Hrvatski Fokus
Kultura

Ciklus Mladena Žunjića posvećen svemiru

Taj zanimljivi svijet nastanka svemira gdje boja nezaustavljivo teče, klizi, eksplodira, sudara se…

 
 
Gotovo da i nema tema kojih se slikar Mladen Žunjić nije dotakao u svojoj bogatoj umjetničkoj praksi, s tek nekoliko slika ili ciklusom ili s više ciklusa, istražujući svekolike mogućnosti motiva ali i posebice boja, pojedinih, njemu dragih dominantnih ali i ostalih u kolorističkom spektru.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/10/20200917_163911-1024x768.jpg
U jednom od novijih ciklusa Žunjić se okrenuo motivu svemira, njegova davna nastanka, u ulju i akrilu na velikim formatima platna 100 x 100 cm, tvoreći uznemirene, dramatične kompozicije, prepune energije, koja doista frca na sve strane, ostavljajući nizove brojnih tragova u boji, koji nestaju, istodobno se i pojavljujući.
 
Taj zanimljivi svijet nastanka svemira gdje boja nezaustavljivo teče, klizi, eksplodira, sudara se i u bljeskovima nestaje i nastaje u novom kovitlacu, vrlo je blizak slikaru, od samoga početka njegovog slikarstva. Golemi energetski naboj osjeća se i izvan granica slike, izvan njezinog volumena jer doista, Žunjićeve slike jednostavno emaniraju uočljivu energiju izvan okvira.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/10/trans-america-regular-aa-favicon-plavi.png
Naravno, toliko gibanje može dobro podnijeti samo veliki format jer dopušta autoru da se u potpunosti razmaše, da bude posve iskren, ne primoravajući slikara poput manjeg formatra na minuciozno promišljanje o svakom potezu, koji ne mora uvijek biti pravi. Nadahnuti ciklus Mladena Žunjića posvećen svemiru skladno se uklapa u autorov opus i dalje snažno potvrđujući temeljnu karakteristiku, njegove slike i njegovi ciklusi nikako nisu dosadni, izazovni su i poticajni, iznimnog kolorizma.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Staračke suze

HF

Plesovi sjena

HF

Želim k tebi

HF

Vjeruj! Vjeruj!

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...