Hrvatski Fokus
Znanost

Petar Lorini – hrvatski stručnjak za ribarstvo

Bio nadzornik ribarstva pri Pomorskoj vladi u Trstu za Dalmaciju, Istru, Trst i Goričko primorje

 
 
Petar Lorini (Sali na Dugom otoku, 30. IV. 1850. – Beograd, 17. VII. 1921.), hrvatski učitelj i stručnjak za ribarstvo. Završio je učiteljsku školu u Dubrovniku. Radio je kao učitelj u osnovnim školama u Kotoru, Korčuli i Salima te kao nastavnik gospodarstva u učiteljskoj školi u Arbanasima (Zadar). Godine 1897. imenovan je prvim nadzornikom ribarstva (pri Pomorskoj vladi u Trstu) za Dalmaciju, Istru, Trst i Goričko primorje pri Pomorskoj vladi u Trstu. Od 1917. vodio je ribarski odsjek Zadružnoga saveza u Splitu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/10/hbl8329.jpg
Kao nadzornik ribarstva je uvelike unaprijedio ribarstvo u Hrvatskoj, a zaslužan je i za utemeljenje službe ribarske straže (u glavnim ribarskim središtima). Za njegova je nadzorništva s radom započelo 20 novih tvornica za preradbu ribe. Organizirao je mnogobrojne večernje tečajeve o zaštiti i unaprjeđenju morskoga ribarstva u Salima i prvi ribarski tečaj za učitelje u Korčuli (1897.). Godine 1907. izradio je mrežu plivaricu za lov srdele na otvorenome moru, za koju je 1910. nagrađen, a surađivao je s Ivanom Dellaittijem (oko 1898.) u izradbi prve acetilenske svjetiljke za ribolov. Sudjelovao je u radu komisije o morskome ribarstvu u Trstu (1896.), sastavio nacrt Zakona o morskome ribolovu (1921.) i sudjelovao u trgovačkim pregovorima s Italijom (1921.).
 
Objavio je više radova o morskome ribarstvu i preradbi ribe, a najpoznatije je njegovo djelo Ribanje i ribarske sprave pri istočnim obalama Jadranskoga mora (1903.). Bio je suradnik Hrvatske enciklopedije Ivana Zocha i Josipa Mencina (1887.–1890). https://tehnika.lzmk.hr/lorini-petar/

Povezane objave

Obilježen Svjetski dan pčela

HF

Hrvat član Akademije Europe

HF

Djeca i šećeri

HF

Što vam mediji nisu i ne će reći o požarima na otoku Maui

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više