,3 milijuna kuna (hrvatski saborzakon o popisu stanovništva). Nakon što je Zakon prihvaćen u Saboru pobunili su neki manjinski zastupnici i predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić sazvao je sastanak vladajuće koalicije i nakon sastanka najavio da će se "voditi računa da popis na područjima gdje žive pripadnici manjina, provode popisivači iz njihovih redova". Drugim riječima, Bačić, odnosno HDZ i Andrej Plenković, obećali su koalicijskim Srbima iz SDSS-a da će manjinski Srbi, a njihovi koalicijski partneri, moći sami sebe popisivati. Što to znači? Znači da će biti laganja, varanja, muljanja… Poznavajući pripadnike srpske manjine to će tako i biti. Popisivat će i one koji ne žive u Hrvatskoj samo da ih je više i da na temelju lažnog popisa nakon kojeg će se tražiti sve veća i sve opasnija "manjinska prava".
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/09/1808879_popis-popisnica-foto-youtube-pt_ff.jpg
Nekoliko mjeseci prije prihvaćanja Zakona u Hrvatskom saboru objavljeno je kako će se e-Građani popisivati: "Osobe se mogu popisati samostalno koristeći se popisnim upitnikom u elektroničkom obliku koji će biti dostupan kroz elektronički sustav e-Građani, istodobno popisujući kućanstvo i stan u kojem stanuju", stoji u prijedlogu. Za pristup popisnom upitniku u elektroničkom sustavu e-Građani koristi se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS). (https://www.bug.hr/internet/prijedlog-zakona-popis-stanovnistva-2021-putem-sustava-e-gradjani-12197)
 
U članku Zakona o popisu stanovništva, koji je stupio na snagu 14. ožujka 2020., o "jeziku i pismu popisnog upitnika" u članku 11. piše:
»(1) Popisni upitnik ispunjava se na hrvatskom jeziku i latiničnim pismom.
(2) Pripadnicima nacionalnih manjina omogućuje se pravo uvida u ogledni primjerak popisnog upitnika na jeziku i pismu nacionalne manjine kojoj pripadaju« (https://www.zakon.hr/z/2501/Zakon-o-popisu-stanovni%C5%A1tva,-ku%C4%87anstava-i-stanova-u-Republici-Hrvatskoj-2021.-godine), što znači da će popisni upitnik biti i na ćirilici.
 
A kako će to izgledati u praksi, kada je omogućeno popisivačima Milorada Pupovca i Vojislava Stanimirovića da sami sebe popisuju i dopisuju koliko im je volja, već je najavio oporbeni Telegram 6. kolovoza 2019. i u međunaslovu istaknuo: "Samopopisivanje donosi točnije podatke" (https://www.telegram.hr/politika-kriminal/priprema-se-cetvrti-po-redu-popis-stanovnistva-od-hrvatske-samostalnosti-evo-kakve-novosti-donosi/). Ova riječ "samodopisivanje" sama po sebi najbolje govori kakvo nas očekuje uvećanje broja pripadnika postojećih i nepostojećih manjinskih Srba u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i diljem svijeta. Koji će nakon popisa biti još "ugroženiji".
 

Pavao Blažević

Povezane objave

Mesićevo i Josipovićevo guranje Hrvatske u ništavilo

HF

U kojem grmu leži Pernar?

HF

Vojnik postrojbe “Krug za trg”

HF

Mrziteljima smeta i istarska himna

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više