Hrvatski Fokus

Suočeni smo s "Prvim svjetskim strahom" i vjetrom ludila koji pustoši planet

 
 
"Virus u doba ludila", napisao je Bernard-Henri Levy (Yale University Press, 28. VII. 2020., 128 str.). Zaboravite svijet koji je došao prije. Autor američkog Vertigoa pruža upadljiv pogled na to kako COVID-19 otkriva opasne crte loma suvremenog društva. Pomoću medicinskih misterija, porasta broja smrtnih slučajeva i teorijama zavjere koji su se minutu po minutu širili kroz ogromni internetski svemir, pandemija koronavirusa nepovratno je izmijenila društva širom svijeta. U ovom oštrom eseju svjetski poznati filozof Bernard-Henri Lévy ispituje mnoga značenja i metafore koje smo dodijelili pandemiji – i ono što nam govore o sebi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/11/C3494825-4C1F-4347-B4D3-46F606CD7162_w1080_h608.jpg
Oslanjajući se na filozofsku tradiciju od Platona i Aristotela do Lacana i Foucaulta, Lévy postavlja neugodna pitanja o stvarnosti i mitologiji: odbacuje ideju da je virus upozorenje prirode, neizbježni rezultat globalnog kapitalizma; on dovodi u pitanje junački status liječnika, tražeći od nas da kritički razmišljamo o ulozi autoriteta i moći; on izaziva paničnu polarizaciju koja dominira internetskim diskursom. Lucidan, incizivan i uvijek originalan, Lévy gleda ptičjim očima na najuspješniji povijesni događaj našeg vremena i predlaže način da se obranimo ljudsko društvo od prijetnji našoj kolektivnoj budućnosti.
 
U intervju Bernard-Henri Lévy kaže: "Koronavirus je svijet poslao u 'psihotični delirij'" i dodao: "Ljudi stalno govore da je to neviđena pandemija". Bernard-Henri Lévy je francuska rock zvijezda koja filozofira, vrijeđaju ga neki. "To nije istina. Čovječanstvo se moralo suočiti s mnogim pandemijama, često ozbiljnijim od ove. Čini se da postoji namjera, kolektivna želja, panika. Nije tako velika katastrofa kao što mislimo", odgovara im on.
 
Lévy (71) je najveći francuski javni intelektualac i najiskreniji intelektualac. Novinar je i pustolovni pustolov sa skupocjenom odjećom i baroknom frizurom. Hrabar je; provodi nepravdu gdje god ga nađe: kad je zatvaranje stiglo, izvještavao je iz Bangladeša. Izvukao je zadnji zrakoplov. Također je bogat, vrijedan procijenjenih 100 milijuna funti, mnogo toga naslijedio je od svog oca, drvnog magnata.
 
U ovom virusu koji nas izluđuje, Bernard-Henri Lévy izaziva one koji žele iskoristiti koronavirus da bi izbrisali najbolje od zapadne civilizacije. Protiv onih koji namjeravaju vidjeti poruku u virusu, protiv alarmiranja apokalipse, protiv onih opsjednutih rastom i protiv drugih branitelja pokore, Lévy osporava ideju da u početku, nakon pandemije, "ništa ne bi trebalo biti isto kao prije". Naprotiv, protiv svijeta kojeg držimo kao taoca straha, moramo se vratiti povjerenju rukovanja, zagrljaja i putovanja. U ovoj knjizi filozof negira vidljivi pokušaj korištenja pandemije od strane uzurpatora smrti i tirana poslušnosti, čiji je cilj zadaviti slobodu građana pod okriljem sanitarne nužde i higijenskog delirija. Suočeni smo s onim što naziva "Prvi svjetski strah" i vjetrom ludila pustoši planet: ova knjiga koristi misao, povijest i filozofiju da nam pomogne da se racionalno suočimo s pandemijom koja nije ni prva ni većina smrtonosno što je čovječanstvo ikada poznalo. Knjiga u obrani života u svoj svojoj punini, konvijalni, ljubavni, politički. Knjiga u obrani vrata slobode koja su zračne luke, putovanja, kozmopolitizam i trgovina.
https://translate.google.com/translate?hl=hr&sl=en&u=https://yalebooks.yale.edu/book/9780300257373/virus-age-madness&prev=search&pto=aue

Povezane objave

(Anti)fašizam živi od proizvodnje ustaša

HF

Zoran i Andrej izgubljeni u bespućima povijesne zbiljnosti

hrvatski-fokus

Srbi nikako da se nauče gubiti

hrvatski-fokus

Dalić uzima Podravku, Borg uzima Dalić, koga će uzeti DORH?

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više