Hrvatski Fokus
Kolumne

Udbaš Mišo Deverić

Fizički u Rovanjskoj, mislima u Münchenu

 
 
Jedan od kapitalaca zagrebačke Udbe, Mišo Deverić, zadnjih nekoliko mjeseci provodi u vikendici u Rovanjskoj, koju je naslijedio od oca Mije-Miše, partizanskog i oznaškog prvoborca. Međutim, s obzirom na vijesti iz Münchena da je intenzivirana istraga o ubojstvu hrvatskog emigranta Đure Zagajskog, ljetovanje mu ne prolazi potpuno bezbrižno. Naime, Deverić je kao šef odjela za borbu protiv hrvatske emigracije u zagrebačkoj Udbi bio neposredno zadužen za praćenje Zagajskoj i jedan je od glavnoosumnjičenih za njegovo ubojstvo (vidi faksimile iz dosjea Đure Zagajskog u prilogu).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/10/3f1acb5f8e068957005e1d9d1d9bf9345cb4d223.jpg
Mišo Deverić je ozbiljno shvatio opasnost koja mu prijeti od njemačkog pravosuđa pa je već u ovoj fazi kao branitelja angažirao zagrebačko-slavonskog odvjetnika Petra Pavkovića, inače bivšeg zamjenika republičkog "Javnog tužioca" Socijalističke Republike Hrvatske i rezervnog oficira „organa bezbednosti JNA“ (KOS). U isto vrijeme je njegov kolega Anto Nobilo, branitelj Josipa Perkovića i Tomislava Mičića, bio zamjenik općinskog "Javnog tužioca" u Zagrebu i rezervni službenik Udbe! Deverić i Pavković, kao i Nobilo, bili su izuzetno odani kadrovi SKJ.
 
Đuro Zagajski je rođen 2. listopada 1939. u Zagrebu, a u srpnju 1967. emigrirao je u Njemačku gdje se je politički aktivirao i dobio politički azil. Centar SDS Zagreb je 22. siječnja 1982. nad njim zaveo “Operativnu obradu“ (00), koju je predložio Zdravko Mustač, tadašnji načelnik Centra SDS Zagreb, a suglasan je bio Josip Perković, načelnik II. odjela Centrale SDS SRH, dok ju je odobrio Vinko Bilić, načelnik SDS SRH. Obradu su provodili Mišo Deverić i Milan Munjas – djelatnici II. odjela Centra SDS Zagreb. Zagajski je ubijen u noći od subote na nedjelju, 26. na 27. ožujka 1983. Njegovo mrtvo tijelo pronađeno je u jutarnjim satima na otvorenom polju u münchenskom parku Vrt fazana.
 

Bože Vukušić, https://www.facebook.com/Bo%C5%BEe-Vuku%C5%A1i%C4%87-106855897725612/

Povezane objave

Putinova agresija na Ukrajinu, nema opravdanja! Ovo je poraz čovječanstva!

hrvatski-fokus

Europa mora primiti stotine milijuna izbjeglica!

HF

Međunarodno priznanje Hrvatske i nove laži Mate Granića

hrvatski-fokus

Plenković uvodi moralno-političku podobnost

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više