Hrvatski Fokus
Gledišta

Fašističke poruke Žigmanovljevih poltrona

Hrvati u Srbiji trebaju osnovati pravu hrvatsku stranku, DSHV to nije

 
 
Riječi Heinricha Heinea (1797.-1856.) glase: Das War ein Vorspielen, dort wo man Bücher verbrennt, verbrennt man Ende auch Manschen (Tamo gdje gore knjige, gorjet će i ljudi) utisnute su u tlo na mjestu gdje su fašisti 10. svibnja 1933. u Berlinu na Trgu opere spalili više od 20.000 knjiga, među njima i djela poznatih njemačkih pisaca kao što su Heinrich Mann, Erich Maria Remarque i Joachim Ringelnatz, a studentski vođa Herbert Gutjahr (1911.-1944.) održao je govor pun mržnje.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/11/buecherverbrennung.jpg
Nagovještava li Tomislav Žigmanov i njegovi plaćeni poltroni ponovni dolazak takvih vremena?! Svojim ponašanjem u posljednje vrijeme to je očito. I nije u pitanju samo moj slučaj, ali moj slučaj je dostigao kulminaciju!
Naime, u svom Časopisu za književnost i umjetnost (?!) „Nova riječ“ (dvobroj 1.-2. iz 2016.) Žigmanov, kao glavni i odgovorni urednik tog časopisa, daje „književni prikaz“ moje zbirke pjesama Salauka, koji je bez presedana u kritičkim književnim analima jer odiše beskrajnom osobnom mržnjom prema autoru zbirke. Žigmanov tu mržnju otkriva kroz niz uvrjeda i diskvalifikacija autora, pa čak i njegove supruge (koju inače ne poznaje), a koja s književnom kritikom djela nemaju nikakve veze. Uzrok mržnje otkriva sam Žigmanov riječima da je: »autor (je) osoba znana po tome što svoje uvelike praznoslovne uratke emailom šalje diljem svijeta, u kojima se bez ikakvih kompetencija i racionalnih uvida okomljuje na događaje i procese unutar hrvatske zajednice u Vojvodini, iako peva na jeziku većine, svjedočeći tako licemjerni pristup spram vlastitih identitetskih sastavnica«.Moje „identitetske sastavnice“ od kako sam rođen i kršten nisu upitne, a bliski rod s poznatim hrvatskim književnikom Miroslavom Mađerom svakako ih može samo potvrditi. Moje „praznoslovne uradke“, kako Tomislav Žigmanov naziva moja otvorena pisma o stanju u ovdašnjoj hrvatskoj zajednici, u kojima činjenice i istine nitko, pa ni Žigmanov, nije mogao demantirati, definiraju ovu „književnu kritiku“ u njegovu golu nemoć i bijedu, jer on na kraju te „kritike“, zaslijepljen mržnjom, piše: »Ovu bi knjigu, poradi spasa digniteta književnosti, trebalo spaliti!«
 
Sve ovo ima izraziti ton govora mržnje, vrijeđanja, diskriminacije i povrjede nacionalnih osjećanja. Problem je još veći jer je u pitanju zbirka pjesama u kojoj je većina pjesama vezana za Hrtkovce koji su u cijelom svijetu sinonim za izgon Hrvata iz Vojvodine, a autor je tamo ostao bez svog viševjekovnog ognjišta i o tomu piše. U zbirci je, uz pjesme kao što su Uskrs u Hrtkovcima, Petrovo u Hrtkovcima, Svi sveti, Božić u Hrtkovcima…,i pjesma koja nosi naziv Hrtkovci:Ovu pjesmu je vlč. Marko Kljaić uvrstio u svoju knjigu “Kako je umirao moj narod” (“Antimemoari I”, 2020.), a HKUPD “Stanislav Preprek” iz Novog Sada u zbirku pjesama “Pjesme koje treba spaliti” (2017.)
 
HRTKOVCI
 
U pitomoj ravnici južnog Srijema,
na obali bistre, mirne i široke Save,
Hrtkovci, veliko, lijepo selo drijema,
između slatkih snova i grube jave.
 
Od prvih pijetlova i osvita rane zore,
do zalaska sunca i večernjeg znaka,
dlanova jakih, k’o od hrastove kore,
vrijedne su ruke hrtkovačkih težaka.
 
