Hrvatski Fokus
Povijest

Morski psi početkom XX. stoljeća u Dubrovniku

Bilo je to vrijeme kada je more bilo puno bogatije ribom

 
 
"Prava Crvena Hrvatska" je časopis koji je izlazio u Dubrovniku od 1905. do 1918. godine. Urednik je bio don Ivo Prodan. Nas će zanimati njihova opažanja o kretanju morskih pasa posebice u blizini Dubrovnika. Prava Crvena Hrvatska, (21. VII. 1906.) javlja: "U utorak oko 3 sata popodne vidjeli su s Ploča velikog morskog psa, u blizini prve »bove«. Plivači, u pamet! "
11. 8. 1906. piše: "javljaju nam iz Gruža da su prošlog četvrtka pred podne vidjeli morskog psa kod Dakse".
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/11/640px-The_Adriatic_Sea_near_the_port_of_Izola_Slovenia.JPG
Daksa je otočić blizu Gruža poznat po partizanskom zločinu, dok su morski psi nemani bez morala i savjesti, te niže inteligencije koja služi lociranju, identificiranju i klopanju žrtve ljudski postupci su teško shvatljivi.
Prava Crvena Hrvatska piše 20. 6. 1908.: "Rezolucijonaška (pristaše Riječke rezolucije od 3. X. 1905., T.T.) "Narodna obrana" u Osijeku u 10. br. ovog mjeseca donijela je senzacijonalnu tiradu da je na Mljetu jednoj djevojčici pri kupanju morski pas otkinuo nogu, a da su druge dvije djevojčice od straha počele tonuti, ali da su ih "na viku" ljudi spasili. Unesrećena djevojka da je odvedena u dubrovačku bolnicu. Ovu vijest redomice prenašaju banovinske,bosanske i druge novine.
Mi smo u Dubrovniku, ali za ovo ništa ne znamo, kao što ne znadu ni Mljećani, koje zapitasmo." (dakle uvijek je bilo lažnih, kako danas kažu "fake news" da se bolje novine prodaju, T.T., sjetiti se i lijepe pričice Vojnovićeve "Sirene")
 
9. 7. 1910. Gg. Stjepan Stražičić, Grgur Matana i Ivan Čumbelić javljaju nam s Mljeta da ih je na povratku sa ribanja za čamcem pratio veliki morski pas. Jako je zanimljiva i vijest o prvom racionalnom ribnjaku u Dalmaciji, naime Milanu Perišiću iz Splita je Pomorska vlada dopustila da u vodama Sućurca kod otoka Barbarina otvori prvo umjetno gojilište riba u Dalmaciji. Opazio ga je I. Čumbelić koji nije htio kazati svojijem drugovima, sve dok se nijesu dočepali kopna, tada im ga je pokazao, koji je sve jednako za njima hodio. Bio je ogromne veličine." (kitopsina koja se hrani sitnežom? T.T.)
16. 6. 1911. Oprez plivači! Ko što je poznato, prošlih se je dana opazio u blizini Ploča veliki morski pas.
1. 7. 1911. Morski pas opažen je i ovo dana izmegju Ploča i Lokruma.
4. 2. 1912. U četvrtak na 2 sata po podne bio je opažen kod Lokruma veliki morski pas. Usto vijest "da je ovih dana na našoj ribarnici obilje ribe, pa je cijena dosta umjerena, lokarada po 30,20 a jučer i 14 novčića kilo; sardjela po 20,14 i 8 novčića.
6- 4. 1912. Morski pas opet je bio u subotu po podne opažen po treći put. Dva iskusna pomorca iz Cavtata bili su se dali na posao, e da ga ulove; ovišom lagjom pošli su u pravcu za njim da ga mogu zgoditi sa "dolfinijerom", ali netom bi mu došli u priličnu blizinu, hitro bi se dao u dubinu. Sve njihovo nastojanje bilo je uzaludno. (Dolfinijera je ili posebna puška za delfine, tj. dupine ili izbočeni pramac na kojem leži strijelac T.T.) Zapovjednik parobroda "Pannonia" opazio je uz ponedjeljak ujutro u blizini gruške luke ogromnog morskog psa. Plivači na oprez! (10. 8. 1912.)
14. 6. 1913. Morski psi opaziše 3. 6. velikog morskog psa u uvali od Danača (istočno od zidina, tamo su franjevke, T.T.) Opet je pak drugi veći opažen 11. 6. o podne kod Lokruma, o čemu je Općina zasebnim oglasom javila općinstvu.
 
6. 6. 1914. Općina zasebnim oglasom javlja, da je ovih dana opažen morski pas, izmegju otoka Lokruma i Ploča (istočno predgrađe do zidina, T.T.). Plivači, na oprez!
19. 6. 1915.: Morski pas. Općina javlja, da se je KF ponovno vidio morski pas, i to u nedjelju oko 7 sati popodne kod »Porporele«. Upozoravaju se plivači, da se ne odalečuju od kraja.
18. 11. 1916. Morska neman. Iz Visa javljaju »N. L. (Narodni list?)«, da je more izbacilo na njihovu obalu blizu svjetionika morsku neman ulješuru, vrstu kita. Duga je 7 m i pol, a debeline 4 m. Po svoj prilici bila je ubivena od mine. Raskomadaše je te iz njenoga sala izvadiše blizu 3 kvintala ulja.
7. 7. 1917. Mjesno lučko poglavarstvo javlja, da je ovih dana opažen oveći morski pas. Plivači oprez!
11. 8. 1917. Morski pas. Ove je sedmice dva puta opažen morski pas: U srijedu pred večer nedaleko »Porporele«, prama pučini, a u četvrtak popodne dosta veliki prama vojničkom kupalištu.
 
Očito je more bilo puno bogatije ribom, smatram, da sada nema ni 10 % nekadašnje biomase. Rijeku Dubrovačku gdje se kotila riblja mlađ zvali su po Basioliju Rijeka ribarica, te se tamo uoči Drugoga svjetskoga rata znalo uloviti i morskih pasa, pa nažalost i jedna sredozemna medvjedica. Te fenomene uredno je bilježio i opisivao, čak i uz fotografije vrhunski hrvatski časopis "Priroda" o čemu pisah u Hrvatskom fokusu. Što se tiče pasa u blizini Dubrovnika smatram da ih je privlačila mesarnica (Komarda) u blizini Lazareta, a neposredno ispod zgrade Gimnazije, te su naši preci plivali često uz nevaljale komade mesa koje su mesari bacali u more. Rika umiruće stoke je često stvarala neugodu turistima u Kraljevini Jugoslaviji, posebno gostima Excelsiora!
 

Teo Trostmann

Povezane objave

Neradnici povjesničari i salonski političari

HF

Tri stoljeća crkve Sv. Vlaha

HF

Prava Crvena Hrvatska o Čingrijama

HF

Život i smrt Vlade Singera

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više