Hrvatski Fokus
Gledišta

Čestitka izaslanika Aleksandra P(R)lenkovića

Još jedna manipulacija "bunjevačkog Hrvata" (Bunjevca i Hrvata!) Tomislava Žigmanova

 
 
Dan rođenja bana Jelačića je za sve Hrvate koji žive u Republici Srbiji najveći je praznik. Ovaj svečani dan ove godine smo očekivali sa posebnom radošću jer su simboličnom predajom našoj zajednici rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu nazočili ministar vanjskihi europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić s drugim visokim uzvanicama iz obje države. Posebno zadovoljstvo je pričinjavalo ozračje u kojem se naziralo konačno poboljšanje odnosa između Srbije i Hrvatske. I sve bi bilo jako, jako lijepo da nam silni gosti iz Subotice u našemu Srijemu, preciznije reći predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, nisu napravili (blago rečeno) skandalozne stvari. Jasna Vojnić je u svom pozdravnom govoru usred rodne kuće našega bana rekla da je Goran Grlić Radman izaslanik Aleksandra Plenkovića (zamalo Aleksandra Rankovića), (https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=10&dd=16&nav_category=12&nav_id=1748616) a oboje su u Petrovaradin došli sa skandalom oko spomenika Ivanu Antunoviću u Subotici, koji je pukao (skandal, ne spomenik) baš na ovaj nasretniji dan svih Hrvata u Srbiji.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/10/2-ban.JPG
Naime, pompozno najavljivano, sa silnim fotografijama Jasne i Tomislava, podizanje spomenika Ivanu Antunoviću u Subotici i triumfalnim twitterom „tomeziga“, završilo se brukom za sve Hrvate u Srbiji, sve Hrvate u Hrvatskoj i sve Hrvate u cijelom svijetu, jer su toj bruci nazočili isti visoki gosti iz Hrvatske koji su nazočili i primopredaji rodne kuće bana Jelačića!
 
Ispostavilo se da se radi o još jednoj od bezbroj manipulacija „bunjevačkog Hrvata“ (Bunjevca i Hrvata) Tomislava Žigmanova, koji je mimo odluke Skupštine grada Subotice, onako po svom, ispod žita, na postament spomenika uklesao kao one koji podižu spomenik Ivanu Antunoviću Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, da bi se proslavio kao ravnatelj tog Zavoda, i Hrvatsko nacionalno vijeće, da bi proslavio i svoju „bunjevačku Hrvaticu“ (Bunjevku i Hrvaticu), koju je upravo on postavio za predsjednicu Hrvatskog nacionalnog vijeća.
 
Burno su reagirali Bunjevci koji nisu Hrvati jer su davno ranije dali saglasnost za podizanje ovog spomenika ali da kao njegov graditelj bude naznačeno jedino Katoličko društvo „Ivan Antunović“ iz Subotice, uz obrazloženje da je Ivan Antunović bunjevački Dositej Obradović (valjda jednih i drugih Bunjevaca). Posebno su naglasili da je to perfidan politički gest međunacionalne netrpeljivosti i nasilne asimilacije Bunjevaca u Hrvate te su zatražili smjenu Tomislava Žigmanova sa mjesta ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i mjesta zastupnika (valjda „bunjevačkih Hrvata“) u Skupštini grada Subotice! Pokazalo se da „oni koji imaju moć“ nisu dopustili ovu podvalu i s postamenta spomenika je sastrugan, ili tako nešto, i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatsko nacionalno vijeće, ali i Katoličko društvo „Ivan Antunović“!!!
 
Jasna i Tomislav su ponizili i uvrijedili sve Hrvate svijeta, a nas ovdje posvađali sa 16.706  Bunjevaca, i to baš na dan rođenja bana Jelačića i kada su se konačno počeli nazirati bolji odnosi sa Srbima!
Bezbroj puta sam napiso da hrvatska zajednica u Republici Srbiji ne može normalno funkcionirati dok je vodi Tomislav Žigmanov i šačica njegovih poltrona iz donjotavankutskog trokuta (Subotica i okolica), uglavnom „bunjevačkih Hrvata“ (nepostojeća odrednica pri nacionalnom izjašnjavanju), odnosno dok se ne riješi bunjevačko pitanje u Republici Srbiji.
Svim Hrvatima u Republici Srbiji najsrdačnije čestitam praznik 16. listopada!
 

Miroslav Cakić

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Ustaša je kada te trojica tuku, a ti ustaneš i braniš se!

HF

SDP podupire Bandića

HF

Što se događa s Hrvatskom i s Hrvatima?!

hrvatski-fokus

Milorade, jesi li bio u Trpinji poslije Badnjaka?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više