Hrvatski Fokus

Svi premijeri, predsjednici, vlade i vlasti su ga podržavale

 
 
Velika korupcijska afera u Janafu drma gospodarsku, političku i “elitnu” javnost. Zasjenila je vjetroelektrane, kninsku kraljicu Josipu Rimac, njezine svekolike rasnje koje vode do više ministarstava (ministara) i samog vrha vlasti (trodiobne). Zasjenila je i trenutačna zbivanja s bivšim Agrokorom, njegovim Gazdom, djelotvornim i čuvenim Borgom, aktualna zbivanja u Zagrebu u vezi s obnovom grada od potresa, neviđene grabeži za utilitarnim poslovima raznih rodijaka, kumova, prijatelja i drugova oko te obnove, zdravstvo koje grca u dugovima i pred totalnim je kolapsom, svakojakih muljaža oko korone, ulijevanje novog straha udružene korone i gripe u više oblika, državnim poticajima, koji se bez ikakvog praćenja i kontrole daju uglavnom “svojima”, uvozu sumnjive robe, zatvaranja malih OPG-ova, obrtničkih radnji, tvrtki, potonuću kurikulne reforme… sve pod plaštem tvrde kohabitacije i povremenih “plotuna” s jednog i drugog brda, koji uglavnom promašuju mete. Ne slučajno.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/09/o.jpg
U aferi Janaf je svaki dan sve više aktera na svim razinama, u različitom svojstvu i aktivnostima. Tu su načelnici, gradonačelnici, saborski zastupnici, visoki državni dužnosnici (bivši i sadašnji), čelnici političkih stranaka, rođaci, kumovi, prijatelji, drugovi… Vrlo šaroliki skup po mnogo čemu sa zajedničkim ciljem, okoristiti se pružanjem suradnje pomoći i zaštite čelniku Janafa, koji je po iskazima mnogih svima pomagao, na razne načine, koristeći položaj i moć. Većina iz tog skupa je gotovo iznenađena da je “njihov” Dragan nešto kriminalno napravio. Digao je Janaf iz pepela. Svi premijeri, predsjednici, vlade i vlasti su ga podržavale. Sa svima je bio dobar. Mnogi od njih su bili sudionici i gosti njegovih fešti u klubu, na brodu, u motelima, hotelima, Sejšelima, Tajlandu…
 
U svim medijima uskrsnulo je novo ime vezano uz aferu Janaf. Samozatajni muž bivše predsjednice države nam se razdragano smiješi s naslovnica. Naime, konstatirano je da je taj gospodin “kobnog” dana, kad je navodno predsjednik Janafa primio mito 1,9 milijuna kuna, bio u njegovom čuvenom klubu na Martinje 2019. Uskok je navodno sve znao o toj transakciji? Što su čekali, pita se aktualni predsjednik države, da tada nisu uhitili počinitelje te kriminalne radnje? Vrag bih ga znao. Budući da se ne zna što se čekalo, nagađa se svašta, nastaju mnoge moguće i nemoguće pretpostavke, pričaju se priče, koje će prerasti u sagu, jer će ova afera potrajati sve dok se ne raspline ili ne ode u zastaru.
 
Glavni igrač, koji se kako je sâm izjavio, nakon zadnjeg imenovanja predsjednikom Janafa, osjeća kao drug Tito, isplivao je u javnost, koje se klonio svih ovih godina, dok je prelazio iz jedne političke stranke u drugu, iz jedne visoke utilitarne funkcije na drugu, bez pompe i javnog izlaganja sebe, svoje obitelji, imovine, utjecaja i moći. On se naravno ne osjeća krivim. Radio je što je najbolje znao i umio. Ne samo za sebe. Puno njih je on zaposlio, uposlio, doveo do vrha i bogato nagradio. Po temeljnom zanimanju gospodin je konobar. Konobari dobro znaju što je napojnica, trinkgeld, pinka, mandža, bakšiš… Za dobar stol, poslugu, iće i piće, moraš dodatno platiti. To je naprosto tako. Ništa nije drugačije, niti u drugim područjima, dijelovima na svim razinama. Kad dobiješ, naročito preko reda, onda i daješ razmjerno dobiti. Kolika li je to dobit trebala biti od učinjene usluge koja je implicirala 1,9 milijuna kuna nagrade.
 
Pojava bivšeg prvog gospodina u klubu pri donošenju te famozne nagrade, implicira nešto drugo. Bilo je to u jeku predsjedničke kampanje, gdje svaka donirana kuna dobro dođe. Predsjednik Janafa je dobro znao gdje treba ulagati i komu treba pomoći, onako ispod stola, kako onomad reče bivši premijer Sanader. Naime, nijedni izbori, pa tako niti predsjednički, ne dobiju se samo novcem na stolu.  O tom, potom. Ta Sanaderova saga traje godinama i imputira nama novu sagu, koja je možda ipak vezana za predsjedničke izbore i navodi nas na razmišljanje, da to famozno mito nije završilo u džepu šefa Janafa. Osim toga, tko može tvrditi da je u vrećici bilo kojoj bio novac i to baš tih 1,9 milijuna kuna. Možda su "dečki” u vrećicama donosili piće i iće za proslavu Martinja. Možda je Kitarović na toj fešti glumio biskupa i krstio mošt. Po svojoj fizičkoj strukturi on najbolje odgovara toj ulozi. Ne bi to bilo ništa posebno i nemoguće. Taj gospodin je mnoge uloge odigrao u svom životu. Nije prvi puta Kitarović bio u tom društvu, u Janafovu, odnosno Draganovom klubu, ili nekom drugom mjestu gdje su se ortaci okupljali.
 
Ipak mislim da taj Kitarović nije dio ekipe koja igra na nivou Janafa, Agrokora, Borga, kninske kraljice, sisačke županice, nekih načelnika i gradonačelnika. Njegov IQ, obrazovanje, odgoj, osobnost i osobitost je iznad toga. Nije njemu sila, niti potreba da bude poštar, nosač torbi s novcem, Čovjek se bavi znanošću i bira si društvo. Mislim, da si on ne bi dozvolio da društvo bira njega. Netko se sada izvlači na “sirotog” Jakova i njegova široka pleća. Pustite čovjeka na miru. Zaslužio je.
 
Bio vjernik ili ne Martinje  ne bi trebao koristiti za svoje prljave  radnje, pogotovo kad se prikazuješ kao praktični vjernik, domoljub i veliki Hrvat. Međutim, nekome ništa nije sveto, nedostupno, neprikladno i nemoguće, pogotovo kad su oguglali u nepoštenom i kriminalnom poslu, kad su godinama imali potporu, podršku, zaštitu s najvišeg vrha, kad si svima bio dobar od ultralijevih do ultradesnih, s pozicijom u sredini, s koje si kadrovirao i upravljao u politici, gospodarstvu, biznisu, podzemlju, prizemlju i nadzemlju, uz put stvarajući osobno materijalno bogatstvo, penjući se svim mogućim ljestvicama uspjeha, s vječnom težnjom i konačnim ciljem doći na vrh, biti predsjednik države ili vlade. Međutim, u svim tim dugogodišnjim, pomno planiranim i odrađenim koracima, negdje je nekada došlo do pogrješke, odnosno prešlo se preko Rubikona. To se ne oprašta nikomu nigdje.
 

Ankica Benček

Povezane objave

Ime Hrvatski Državni Sabor može smetati samo onima kojima smeta činjenica da Hrvati imaju svoju državu

HF

Ne dirajte Stazića!

HF

Vidovnjak Drago Pilsel

HF

Zdravku se mnogi moraju ispričati

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više