Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus krajobraza Bojana Doleneca

Novi krajobraz pokazuje plimno more, prepuno neizmjerljive energije u izravnom suočavanju, dodiru s niskom zelenkastom obalom

 
 
Svaka se promjena u životu neizostavno vidi, osjeća i u onim svakodnevnim, tekućim trenucima i piscima i astronautima i vozačima i kuharima, svima, pa tako i slikarima. Nedavno je akademski slikar Bojan Dolenec promijenio životnu sredinu, naime, preselio se iz Zagreba u Slavoniju sa svojom obitelji, predaje u školi i naravno, slika.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/10/akril60-x-30.jpg
Najprije moramo istaknuti, a to zorno pokazuje novi ciklus, sa sobom na novo odredište ponio je i svoj omiljeni motiv, motiv mora, gdje ono najčešće silovito ili lijeno, udara o obalu, prijeteći ili barem naviješćujujući svoju važnost i moć, ravnici, gori, svemu, dok se nebo i dalje mirno plavi, čudeći se pomalo svemu. Novi krajobraz pokazuje plimno more, prepuno neizmjerljive energije u izravnom suočavanju, dodiru s niskom zelenkastom obalom i ponešto uznemirenim nebom oblačnim pomicanjima.
 
Slijede novi motivi Slavonije, ravničarskog ugođaja s ponekim brdom, izrazito uzbudljive atmosfere, spletovi oblaka plešu iznad šarenila prirode, razigrani prizor harmonije. Dolenec koristi srednji format platna, akril, ali kombinira i s vodenim bojama, nastojeći što vjernije utkati svoj nadahnuti dojam kroz boju na površinu platnu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/10/Bojan-Dolenec-3-1200x1000.jpg
Očito je, Slavonija utječe na umjetnika i potiče slikara na bilježenje doživljenih, proživljenih osjećaja. Novi ciklus Bojana Doleneca krajobraza pokazuje njegovu artističku zrelost, izrazitu odmjerenost, finoću u izrazu i koloritu. Za očekivati je skorašnji prelazak slikara i na veće formate platna i svakako brzu realizaciju ciklusa slavonskih motiva a možda se paralelno pojavi i ciklus nezaboravljenih mora, u zasebnom profiliranju autorskih ideja.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Ne jadikuj

HF

Ernani – velebna predstava

HF

Joso Bužan u Petrinji

HF

Sve je nekako utišano, umireno

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više