Hrvatski Fokus
Kolumne

IZDAJNICI – Tko je sve koga odlikovao!?

Je li ovo Plenkovićevo “pomirenje” sa Miloradom Pupovcem rezultat Mesićeva odlikovanja Pupovca Redom hrvatskog pletera?

 
 
Je li ova Plenkovićeva “pomirba” s Miloradom Pupovcem rezultat odlikovanja Pupovca za ”zasluge u održanju i razvoju hrvatske državotvorne ideje, ostvarivanju hrvatske države, kao i stvaranju njenog ugleda i doprinosa i dobrobiti njenih građana?” “Hrvatski predsednik Stjepan Mesić odlikovao je čelnika Srpskog narodnog veća Milorada Pupovca i lidera Srpske narodne stranke Milana Đukica ordenom Reda hrvatskog pletera, javlja Fonet. Uz jos 58 zaslužnih građana, Pupovac i Đukić jučer su odlikovani za zasluge u održanju i razvoju hrvatske državotvorne ideje, ostvarivanju hrvatske države, kao i stvaranju njenog ugleda i doprinosa dobrobiti njenih građana. Uručujući odlikovanja, Mesić je ocenio da ih je trebalo dodeliti i ranije, kao i da se njihovim uručenjem ispravlja nepravda". https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2001&mm=07&dd=01&nav_category=1&nav_id=27360
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/10/sdss-osnivaci.png
Nigdje nisam našla na hrvatskim portalima original objavu dodjele priznanja Miloradu Pupovcu, već samo na srpskim portalima! https://www.vesti.rs/Vesti/MESIC-ODLIKOVAO-PUPOVCA-I-DJUKICA.html Povodom izlaska tisućitog broja tjednika Novosti, kojega izdaje Srpsko narodno vijeće Milorada Pupovca, u javni je prostor dospjela čestitka bivšeg predsjednika Stipe Mesića koju prenosimo u potpunosti: »Tjednik Novosti jedna je od rijetkih svijetlih pojava na medijskoj sceni Hrvatske, zasjenjenoj sve više crnilom što je preplavljuje iz krugova ekstremne, nerijetko otvoreno neoustaške desnice i povijesnih revizionista. Tekstovi u Novostima, kao i grafička oprema, ne moraju se uvijek svakome svidjeti, ponekada se ni meni ne sviđaju, ali ne može im se poreći aktualnost, britkost, cjelovitost, ozbiljnost i utemeljenost. To vrijedi i za one satiričnog karaktera koji Novostima daju dodatnu, prepoznatljivu dimenziju. Uredništvo je uspjelo okupiti respektabilnu ekipu koja iz broja u broj odgovorno radi svoj posao u službi onoga što i jest osnovni zadatak i cilj novinarstva, a to je informiranje – bez pristranosti.« Mesić goebbelsovski hvali Pupovčeve Novosti, mada njihova djelatnost nije nimalo slična njegovu opisu!
 
Stjepan Mesić u dva mandata izabran za Predsjednika Republike Hrvatske, jedini na svijetu poznati Predsjednik jedne države koji je svjedočio, tajno na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Den Haagu u Nizozemskoj protiv države kojoj je na čelu kao Predsjednik, dakle protiv samog sebe, jer on predstavlja kao Predsjednik države tu Državu u svijetu i brani njene interese.
 
U HDZ-u sve više pristaša ima ideju da hrvatski parlament oduzme Stjepanu Mesiću odlikovanje Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom, koje mu je u srpnju 2005. uručio tadašnji predsjednik Sabora Vladimir Šeks. Tu je ideju u Splitu, na HDZ-ovoj tribini pod nazivom “Dr. Franjo Tuđman – Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što”, javno artikulirao jedan od stranačkih veterana Drago Krpina, trenutačno zamjenik predsjednika Zajednice utemeljitelja HDZ-a. Kako je među govornicima na tribini bio i Šeks, Krpina je svoju inicijativu iznio u obraćanju njemu osobno. “Dragi Vlado, obraćam se tebi i svima koji ste sjedili uz Ivu Sanadera da kao čin kajanja oduzmete odlikovanje Mesiću. Potičem to posebice nakon presude u Haagu. On je mimo zakona dostavljao dokumente Tribunalu i počinio teško kazneno djelo. Nisam pravnik, Vlado, ti znaš ima li tu i elemenata za podizanje optužnice”, rekao je Krpina, kako je prenio Dalmatinski portal, i dobio ovacije prisutnih.
 
