Hrvatski Fokus
Kultura

Magični svijet boja i pokreta Iris Bondora Dvornik

Svaka od slika u ciklusu obilježena je karakterističnim bojama, od kojih je dio dominantan i uzavrelog vrenja

 
 
Akademska slikarica Iris Bondora Dvornik, suvremena je hrvatska likovna umjetnica, izlagala je na brojnim samostalnim izložbama, autorica je vrlo osobenog i kompleksnog opusa u kome je ključan magičan svijet boja i pokreta, težeći uvijek samosvojnom, originalnom pristupu i realizaciji, osobnom, izvorno vlasatitom slikarstvu slikarstvu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/10/Iris-Bondora-Dvornik-2-1-675x1200.jpg
Temelj njezina opusa jest, emocija, strast i snažan kolor, temperamentan, koji je ponekad i agresivan, "odmjerenost se rađa sa potrebom pročišćavanja slike." Uravnotežena forma doživljaja u središtu je zanimanja Iris Bondora Dvornik. Kada govori o stvaranju, slikarica kaže: "Proces slikanja  zahtijeva i meditaciju i strast. Tijekom stvaranja,svakako možemo, govoriti o strasti, a slijedom šetnje kroz život, promatranjem, upijanjem  i promišljanjem o svojevrsnoj  meditaciji."
 
U proteklom dužem razdoblju posvetila se je izradi složenog ciklusa ulja i akrila na platnu, uz različite umetke od plastike i metala, u različitim formatima od srednjih do velikih, izvedenih često kao diptisi i triptisi, slojevitog naslova. Tamni neprozirni kolor ispunio je cijeli volumen slike, prošaran brzo prodirućim, nadirućim linijama koje kontinurano uznemiruju duboku tamu, vibracije se prenose izvan slike, slijedeći nevidljive odrednice njihovih budućih života u slobodi, u nelimitiranom kretanju.
 
Nepopustljivi, čvrsti karakteri boja, doista upućuju na pomisao kako je većina ovih velikih ulja i akrila na platnu tek uvod u nastanak niza fanastičnih svečanih zastora na pozornicama, koja tako jednostavno odvajaju, razdvajaju stvarno od nestvarnog, realno od zamišljenog. Doista, kako je tanka ta linija razdvajanja.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/10/Iris-Bondora-Dvornik-6-1-675x1200.jpg
Promatrajući s ove vremenske distance, ipak ne tako udaljene od početaka stvaranja iznimnog opusa Iris Bondora Dvornik, ponajprije ističem sinergiju boja i pokreta na njezinim slikama, praktično cjelokupnog opusa. Svaka od slika u ciklusu obilježena je karakterističnim bojama, od kojih je dio dominantan i uzavrelog vrenja koje se lako uočava na površini jer te slike žive svoje tajanstvene neugasive živote, njihovo kretanje je nweprestano, trajno, nezaustavljivo.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Staračke suze

HF

Sonata

HF

Portreti žena Nevena Otavijevića

HF

Ciklus malih formata Duška Šibla

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više