Hrvatski Fokus
Kultura

Izložba Marije Petrović u Splitu

Četrdeset dana slikala autoportrete ispisujući na njihove površine tekst

 

Izložbe pod nazivom ‘Premijere’ od 2008. godine organiziraju se u suradnji Centra Zlatna vrata i Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Premijerna predstavljanja mladih autora Akademije nastavak su tradicije u kojoj su svoj kreativni rad započeli brojni danas poznati slikari. Od utorka, 8. prosinca 2020. u izložbenom prostoru Loggia, svoj rad pod naslovom „Autoportreti“ predstavlja Marija Petrović.

Umjetnica Marija Petrović svoj završni rad pod naslovom Autoportreti: Stalnost i promjenjivost identiteta, realizirala je 2020. godine kao studentica slikarstva na Umjetničkoj akademiji u klasi red. prof. art. Viktora Popovića i doc. art. Neli Ružić.

Kombiniranom tehnikom akrila i ugljena, Marija Petrović je svakodnevno, u kontinuitetu od četrdeset dana, slikala autoportrete ispisujući na njihove površine tekst koji se, ovisno o fazi stvaranja, četiri puta mijenjao. U početnoj fazi pojavljuje se tekst mijenjaj se upoznaj se, koji sugerira nužnost poniranja u sebe, te odmicanje od neutemeljenog straha od promjena. Poput evolucijskog koraka, na površini autoportreta kao idući tekst umjetnica ispisuje „ne boj se, pokušaj“ koji usko povezuje s prvim tekstom i čijim sadržajem zapravo nagovješćuje treći, koji glasi „ne okreći, se samo idi dalje“. Poput kakva ohrabrenja i relaksacije vlastitog uma, autorica ispisanim tekstom kao da sama sebi poručuje da nema potrebe živjeti u ijednom drugom trenutku osim sadašnjem, što je dovodi i do četvrtog teksta kao posljednjeg koraka u stvaranju, a to je „postoji samo sada, danas je jedini dan“. Tijekom ovog stvaralačkog traganja za spoznajom sebe, na površini autoportreta isplivavaju različite emocije i ekspresivnosti. Postižući svakodnevnu disciplinu stvaranja, ali i revnog pogleda u sebe, umjetnica kroz prikaz vanjštine razotkriva slojeve vlastite nutrine.

Željka Vuko u predgovoru izložbi piše da je disciplinu, kao nužan faktor ovog rada, moguće shvatiti kao osobni izazov kojeg si postavlja Marija Petrović, što u konačnici potencira i promjenu kojoj teži. Uzimajući u razmatranje ekspresivnost i gestualnost ovih autoportreta, uočljiva je poveznica sa djelima Alberta Giacomettija, čiji potezi oslobođeni norme na njegovim slikama i crtežima dočaravaju sušti život. U postignutoj vještini kontinuirane, svakodnevne izrade autoportreta, konceptualno se očituje i utjecaj Julija Knifera ili Romana Opałke. Ponavljajući motiv meandra i ranije nastale serije autoportreta kod Julija Knifera, te ustrajnost u beskonačnom nabrajanju kod Romana Opałke, u uskoj su vezi s ovim Autoportretima Marije Petrović. Unatoč tome što je umjetnica svaki dan uporno slikala autoportret, u konačnici nijedan nije – niti može biti – isti. Rezultat ovog kreativnog procesa četrdeset je različitih individualnih slika, koje, sagledane zajedno, razotkrivaju priču o jednom autorefleksivnom putovanju. Izdvojenih četrdeset dana života jedne umjetnice i jednako toliko njezinih pogleda vlastite sebe, poput isječaka, vjerno prikazuju osobni razvitak, ali i svojevrsnu rapsodiju različitih ljudskih emocija.

Marija Petrović rođena je u Pučišćima na otoku Braču 1998. godine. Završila je Školu likovnih umjetnosti u Splitu 2017. godine, smjer slikarski dizajner. Preddiplomski studij slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu završila je 2020. godine u klasi red. prof. art. Viktora Popovića i doc. art. Neli Ružić, u čijoj je klasi, na istoj instituciji, studentica prve godine diplomskog studija slikarstva.

Željka Vuko rođena je u Splitu 1998. godine. Završila je Prvu gimnaziju 2017. godine, klasični smjer. Studentica je treće godine preddiplomskog studija povijesti umjetnosti i povijesti na Filozofskom fakultetu u Splitu.

Izložba ostaje otvorena do 18. prosinca 2020.

Nives Matijević

Povezane objave

Hamlet na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta

hrvatski-fokus

Održavaju se 17. Gumbekovi dani

hrvatski-fokus

Izložba ‘Bijeli šum za crne snove’ Kate Mijatović u Galeriji Kula

hrvatski-fokus

Čekanje na sunce

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više