Hrvatski Fokus
Kultura

Duhovni krajolici Matka Trebotića

Niz slika uznemirenih površina, nosi apstraktni pečat, koji se pojavio iz dubine ispod svih znanih i skrivenih slojeva

 
 
Kontinuirano portretirajući Mediteran i njegovo slojevito naslijeđe, istaknuti hrvatski likovni umjetnik, visokog europskog ugleda, Matko Trebotić, zaranja sve dublje u njegovu srž, nastavljajući svoje putovanje duhovnim krajolicima koje je nadahnuto i poetično oživio najčešće u kombiniranim tehnikama na platnu i papiru.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/10/matko-treboti-cIMG-20200428-WA0012.jpg
U novom ciklusu slika na platnu i papiru srednjeg formata i kombiniranih tehnika  karakterističnog kolorizma slikar se okreće prema nefigurativnom. Niz slika uznemirenih površina, nosi apstraktni pečat, koji se pojavio iz dubine ispod svih znanih i skrivenih slojeva, oslobođen i neomeđen, izazivajući strujanje energetskih naboja, tvoreći nakupine boja na bjeličastom sagu od oblaka.
 
Ipak, ponegdje, na slici se ukazuje križ koji lebdi, usred neba, u previranju bjeline i plavila. Trebotić bilježi u svojem složenom opusu doživljavanje Mediterana, ali i prohujala sjećanja, legende, događaje, okamine civilizacija, osjećaje i mirise, svjetlo i tamu, kako sam kaže. Niz novih djela Matka Trebotića, autora osebujnog i nadasve originalnog i ovom prigodom pokazuje raskoš njegova talenta i čudesnu imaginaciju. Njegovo djelo posvećeno Sredozemlju i domovini izniman je doprinos europskoj kulturi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/10/Matko-Trebotic-4.jpg
Opus Matka Trebotića sjajno je prezentiran u nizu reprezentativnih monografija  i filmova o njegovom nesvakidašnjem djelu, pa smo tako i dvadesetog listopada na 3. Programu Hrvatske televizije mogli vidjeti polusatni dokumentarni film o njemu i njegovom djelu. Trebotić je uspješno samostalno  izlagao diljem svijeta u najuglednijim izlagačkim prostorima, praćen vrlo pozitivnim kritikama.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Podvodne fotografije Dalibora Andresa

HF

Natječaj Društva hrvatskih književnika

HF

Završeni 33. Marulićevi dani u Splitu

hrvatski-fokus

Umjetnost je otvoreni put, put novoga i nepoznatoga

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više