Hrvatski Fokus
Aktualno

Nizozemska imenuje povjerenika za borbu protiv antisemitizma

Priopćenje Europskog židovskog udruženja u vezi s imenovanjem nacionalnog koordinatora za borbu protiv antisemitizma u Nizozemskoj

Nizozemska će dobiti novog nacionalnog koordinatora za borbu protiv antisemitizma, rekao je u nedjelju ministar pravosuđa Ferd Grapperhaus. Nizozemski zastupnici u Parlamentu – nakon pritiska Židovske zajednice – pritisnuli su vladu da imenuje posebnog savjetnika za borbu protiv antisemitizma nakon značajnog porasta antisemitskih incidenata u Nizozemskoj. Primarna zadaća novog nacionalnog povjerenika bit će savjetovanje vlade o suočavanju s antisemitizmom iz pravne perspektive i o osiguranju sigurnosti nizozemske židovske zajednice. Potez su pozdravile vodeće osobe nizozemskog i europskog židovstva.

Ellen Van Praagh, predsjednica međuprovincijskog šefa rabina za Nizozemsku (IPOR) i članica odbora Europskog židovskog udruženja, izjavila je: “Samo ovog vikenda moja sinagoga i liberalna sinagoga u Utrechtu bile su podmazane simbolima svastike. Čini se da je napadač imao problema s mentalnim zdravljem, ali potpuno nam je jasno da je pandemija donijela ono najgore među ljudima. Vidjelo je uskrsnuće starih predrasuda o Židovima, što je potaknulo porast antisemitizma i antisemitizma, čiji su brojevi alarmantni za Židove svugdje u Nizozemskoj. Dobrodošla je činjenica da je vlada odlučila uskočiti i riješiti temeljne uzroke toga, kao i njihova predanost zaštiti židovskih zajednica i institucija u Nizozemskoj. Mi se u IPOR-u radujemo uskoj suradnji s nacionalnim koordinatorom u tom cilju. ”

Rabin Binyomin Jacobs, glavni nizozemski rabin i član osnivač Rabbinskog centra Europe (RCE), čiji su kontakti s nizozemskom vladom izravno utjecali na preseljene, dodao je: „To je naravno indikativno za neprilike s kojima se suočavaju nizozemski Židovi da je vlada odlučila imenovati nacionalnog koordinatora za borbu protiv antisemitizma. Iako pozdravljamo takvo imenovanje, s teškim je srcem taj položaj čak potreban u zemlji kao što je Nizozemska, čije je samo ime povezano s tolerancijom i pluralnošću. Unatoč tomu, kako se napadi povećavaju, nacionalni koordinator pronaći će svoju pristiglu poštu s prijedlozima Židova u Nizozemskoj koji ne žele ništa više nego živjeti u miru i nesmetano prakticirati svoju vjeru.”

Predsjedatelj Europskog židovskog udruženja sa sjedištem u Bruxellesu, rabin Menachem Margolin, čije se zajednice protežu dužinom i širinom kontinenta, zaključio je: “EJA je, kao dio našeg europskog plana za borbu protiv antisemitizma, pozvala svaku državu u Europi da imenuje takvog povjerenika, mnogi su poslušali naš poziv i učinili upravo to. Dakle, pozdravljamo nizozemsku vladu kao posljednju državu koja je povukla ovaj potez. Nizozemska se sada pridružuje rastućem popisu europskih država s nacionalnim povjerenicima čiji je zadatak iskorijeniti virus antisemitizma koji je narastao zajedno s virusom Covid 19. Previše židovskih zajednica diljem Europe prisiljeno je povući uzbunu i pozovite pomoć. Da vlade uvažavaju ovaj poziv, ohrabruje, da, ali to je i signal da ne žele da se odvratna mrlja antisemitizma dalje širi na njihovu društvenu strukturu. Puno je posla i Europsko židovsko udruženje spremno je pomoći, nudeći prijedloge i najbolje prakse iz drugih dijelova Europe koje Nizozemska može primijeniti, a koje mogu pomoći u promjeni.”

 Europsko židovsko udruženje: Ured: +32 (0) 27211640; +32 (0) 476056450

Povezane objave

U sljedećih 5 godina Rusija će biti zona najveće bitke za budućnost svijeta

hrvatski-fokus

Sarajevski pamflet je protuustavan dokument

HF

Opskurna travestija oko Mosta

HF

U spomen mojim dragim suborcima!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više