Spomenuto odlikovanje Mesiću, u njegovom drugom predsjedničkom mandatu, predložila je tadašnja predsjednica HNS-a Vesna Pusić, zatražila podršku Šeksa i šefa Kluba zastupnika HDZ-a Luke Bebića i oni su se s tim složili. Nije sve ipak glatko prošlo u HDZ-u, dio njihovih ljudi u Saboru bojkotirao je glasovanje o odluci o dodjeli odlikovanja Mesiću, 78 glasova je bilo “za”, a tri su zastupnika bila suzdržana. Tu je odluku proveo Šeks. “Očekujem da najviša stranačka tijela HDZ-a prihvate moj prijedlog, jer bi to bilo posve opravdano. Znamo da je HDZ prije 12 godina imao većinu u Saboru, bez naše stranke ne bi bilo odluke o odlikovanju Mesiću. Dali su mu taj orden, unatoč tome što je već 2000. objavljeno Mesićevo lažno svjedočenje u Haagu u svojstvu zaštićenog svjedoka. Zato sam i rekao na tribini da bi HDZ na ovaj način okajao tu sramotu koju su napravili dodjelom odlikovanja Mesiću”, objasnio je Krpina Novom listu zašto smatra da bi HDZ morao učiniti sve potrebno da Sabor opozove odlikovanje nekadašnjem predsjedniku Republike, kojem on na teret stavlja i “dostavu dokumenata Haškom tužiteljstvu mimo procedure propisane Ustavnim zakonom o suradnji s Haškim sudom”.
 
Ne samo da bi bilo politički oportuno, nego sa strane HDZ-a i moralno da stranka sada prizna da je odluka Sabora o odlikovanju Mesiću bila pogrješna i da je se stoga poništi”, zaključuje Krpina. Inače, u prosincu 2008. Mesić je Šeksu dodijelio odlikovanje, Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, za “izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Hrvatske, izgradnji i napretku Hrvatske, te za osobni izniman doprinos razvitku odnosa Hrvatske i hrvatskog naroda s drugim državama i narodima”. Ovo obrazloženje je sasvim pogrješno, jer Stjepan Mesić je radio upravo suprotno; dijelio neselektivno dokumente Haaškom tužiteljstvu, svjedočio tajno na Haaškom sudu protiv države kojoj je bio na čelu!
 
Šeks nije želio komentirati Krpinin prijedlog. “Neka ga formalizira, a ne mogu, naravno, unaprijed govoriti kakav će HDZ zauzeti stav”, rekao je Šeks. Tako su si međusobno dijelili odlikovanja i priznanja za “zasluge u održanju i razvoju hrvatske državotvorne ideje, ostvarivanju hrvatske države, kao i stvaranju njenog ugleda i doprinosa dobrobiti njenih građana”. Da nije jadno i žalosno bilo bi možda i smiješno uz kiseli osmijeh, znajući da su i Milorad Pupovac i Stjepan Mesić bili od samog početka protiv samostalne hrvatske države, a poslije međunarodnog priznanja natjecali se tko će je više potkopavati i blatiti po svijetu!
Predsjednik Stjepan Mesić omogućio je novinaru britanske producentske kuće Newswatch (iz Londona), Johnu Cooksonu, uvid u neodređeni broj transkripta i audio-zapisa, te njihovo snimanje, a koji su državna tajna. E to je doprinos Stjepana Mesića za “izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Hrvatske, izgradnji i napretku Hrvatske, te za osobni izniman doprinos razvitku odnosa Hrvatske i hrvatskog naroda s drugim državama i narodima”. A Miloradu Pupovcu glavni grad je Beograd ! I to su njegove zasluge za “zasluge u održanju i razvoju hrvatske državotvorne ideje, ostvarivanju hrvatske države, kao i stvaranju njenog ugleda i doprinosa dobrobiti njenih građana”. Pupovac tvrdi da se četnička kokarda u Hrvatskoj ne može zabraniti! Eto to je samo jedan mali dio “doprinosa za hrvatsku državu njenog ugleda izgradnji i napretku Hrvatske”.
 

Lili Benčik

Povezane objave

Trlja Maras dlan, da mu prođe dan

HF

Igrali su za nju, našu voljenu…

HF

Plenković je prošlo svršeno vrijeme

HF

Srušit ću Plenkovića i sve njegove kriminalce na sudovima

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više