A nedjeljom, blagdanom, za Petrovo,
na Božić, Uskrs ili Sveta Tri Kralja,
raskošno, k’o varoš izgleda selo ovo,
vrijeme je za slavu, odmoriti se valja.
 
Crkva je tad puna ljudi, žena i djece,
u zahvalnost za kruh, vino i zdravlje,
zaboraviti nikad nećemo naše svece,
Isusa mučenika i Svevišnjeg slavlje.
 
Kao ni na to da smo plemeniti Hrvati,
bez obzira na prijetnje razne i progone
i da ćemo se tim imenom vječno zvati,
dok nam srce kuca i naša zvona zvone.
 
Ima li jedan razlog zbog kojeg ovu pjesmu (i druge pjesme u zbirci) treba spaliti, osim ako su u pitanju fašisti ili maloumnici?! Ali Žigmanov tek sada sa svojim plaćenim poltronima podiže na mene pravu hajku, dok mi predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić, koju je Žigmanov ustoličio na to mjesto, šalje elektroničku poruku “da ću proplakati zbog onoga što radim”!!! Na e-adresu dobivam nevjerojatne bezobraštine i uvrjede, kao i nebulozne, apsurdne i monstruozne kvalifikacije te glupe i idiotske poruke. Angažiran je i najgori šljam koji mi otvoreno prijeti. Pod imenom “Srijemski Hrvat”, Darko Baštovanović, inače visoki funkcionar DSHV-a i međunarodni tajnik HNV-a(!), kojeg je Žigmanov angažirao za ovaj sramotni posao, šalje mi na ad resu elektroničke pošte “književnu kritiku” koja je puna govora mržnje (kao u mladog Gutjahra), nepojamnih vulgarija i uvrjeda.
                                
Uskoro ću objaviti knjigu ovih “književnih kritika”, koja će biti svjetski kuriozitet, a ilustracije radi, evo jedne “benigne” poruke jer nije vulgarna koliko su druge, no i ona je odraz stravične mržnje prema meni ali i debilnosti i plitkoumnosti njezinog autora i nema nikakve veze s književnom kritikom. Naime, od mene, kaže Baštovanović, treba napraviti paštetu, i to loše kvalitete: »Cakić ne vrijedi toliko da bi se od njega pravilo neko delikatno jelo. On je prije materijal za neku Matijevićevu „podrigušu“. Uostalom, možda bi i Cakiću bila veća čast da ovaj hrvatski domoljub iz Veternika zvan još i „kralj mesa“ napravi od njega paštetu prema recepturi ukradenoj iz „Gavrilovića“, nego da se krčka u kotliću na sporoj vatri na Kuntićevom salašu«. Žigmanov inače oko sebe kupi (kupuje) samo ovakve beskarakterne ljude, kao što je i on sâm, koje ne zanimaju Hrvati u Republici Srbiji već jedino gledaju svoj osobni interes!
 
Dakle, ljudi koji ovo rade dobro su plaćeni (novcem poreznih obveznika Republike Srbije i Republike Hrvatske), na najvišim su funkcijama u krovnim institucijama Hrvata u Republici Srbiji i svi su članovi stranke DSHV! Posljednji događaji u toj stranci su daleko od bilo kakve demokratičnosti i, isključivo zahvaljujući ponašanju njezinog predsjednika (kojem je odavno istekao mandat) i njegovih plaćenih poltrona u obračunu s neistomišljenicima, danas joj daju profašistički ton! To se ne smije dozvoliti, prije svega to ne smiju dozvoliti članovi DSHV-a! Žigmanov inače iza sebe nema glasove Hrvata, a sada je potpuno uništio i obesmislio DSHV, toliko da se u tu stranku pod njegovim vodstvom i vođstvom njegovih poltrona ne će učlaniti itko tko se osjeća Hrvatom. Zato treba osnovati novu hrvatsku političku stranku koja će jednako tretirati i brinuti se za svih 57.900 Hrvata u Republici Srbiji.
 

Miroslav Cakić

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Don Quijote i Pancho Villa

HF

Zar se ne sramite ponavljati laž?

HF

Zar će psihopati vladati Hrvatskom?

HF

Vladajuća klika prešućuje Europsku Rezoluciju osude komunizma

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više