Hrvatski Fokus
Kultura

Londonski kolaži Duška Šibla

Sve se ove figure nalaze, zarobljene u gustom, neprozirnom emotivnom oblaku

 
 
Koliko god putovao i boravio na raznim mjestima, akademski slikar Duško Šibl doista koristi svaku pa i najmanju mogućnost za rad. Trenutačno je u Londonu i kako sam kaže, “u Londonu nema uvjeta za mokro slikanje, pa slika na suho – to su papiri u boji, uglavnom na svijetloj pozadini, dok su neki na sivom kartonu korica mape ili na crnom ili crvenom papiru, kada ostane bez bijeloga“, stoga smo mi u prigodi vidjeti novi ciklus uzbudljivih kolaža.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/10/Londonski-kolazi-Dusko-Sibl-7-1200x832.jpg
Doista, primarna karakteristika novoga niza kolaža Duška Šibla jest prisutnost iznimnog energetskog naboja koji fluktuira od scene do scene, od motiva do motiva, praćen pozornom kontrolom slikara, koji precizno dozira strujanje. Istodobno, tu je i snažna vibracija pokreta, uzajamni, grčeviti, izvijajući, priljubljeni i odvajajući, izazovni i razočaravajući, neizbježni i iznenadni. Ne, ne promiču pred nama slike slučajnih, instiktivnih trzaja, ne, ovdje je riječ o cjelovitoj koreografiji svakovrsnih gibanja tijela pod pritiskom intime, unutarnjeg bića koje djeluje na vanjštinu.
 
Londonski kolaži Duška Šibla, izazovni su i zanimljivi, nimalo nisu dosadni ili tek općeniti, doista, iznimno su senzualni. Sve se ove figure nalaze, zarobljene u gustom, neprozirnom emotivnom oblaku, često ne znajući što će im biti idući korak, gesta, riječ ili pak  u prostoru razornih orkana,dok su oni u onom središnjem, mirnom dijelu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/10/4d903fd46a70593bab30f1a7873bc910.jpg
Cikluse kolaža Duška Šibla bilo bi dobro vidjeti u prostoru koji bi omogućio publici da doživi magični ples kruga, stalno iznova, neprekidno gibanje figura i njihov slojeviti međuodnos.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Oj, Ilice

hrvatski-fokus

“Moj put u Emaus” Ante Verzottija

HF

Novi ciklus krajobraza Bojana Doleneca

HF

Premijera predstave “Škrtac” J. B. P. Molièrea

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više