Hrvatski Fokus
Intervjui

Stvarao sam reljefe onako kako ja tu glazbu čujem

Taktovi imaju jednu te istu dimenziju koja se ponavlja

 

Vitold Košir doista je jedinstvena pojava u suvremenoj umjetnosti. Akademski je kipar, također i akademski glazbenik. Svira violu u orkestru, svira i u rock sastavu, i uvijek volim istaknuti, strastveni je sokolar. U bogatom likovnom opusu Vitolda Košira osobito se ističe ciklus reljefa, u različitim formatima, čudesno uspjele kombinacije željeza i betona.

  • Gospodine Košir, u ciklusu reljefa, Vi note, notni zapis, pretvarate u reljef.

– Kako glazba izgleda? To je pitanje koje leži u srži moje potrebe da u skulpturi ulovim vrijeme koje je u glazbi više nego u drugim vrstama umjetnosti bitan građevni element. Pošao sam od notnog zapisa Beethovenovog gudačkog kvarteta, to sam mogao dočarati jer su mi kompozicije za veće ansamble u tom času bile prekompleksne. U notnom pismu taktovi predstavljaju odsječke vremena – označeni su vertikalnim linijama. Upisuju se okomito na crtovlje koje se sastoji od pet horizontalnih paralelnih linija i predstavljaju vremenski slijed. Taktovi imaju jednu te istu dimenziju koja se ponavlja. U njih se upisuju note koje označavaju visinu i trajanje tona. Mi čujemo melodijske linije koje prelaze iz takta u takt, a ponekad i jedan instrument preuzima melodijsku liniju drugog instrumenta. Napravio sam željezne okvire koji su poput taktova repetativno uvijek istih dimenzija. Ono što čujemo kada glazbenici sviraju to sam prenio u linije, volumen, atmosferu odrazio strukturom površine. Uzeo sam mali segment kvarteta,svega nekoliko taktova. Partituru čine četiri vodoravne linije podijeljene u taktove za četiri instrumenta: prva i druga violina, viola i violončelo. Stvarao sam reljefe onako kako ja tu glazbu čujem. Pokušao sam izraditi ono što vidim kada sviram.

  • Vaši reljefi djeluju vrlo snažno, kompaktno, ograđeni željezom a tako su suptilni zapravo.

– Nekom alkemijom inverzije velika grubost, mahnitost u radu s žitkim umiješanim betonom daje prozračnu gotovo nematerijalnu nježnost. Za gudačke kvartete karakteristična je suptilnost i prozračnost tonske slike.

  • Što je trenutno novo u atelijeru?

– Radim na jednom stolu, reljefu. Riječ je o velikom izazovu. Tu moram pomiriti nekoliko svojih načina rada. Želim da skulptura dobije upotrebljiv oblik i zaživi u prostoru stana.

  • I dalje su u opciji željezo i beton?

– Jako ih volim, mada sam sklon svim materijalima. Strašno volim i glinu. Poput betona omogućuje brz rad i improvizaciju.

  • U procesu ste kreiranja novih reljefa?

– Da, kontinuirano radim na njima. Gudački kvartet mi je idealna forma. Orkestralne forme zamišljam u velikim formatima.

  • Prakticirate različite formate? Jeste li razmišljali o reljefu veličine spomenika?

– Napravio sam tako nešto, spomenik u Kninu, u Muzeju Oluje. Velik je preko sedam metara.

  • Male reljefe na radite?

– To bi bila kompozicija od tri sekunde.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Zašto je Bitcoin novac za slobodu govora

hrvatski-fokus

Slovenija mora dobiti “kontakt”

HF

Sustavnosnom teorijom bavio sam se više od pola stoljeća

hrvatski-fokus

Vučić danas dijeli BiH diplomatskim sredstvima

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više