Hrvatski Fokus

Obilježena 1128. obljetnica prvog spominjanja Livna u jednom pisanom dokumentu

 
 
Grad Livno u ponedjeljak, 28. rujna, proslavio je 1128. obljetnicu prvog spominjanja u jednom pisanom dokumentu. Najstariji pisani dokument u kojem se spominje Livno je “Povelja” hrvatskog kneza Mutimira od 28. rujna 892. godine kojom se crkva sv. Jurja daruje splitskom nadbiskupu Petru II., u kojoj se među potpisnicima u listi svjedoka na drugom mjestu nalazi i livanjski župan Želimir.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/10/Dan-Grada-Livna.jpg
Ovaj datum danas se obilježava kao Dan grada. Bizantski car Konstantin Porfirogenit spominje Livno 949. godine u svom djelu “De Administrando Imperio”. Toma Arhiđakon u kronici Historia Salonitana spominje Livno u sastavu Humske zemlje, “Chlebnam Chulmiae Ducatum” Grad Livno središnji je dio HBŽ-a, a kontinuitet življenja na ovom prostoru može se pratiti do unatrag 4000 godina, kažu povjesničari, a mi dodajemo da se malo koji grad u BiH može pohvaliti tako bogatom poviješću. O tome svjedoče brojna arheološka nalazišta, stare rimske ceste, starokršćanske bazilike, stećci, ilirske gradine. Dan grada prethodnih godina obilježavao se uz cijeli niz kulturnih i sportskih zbivanja. Ove godine zbog korona vremena nema ni svečane sjednice Gradskoga vijeća, niti uobičajenih kulturnih i sportski manifestacija, poput ulične utrke učenika osnovnih i srednjih škola. Tog šušura i mladosti koja preplavi ulice, na žalost, nije bilo.
Ali bile su tradicionalne budnice koje je izvodila Gradska limena glazba HKUD „Dinara“, misno slavlje u župnoj crkvi Svih svetih i polaganje vijenaca na Spomenik poginulima za slobodu hrvatskog naroda. Proslava rođendana Grada Livna uvijek je i neradni dan.
 

www.vecernji.ba, https://www.tomislavcity.com/livno-proslavlja-1128-obljetnicu-od-prvog-pisanog-spomena

Povezane objave

Izgaranje, roman Josipa Mlakića

hrvatski-fokus

Čistoću grada Travnika Bošnjaci prljaju unitarnim građanstvom

hrvatski-fokus

Dennis Gratz – branitelj džihadista

HF

Jezični savjeti dr. sc. Alena Kalajdžije

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više