Hrvatski Fokus
Hrvatska

Želi privatizaciju voda…?

Hrvatska se lijepo riješila svojih zlatnih rezervi u doba Željka Rohatinskoga

 
 
Ekonomija je svakako jedan od činitelja koji pokreće svijet, mijenja međudržavne i međuljudske odnose. Najveće državno bogatstvo jest pametan i moralan čovjek, najbogatije države su ujedno i najstabilnije i najorganiziranije, često oskudne u teritorijima i (ili)resursima. Postoji mišljenje da treba uvesti ljudska prava i demokraciju i kao čarobnim štapićem će dotadanja državna Pepeljuga postati princeza. Jedna država jest suverena kada  osim vanjskih oznaka državnosti i institucija ima barem jednu Narodnu banku, podmiruje potrebe stanovništva vlastitom proizvodnjom hrane (računajmo na ratove, krize oko terorizma i virusa, poskupljenje hrane i dr.), ima vojnu snagu i dobre saveznike, zlatne i druge pričuve.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/10/LknYQPxwWWnyIIL-800x450-noPad.jpg
Ono što me zabrinulo jest da Marcel Holjevac želi privatizaciju voda, tog danas dragocjenog resursa kojim Hrvatska raspolaže i koji je vrlo bitan za budućnost čovječanstva (vidi o tomu Vandana Shiva, ali i turska kontrola Eufrata i Tigrisa, etiopska Nila i dr.), a čega su Hrvati apsolutno nesvjesni; sjetimo se samo projekta Gornji horizonti štetnoga po Neretvu koji je imao podršku hrvatske elite. O vodi kao strateškom resursu je i Crkva kazala svoje! Ekonomija je bitna, ali ono što Marx nije htio vidjeti jest isprepletenost ekonomije s kulturom i religijom, te nedovoljno naglašen značaj geopolitike i tajne politike elita. Nažalost naša hrvatska elita je nastala od bivših komunista koji su još u doba Markovića zagrizli u privatizaciju, te jasno od ratnih dobitnika iza kojih obično stoje strane korporacije. Politička elita odlazi u Bruxelles po mišljenje (upućeniji kažu da je duhovni otac dobrog dijela tih "uglednika" dr. Mate Granić), dugo sam naivno mislio da su političari nesposobni, ili da odbijaju reforme jer se boje da će narod onoga tko npr. sreže administraciju kazniti gubitkom izbora.
 
Što se lustracije tiče mi ne možemo lustrirati pokojnike i metuzaleme, a njihova djeca nisu time obuhvaćena. Tedeschi, Roglić, Milanović, Plenković se mogu samo slatko smijati takvim parolama. Ne, cilj je da mi budemo poslušna kolonija; ako u nas prevlada njemački kapital može nam ljubazno sugerirati da primimo imigrante, grlimo Pupovca i integriramo u novu jugoregiju. Ako prevlada ruski kapital, ili turski, ponude ili iznude mogu biti još lošije… Uostalom najkapitalističkija zemlja na svijetu se gadno podijelila na sjever plus Kalifornija i jug plus ruralne oblasti, manji gradovi i radnici.
 
Vanjski dug i unutarnji dug su enormni. Mogući su i neredi. Zapadni kapital je lijepo razvio Kinu, a što će s domaćim radnicima (uz robotiku i informatiku) ne znam! Hrvatska se lijepo riješila svojih zlatnih rezervi u doba Željka Rohatinskoga, povezala se s krivim momcima u Siriji (Pusić, Milanović), prodala hotele i banke, dala drugima da joj grade ceste i mostove, uvozi 3,4 milijarde eura hrane dok Slavonija iseljava, privatizirala Plivu, oslobodila se kontrole nad INA-om… Lijepo. E sad s koronom još dodatno uništavamo jedino što je preostalo, tj. turizam i građevinsku mafiju. Jasno da su se uveli realni porezi za iznajmljivanje opala bi građevina, a Dalmacija bi glasovala za Most ili Domovinaše što bi lijevim i desnim komunistima smetalo u njihovoj idili. Da, ekonomija Zapada funkcionira, ali eto vraga, ne će došljaci da se asimiliraju a domaći da se množe! Istodobno euroazijsko tržište nastoji da se objedini, prvo preko energenata! Mučno vrijeme, izgledna je skontradura!
 

Teo Trostmann

Povezane objave

Sabor postao sramotna karikatura demokracije

hrvatski-fokus

Satirač Viktor I. u vezi s Pavelićem

HF

Vrijeme prošlo i vrijeme buduće

HF

Nezamislivi rasizam Ive Goldsteina

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više