Hrvatski Fokus
Religija

Novi početak, rađanje novog života

Božićne jaslice u kapeli sv. Arnira akademskog kipara Lorena Živković Kuljiša

Galerija umjetnina i Turistička zajednica Grada Splita četvrtu godinu zaredom organiziraju postavljanje umjetničkih jaslica u kapeli sv. Arnira. Ovaj jedinstveni projekt koji spaja tradicionalni motiv jaslica i suvremene umjetničke interpretacije u javnom prostoru započet je 2017. godine i do sada je predstavio radove Kažimira Hraste, Dijane Ive Sesartić i Vice Tomasovića. Ove godine autor jaslica je splitski akademski kipar Loren Živković Kuljiš.

Umjetnik u svojoj interpretaciji motivu jaslica pristupa na simboličkoj razini, stavljajući u prvi plan ideju novoga početka, rađanja novog života. U ovom kompleksnom, zahtjevnom vremenu Živković Kuljiš kroz jednostavne forme i materijale (papir i glinu) evocira izvornu ideju Božića – jednostavnost i skromnost. U nadahnutom spoju suvremene realnosti, duhovnosti i umjetničke kreativnosti autor poziva na stvaranje vođeno ljubavlju, vjerom i nadom u bolju budućnost.

„Postavom i materijalom scene jaslica u scenografiju kapele Blaženog Arnira simbolički spajam prostor neba i zemlje. Nježni anđeli modelirani u kombiniranoj tehnici spuštaju se prema zemlji nitima koje vise razapete od stropa do poda kapelice. Na tlu ih čekaju plohe izlomljene i poluosušene gline. Na njima je prazan, čisti papir – objava koja je od početka ista, nepromijenjena. Podsjetnik je to na vječnu šansu za čistim, novim početkom. Dva anđelića drže u rukama crtu i kuglu, esencijalni trag i skup točaka u prostoru. Podsjećaju na ulogu umjetničkog stvaralaštva u ljepoti života na općoj razini, a predstavljaju i osobni hommage dvojici umjetnika koja su nedavno napustila zemaljsku dimenziju, Ivanu Kožariću i Marijanu Crtaliću“, kazao je autor.

„Jedan anđeo nosi olovku koja je posvećena Marijanu, a jedan nosi zlatnu kuglu što je posveta Kožariću. Bijeli papir je uvijek i u likovnim umjetnostima i općenito nešto što je neispisano, dakle simbol je novog početka, a u vizualnom smislu činilo mi se to najjačim i najprikladnijim motivom za interpretaciju jaslica, objasnio je Loren Živković Kuljiš.

„Ove se godine i temom Adventa u Splitu posebno želi naglasiti dubinska povezanost među ljudima, a jedna je od najljepših spona u božićnome vremenu upravo tradicija jaslica. U svojoj srži one su tradicionalne, dok su pristupom suvremene zbog čega nas podsjećaju na sve one božićne tradicije koje smo već pomalo zaboravili. Svi ti elementi bude u nama vjeru da je Božić kakvog pamtimo još uvijek tu te pobuđuju nadu, mir, radost i ljubav, sve one temeljne vrijednosti blagdana kojih se ove godine često trebamo prisjetiti“, rekla je Alijana Vukšić, direktorica TZ grada Splita.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo kako su božićne jaslice nezaobilazni dio Došašća, kao i adventski vijenac na čijem se značenju temelji i ovogodišnji Advent. „Ovo što je umjetnik Loren Živković Kuljiš postavio je uistinu za duboko razmišljanje, jer kaže Biblija „U početku bijaše Riječ“, a Riječ je napisana na papiru i veselje anđela oko tog papira odnosno oko novorođenca koje nam donosi Riječ je najbolja poruka za Božić. Nema bolje poruke u ovom trenutku od poruke ljubavi i zajedništva upravo u trenutcima kada smo od svojih najbližih odvojeni, a u nadi da ćemo već sljedeći Božić odnosno ovo proljeće ili Uskrs dočekati sretniji i zadovoljniji bez ove nevolje koja nas je snašla, poručio je gradonačelnik Krstulović Opara.

Loren Živković Kuljiš je rođen 1973. u Splitu. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1997. godine. Izvanredni profesor je na Kiparskom odjelu Umjetničke akademije u Splitu. Dobitnik je brojnih nagrada, uključujući jednu od tri jednakovrijedne nagrade na 7. trijenalu hrvatskog kiparstva (2000). Radovi mu se nalaze u fundusima Gliptoteke HAZU u Zagrebu i Galerije umjetnina. Izlaže grupno i samostalno od 1997. godine u zemlji i inozemstvu. Autor je spomenika Tonču Petrasovu Maroviću na Sustipanu u Splitu.

Posjetitelji u prizoru jaslica mogu uživati do 6. siječnja 2021. godine.

Nives Matijević

Povezane objave

Katalonac utemeljio red mercedarijevaca

HF

Botterijevi izloženi radovi nastali su u rasponu od 60 godina

hrvatski-fokus

Dominikanac Lacordaire o svetom Dominiku

HF

SOLUS CATHOLICUS – Predsjednica i sekularni fundamentalisti

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više