Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Turske vlasti progone kurdske gradonačelnike

Državni tužitelji su na sudovima osakatili kurdsku politiku

 
 
U gradovima na istoku Turske to više nije neobična scena. Lokalni gradonačelnik, hvatajući se za vreću prepunu neke odjeće i četkicu za zube, potrebnih stvari za dugu čaroliju u zatvoru, izlazi iz svoje kuće pred zoru, u pratnji skupine policajaca, i nestaje u kombiju. Scena se odigrala 25. rujna 2020. u Karsu, gradu u blizini armenske granice, gdje je policija uhitila Ayhana Bilgena, koji je izabran na dužnost prošle godine. Opratila se mala gomila. "Kars je ponosan na tebe", započelo je skandiranje. Deseci drugih članova najveće turske kurdske stranke Narodne demokratske stranke (HDP), uključujući trojicu bivših parlamentaraca, okupili su se istog dana.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/11/le-president-turc-recep-tayyip-erdogan-le-24-septembre-a-l-onu_6224204.jpg
Turski predsjednik Reçep Tayyip Erdoğan vjeruje da je blizu pokapanja sna o kurdskoj autonomiji unutar i izvan granica zemlje. Vojska je zadala kurdskim pobunjenicima, poznatim kao Kurdistanska radnička stranka (PKK), niz teških udaraca. Državni tužitelji su sudovima osakatili kurdsku politiku. Šezdeset i pet gradonačelnika izabrano je na listi HDP-a na lokalnim izborima prošle godine. Najmanje 59 ih je prisiljeno napustiti položaj ili zaključano ili oboje. Nekoliko bivših članova parlamenta također je iza rešetaka. "Vlada … koristi pravosuđe kako bi pokušala neutralizirati HDP i zastrašiti cijelu oporbu", piše Selahattin Demirtas, bivši čelnik stranke, iz zatvora u zapadnoj Turskoj, u kojem je čamio od 2016.
 
Za kurdsku oporbu u Turskoj najnovija runda uhićenja čiji su ciljevi bili njezini političari predstavljala je gorku prekretnicu. Turske vlasti učinkovito su zbacile posljednjeg gradonačelnika velikog grada koji je još uvijek bio na položaju dok je Ankara pojačavala kampanju za ukidanje kurdske samouprave u zemlji i inozemstvu. Ayhan Bilgen, gradonačelnik istočnog glavnog grada provincije Karsa, bio je među 20 političara i aktivista iz Demokratske stranke naroda (HDP) privedenih zbog iznenadnih optužbi proizašlih iz protesta koji su se održali prije šest godina. HDP, treća najveća turska politička stranka čija je baza uglavnom Kurdi, pobijedila je na izborima prošle godine u 65 općina. Danas, 18 mjeseci kasnije, kontrolira samo sedam malih gradova. U roku od nekoliko mjeseci nakon glasanja, vlasti su započele uklanjanje gradonačelnika zbog optužbi povezanih s terorizmom, ispunjavajući predizbornu obvezu predsjednika Erdoğana da će gradonačelnike HDP-a zamijeniti povjerenicima ako sumnja da imaju veze s kurdskim militantima.
 
Najmanje 18 smijenjenih gradonačelnika nalazi se u zatvoru. Oni se pridružuju tisućama članova stranke, kao i kurdskim novinarima i odvjetnicima, koji su bili zatvoreni u proteklih pola desetljeća nakon kraha vladinih mirovnih pregovora sa zabranjenom Kurdistanskom radničkom strankom (PKK), koju je kao terorističku organizaciju Sjedinjenim Državama i Europi. Protiv kuće podudarali su se s turskim vojnim ofenzivama za suzbijanje kurdske samouprave izvan njezinih granica i, prema Vladi, služi istoj svrsi: borbi protiv PKK. HDP upozorava da ovo suzbijanje mira čini manje vjerojatnim. Uhićenja „produbljuju osjećaj nihilizma, govoreći biračima da ne mogu riješiti svoje probleme demokratskim sredstvima. ‘Birajte koga god bili, čak i umjerene političare, a mi ćemo ih svejedno baciti u zatvor, jer ne prihvaćamo vaše izbore’, rekao je Garo Paylan, zastupnik HDP-a. "Ali ako HDP potisnete iz politike, prestat ćete sa svakom nadom u mirno rješenje koje podržavamo i iza sebe ostaviti samo borce."
 
