Hrvatski Fokus
Hrvatska

Raspadaju li se klasični poštanski sustavi?

Kaos u Hrvatskoj pošti. Pismo uništeno i putuje više od dva tjedna

 

Od zahtjeva do realizacije prošlo je 15 dana. Pošta se ispričala zbog gotovo uništenog pisma. Poštanski kaos uslijed e-narudžbi. Iza svake rečenice stoji pošta iz druge države. A svi pomalo tugujemo zbog „naših“ poštara. Nekada je dolazak poštara bio događaj. Za neke ponekad i osoba s kojom se tijekom dana jedinim razgovaralo.

Tijekom studenoga morao sam realizirati jednu uslugu sa zagrebačke adrese. Zahtjev je podnesen 6. studenoga. Pošta je dokument preuzela 7. studenog. Kako nije ni poslije osam dana stigao dokument, pošiljatelj mi je poslao e-poštom obrasce koje sam morao osobno potpisati. Potpisao i poslao odmah običnom poštom. Nikada nije pristiglo to pismo naslovniku. U međuvremenu stiglo je pismo 17. studenog. Poučen iskustvom s prošlim pismom, poslao sam ga preporučeno. Uručeno je naslovniku dva dana kasnije. Usluga je realizirana, poslije ukupno dva tjedna. Pomislio, naša posla. I onda tijekom 24 sata tri događaja iz triju zemalja.

Nađem u poštanskom sandučiću obavijest da podignem pismo na pošti. Ali ono je bilo zapravo namijenjeno susjedi koja stanuje 5 katova iznad mene. Ispričao mi je prijatelj. Njemačka pošta se ispričala potencijalnom primatelju zbog gotovo uništenog pisma. Vrhunac, zapravo i povod je vijest iz „Washington Posta“ od 21. prosinca. „Milijuni božićnih poklona pristići će kasno zbog kašnjenja poštanskih službi“. Jedan od razloga. Neviđena količina paketa paralizirala je poštu, navodeći menadžere da preusmjere ogromne pošiljke pošte širom zemlje. Covid 19, e-narudžbe, poplave, dio su razloga. A onih tradicionalnih čestitki i ostalih pisama je sve manje. Odustao sam da se žalim na Hrvatsku poštu. Čini se da su pošte dijelom svijeta ušle u postpoštansko vrijeme. Sve manje posla za klasične poštare. E-pošta preuzela je mnoge njihove dužnosti. A stanovnika je sve više. U trenutku pisanje teksta, više od 7,83 milijarde diljem svijeta.

Igor Čatić, https://zg-magazin.com.hr/raspadaju-li-se-klasicni-postanski-sustavi/

Povezane objave

Srbijanci ratovali – prečane (po)zatvarali

HF

Vođa (ne)svrstanih

HF

Domovina na ćirilici

HF

Pa zar Vi ne čitate Glas Koncila!?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više