Hrvatski Fokus
Kultura

Sjećanja na ljeto Lukše Peke

Cijeli ciklus odiše optimizmom, iako su glasovi utišani, osjeća se radost života

 

Vrsni hrvatski umjetnik, akademski slikar Lukša Peko, iz Dubrovnika, autor je kompleksnog opusa, ulja na platnu s motivima stvarno nestvarnih krajobraza, izrazitog kolora. Intenzivno radi u svom atelijeru. Nedavno je dovršio dojmljivi grafički ciklus na motive Tri Gracije, pomalo dotaknut groteskom, uostalom i cijeli je svijet takav. Proteklih je dana prebirao po nizu ulja na platnu. “Slike odražavaju ljetnu atmosferu“, prisjeća se nastanka ovoga vrlo zanimljivog ciklusa.

Prepoznajemo Dubrovnik s nizom posjetitelja, na mnogim uljima ne očituje se nazočnost čovjeka, osim po jedinstveno lijepoj crkvici jednostavnih i lijepih linija, idealno uklopljenjoj u prostor između visoko uspravljenih drva, koja naočigled streme nebu ili se izmjenjuju motivi nakupina zelenkastog oblog raslinja,ističu se ponegdje plavo zelene bogate krošnje poput kruna prekomorskih kraljeva fantastičnih zemalja. Pogled klizi između visova i udolina ispod neba različitih boja i sve miruje prekriveno snažnim sunčevim zrakama, tek se ponekad začuje cvrkut ptice ili zvuk kukca. Sve miruje u ovom toplom danu, nema suvišnih kretanja.

Sjećanje na ljeto, niz ulja na platnu Lukše Peke, iznimna je umjetnička posveta ljepoti drevnog pejzaža, sačuvanim ambijentima i prostorima življenja. Cijeli ciklus odiše optimizmom, iako su glasovi utišani, osjeća se radost života. Rekli bi, kako je slikar slikao Arkadiju ili barem neke, nedovoljno poznate arkadijske motive, iako su oni tu, pored nas, ponekad se teže opažaju. Sjećanja na ljeto Lukše Peke, ciklus ulja prožet je životnom, neugasivom energijom.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Ljubavne oluje

hrvatski-fokus

Putovanje radoznalog slikara

hrvatski-fokus

KAMENITA ULICA – Branimir Tomas

HF

Lavež bijesnih pasa

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...