Osim Bilgena i ostalih uhićenih prošlog tjedna, državni tužitelj izdao je potjernice za 62 osobe – uključujući neke osumnjičene militante – i podnio molbu za ukidanje imuniteta sedam zastupnika HDP-a kako bi ih mogao optužiti u slučaju. Paylan je među onima koji bi mogli vidjeti svoj imunitet ukinut. U međuvremenu, popularni bivši čelnik stranke Selahattin Demirtaş bio je iza rešetaka od 2016. godine, zajedno s još pola tuceta bivših zastupnika, unatoč tome što su dvije presude Europskog suda za ljudska prava naložile njegovo puštanje.
 
Protiv kuće podudarali su se s turskim vojnim ofenzivama za suzbijanje kurdske samouprave izvan njezinih granica i, prema Vladi, služi istoj svrsi: borbi protiv PKK. Bojeći se da bi kurdski koraci prema neovisnosti u susjednim zemljama mogli zapaliti težnje za autonomijom među svojim daleko većim stanovništvom Kurda, Turska je osujetila teritorijalne dobitke sirijske kurdske milicije povezane s PKK koja je udružila SAD sa Islamskom državom. Na sjevernom Iraku gađao je logore PKK, a 2017. Erdoğan je zaprijetio kaznenim mjerama protiv iračkog Kurdistana zbog održavanja referenduma o neovisnosti od Bagdada. "Protiv HDP-a, za koji se smatra da pruža potporu sirijskim Kurdima, djelomično je poruka sirijskim Kurdima", rekao je Alan Makovsky, stariji suradnik u istraživačkom centru Centra za američki napredak koji je prethodno radio kao Turska analitičar američkog State Departmenta. "Pozadina svega ovoga je tradicionalni stav turske države protiv kurdskog separatizma."
 
Uhićenje Bilgena i ostalih zbog optužbi da su počinili zločine protiv države naglašava kako se sudbina Kurda proteže preko državnih granica. HDP je 2014. pozvao pristaše da demonstriraju protiv blokade turske vlade sirijsko-kurdskog grada Kobani koji je bio pod napadom Islamske države. Prosvjedi su postali nasilni i ubijeno je najmanje 37 ljudi, uglavnom pristaša HDP-a. Nekoliko tjedana kasnije, Turska je popustila i dopustila iračkim kurdskim borcima da dođu u obranu Kobanija i pomognu u odbijanju Islamske države, uz podršku američkih ratnih zrakoplova. Tijekom godina Erdoğan je taj poziv za prosvjed 2014. vidio kao pokušaj pobune.
 
HDP je "dao upute militantima [i] teroristima i njihovim ideološkim pristašama da izađu na ulicu za pokret pobune protiv Republike Turske sustavnim lažima i provokativnim izjavama", rekao je turski sigurnosni dužnosnik novinarima nakon prošlotjednih uhićenja. Ayhan Bilgen i drugi kurdski političari i aktivisti privedeni su zbog prosvjeda od prije šest godina. Nije bilo jasno zašto su vlasti čekale šest godina na izdavanje tjeralica, u kojima se tvrdilo da osumnjičeni predstavljaju rizik od bijega. Bilgen, koji je prethodno bio zastupnik HDP-a u parlamentu, već je proveo vrijeme u zatvoru zbog optužbi povezanih s neredima 2014. godine, ali je oslobođen 2017. godine. Neredi su se dogodili dok je Turska pregovarala o primirju s PKK, uz posredovanje Demirtaşa, i pomogao ubrzati rasplet mirovnog procesa prije nego što se konačno razbio godinu dana kasnije, oslobodivši najsmrtonosnije sukobe u desetljećima. Od tada je Erdoğan obećao ukinuti pobunu tupom silom, a gerilska aktivnost u Turskoj uglavnom je prestala. Predsjednik sada optužuje svoje bivše pregovaračke partnere u HDP-u da se ponašaju kao "političko proširenje" PKK – što stranka odbacuje – i ciljao je druge oporbene stranke zbog suradnje s HDP-om na prošlogodišnjim općinskim izborima. Ta je suradnja – posebice odluka HDP-a da ne rasporedi kandidate za gradonačelnike u gradovima zapadne Turske – omogućila oporbi da preuzme kontrolu nad Istanbulom, glavnim gradom Ankarom i nizom drugih gradova iz Erdoğanove vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP). (h.f.)

Povezane objave

Zeleno-Lijevi islamisti ruše njemačko društvo

hrvatski-fokus

Sedam stupova mudrosti i Sedam sestara (5)

HF

Kako je Europa izgubila Tursku

HF

Marokanski kralj pomilovao džihadiste!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više