Hrvatski Fokus
Kultura

Baskijska nova grafika u Salonu Galić

FIG Bilbao i Splitgraphic su okupili grupu novih i suvremenih baskijskih umjetnika grafičara

 
 
U sklopu '9. Splitgraphic bijenala 2019.-2020.', u srijedu, 16. rujna 2020. u splitskom Salonu Galić otvorena je izložba pod nazivom „Basquegraphia: Baskijska nova grafika“. Izložba je rezultat suradnje između 'FIG Bilbao, Međunarodnog festivala grafike i umjetnosti na papiru' (Printmaking and Art on Paper Festival) i Splitgraphic međunarodnog bijenala grafike, koja je započela 2018. godine.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/09/jabier-herrero-1.jpg
FIG Bilbao i Splitgraphic su okupili grupu novih i suvremenih baskijskih umjetnika grafičara koji predstavljaju najnovije trendove u grafičkoj umjetnosti koja se trenutačno događa u ateljeima i grafičkim radionicama (workshops) Baskije. Ova skupna izložba spaja niz različitih projekata iz kojih se može iz prve ruke iščitati trenutna suvremena grafička scena u Baskiji čiji je centar grad Bilbao (baskijski: Bilbo).
 
Kustosice Ana Giménez Orcajada i Olga Iradier Arce, odabrale su radove Marte Barragán, Iñaki Elosua, Myriam Gesalaga, Jabiera Herrera, Edera Sáncheza i Alazne Zubizarreta, šest umjetnika i umjetnica različitih grafičkih tehnika i tematika, koji pronalaze vezu kroz likovni jezik grafike, dijeleći procese istraživanja i stvaranja. Svi umjetnici imaju pozadinu i korijene u Baskiji i ljudima Baskije. Kultura predaka i tisućljetni jezik vlastite kulture su bitne odrednice njihovog rada. Ljudi koji su ujedinjeni sa svojom zemljom, tradicijom koja unatoč protoku i promjenama vremena, ima na umu svoju prošlost koju prenose u sadašnjost suvremenim grafičkim izražajem i umjetnošću. Deveti Splitgraphic bijenale se odvija tijekom dvije godine 2019. i 2020. Do sada je u programu Splitgraphica organizirana samostalna izložba japanskog umjetnika Yoshia Imamure (Salon Galić, listopad 2019.) i ova skupna izložba Basquegraphia.
 
„Ovo je prvo sveobuhvatno predstavljanje suvremene španjolske odnosno baskijske grafike na Splitgraphic bijenalu, te se otvara uvid u grafički jezik i stvaralaštvo te regije, a pogotovo uzimajući u obzir njihov kulturno-povijesni identitet. Izložba predstavlja pregled jedne potpuno nove i dosad nepoznate grafičke scene na visokoj razini kvalitete i produktivnosti s različitom grafičkom, estetikom i likovnim jezikom nego što smo dosad imali prilike vidjeti na Splitgraphic bijenalu“, kaže Marina Petit, kustosica Splitgraphic bijenala.
 
Novo poglavlje suradnje na međunarodnoj grafičkoj sceni Splitgraphic je započeto 2018. godine s organizacijom Fig Bilbao. Splitgraphic je tada izložio selekciju hrvatskih suvremenih grafičkih umjetnica. To su bile Ana Vivoda, Letricija Linardić, Nevenka Arbanas, Iva Čurić, Kristina Restović, Iva Šarić, Mia Vučić, Petra Kriletić, Bruna Carev i Danijela Šušak. Nastavljajući započetu suradnju voditelji Splitgraphic bijenala, Pavo Majić i Marina Petit, bili su dio međunarodnog žirija ove godine u njihovom programu za mlade nadolazeće grafičare, pod nazivom „Open Portfolio“.
 
„Biti u žiriju za program Open Portfolio FIG Bilbao je svakako čast i priznanje za naš dosadašnji rad i trud što nismo dosad baš dobili kod kuće“, kaže Marina Petit. „Za mene osobno kao povjesničarku umjetnosti bio je izazov izabrati četiri od 16 grafičkih umjetnika iz cijelog svijeta, kao i biti dio žirija s kustosima i umjetnicima iz Argentine i Španjolske. Jako mi je bilo zanimljivo žirirati umjetnike koji pripadaju jednom drugom kulturnom krugu Srednje, Južne Amerike i Španjolske s kojima se mi na Splitgraphicu susrećemo, ali ipak marginalno. Oni imaju različit i zanimljiv likovni grafički jezik. Mislim da sudjelovanje u žiriju otvara nova vrata djelovanja Splitgraphic bijenala, što ide uz naše planirane promjene koncepta samih bijenalnih izložbi – kaže Petit.
 
Splitgraphic ima iza sebe suradnje i sudjelovanje na međunarodnim bijenalima, trijenalima i konferencijama u Krakowu, Lodzu, Vilniusu, Guanlanu i mnogim drugima, a kroz suradnju s Fig Bilbao je zakoračio u novu vrijednu grafičku avanturu kroz stvaranje, sudjelovanje i građenje novih projekata i veza na međunarodnoj grafičkoj sceni, u kombinaciji s lokalnim kulturnim akterima HULU-Split, s kojima je ova četvrta zajednička  izložba u Salonu Galić.
Izložba ostaje otvorena do 7. listopada.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Slikari Ivana i Teo Trostmann

HF

Veliki formati ulja Bojana Doleneca

hrvatski-fokus

Noćas

HF

Hasanaginica u Zadru

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više