Hrvatski Fokus
Hrvatska

Aktualna Vlada podržava totalitarističke režime XX. stoljeća

Rezolucija EP-a, članak 5., nedvosmisleno poziva sve države članice EU-a da provedu preispitivanje zločina komunističkih i nacističkih režima

 

Rezolucija Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe, kojoj su prethodile Rezolucije o potrebi međunarodne osude zločina totalitarističkih komunističkih režima,  među njima i Rezolucija 1481/2006., usvojena je 19.rujna 2019. godine! Vlada Republike Hrvatske o njoj se nije do dana današnjeg uopće očitovala!

Nema ni riječi u javnim hrvatskim medijima, pa tako ni na Hrvatskoj radio-televiziji. Neovisni mediji popratili su reakcije javnosti, ali hrvatska Vlada, a ni premijer Plenković se uopće nisu oglasili, a kamoli očitovali. U Rezoluciji članak 5. poziva sve države članice EU-a da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim: u članku 18. napominje da u javnim prostorima nekih država članica (parkovima, trgovima, ulicama itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi, što otvara put iskrivljivanju povijesnih činjenica o posljedicama Drugog svjetskog rata i propagiranju totalitarnog političkog sustava. A u članku 22. nalaže Predsjedniku da ovu rezoluciju proslijedi Vijeću, Komisiji, vladama i parlamentima država članica, ruskoj Dumi i parlamentima zemalja Istočnog partnerstva.

Prema tomu Vlada RH zasigurno je dobila Rezoluciju EU Parlamenta, da je provede u djelo, kao što je provedena Istanbulska konvencija! IK je usvojena u Saboru RH, unatoč  protivljenju javnosti izraženoj u dva velika prosvjeda u Zagrebu 24. ožujka 2018. sa oko 70 tisuća prosvjednika i Splitu 12. travnja 2018. sa oko 30-ak tisuća prosvjednika. Usvojena je i unatoč protivljenju Katoličke Crkve, nadbiskup Želimir Puljić očitovao se o Istanbulskoj konvenciji i zaključio kako hrvatski biskupi vjerni Učiteljstvu Crkve ne mogu prihvatiti Istanbulsku i njenu interpretaciju.

“Ništa, dakle, nova pod kapom nebeskom. Sve novotarije, zastranjenja i hereze već su postojale. Samo se sada na njih stavi novi natpis. Jučer je to bio npr. pozitivizam, liberalizam, individualizam, kapitalizam, marksizam, a danas genderizam. O ovom zadnjem antropološkom zastranjenju govorili su i pisali sveti Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i papa Franjo. Taj svjetonazor nameće novo tumačenje čovjeka koje nije spojivo s općeljudskim, a pogotovo ne s kršćanskim poimanjem čovjeka. Njezini predstavnici tvrde da su prirodne i urođene razlike muško-žensko društveni konstrukt.”, upozorio je nadbiskup Puljić.

“Ženskost i muškost međusobno su komplementarni, ne samo s fizičke i psihičke točke gledišta, nego s ontološke. Jedino zahvaljujući dualitetu ‘muškog’ i ‘ženskog’ potpuno se ostvaruje ljudskost” piše sveti Ivan Pavao II. (Pismo ženama svijeta, 1995., br.7.). Njegov nasljednik, papa u miru, Benedikt XVI. napisao je da “gender ideologija vrši atentat na oblike obitelji koju čine otac, majka i djeca”. Jer “ako nema dvojnosti po kojoj je Bog stvorio čovjeka kao muško i žensko, onda nema ni obitelji”(2012.). Zbog toga hrvatski biskupi, vjerni Učiteljstvu Crkve, ne mogu prihvatiti Istanbulsku konvenciju i njezinu interpretaciju.”, ističe nadbiskup Želimir Puljić.

Plenković je ustrajao i sa pritiskom na članstvo HDZ-a i saborske zastupnike iz redova HDZ-a, pa je 13. travnja 2018. u Hrvatskom saboru izglasana Istanbulska konvencija sa 110 glasova za, 30 protiv i 2 suzdržana glasa. Iz redova HDZ-a za IK je glasovalo 36 zastupnika, protiv je bilo 14 dok su 2 bila suzdržana. Dakle ustrajno i unatoč svemu u Hrvatskom Saboru IK je usvojena. Gdje je Plenkoviću sada takva ustrajnost za provedbu Rezolucije EU Parlamenta? Gdje je ta velika i snažna eu orijentacija? Zar se Hrvatska kao članica EU opredijelila selektivno provoditi EU Rezolucije?

Andrej Plenković je po uzoru na druga Titu izrekao jedno veliko NE EU Parlamentu, kao što je nekada Tito izrekao Staljinu i zbog tog su njegovog NE, mnogi pobijeni, pa čak i djeca i  mnogi prošli nezaboravnu torturu Golog otoka.

Hrvatska je 2006 godine postupila po Rezoluciji 1481/2006 Vijeća EU, o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima i u hrvatskom Saboru je izglasana Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj, u razdoblju od 1945. do 1990. (NN, 76/2006)

Članak 11. Zbog toga, Hrvatski sabor se pridružuje Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u snažnoj osudi masovnog kršenja ljudskih prava od strane totalitarnih komunističkih režima, i istodobno izražava sućut, razumijevanje i priznanje žrtvama tih zločina u Republici Hrvatskoj, Europi i svijetu.

Članak 12. Hrvatski sabor pridružuje se pozivu koje je Parlamentarna skupština Vijeća Europe uputila svim komunističkim ili post-komunističkim strankama da u svojim zemljama, ako to dosad nisu učinile, ponovno procijene povijest komunizma i svoju vlastitu prošlost, jasno se distanciraju od zločina počinjenih od strane totalitarnih komunističkih režima i da ih osude bez ikakvih nejasnoća.

Upravo zbog prešućene Rezolucije EU Parlamenta od strane Vlade RH, ponovno oživljava obilježavanje i slavljenje Titina imena i djela! Da se Vlada RH jasno odredila po preporuci EU Parlamenta, ne bi se sredstvima iz EU fondova obnavljao brod Galeb veličajući time diktatora i zločinca totalitarnog Yugo-komunističkog režima.

Čemu ovo sadašnje veličanje Tite? Što to motivira ljude da 30 godina nakon pada komunizma i 40 godina nakon njegove smrti veličaju lik i djelo J. B. Tite? Po čemu bi ga trebali pamtiti u pozitivnom smislu? Njegovo djelovanje između dva svjetska rata obilježeno je lažnim imenima, 70 lažnih identiteta, bio je špijun i suradnik raznih tajnih službi, svoje je suradnike predavao bez imalo milosti tajnim službama, čak i ženu , pa je i prije izbijanja rata bio odgovoran za mnoge smrti. Uklanjao je sve koji bi mu mogli biti konkurencija u vlasti. Gradio je kult ličnosti preko medija, partijske strukture i odgojem. Od predškolske dobi do kasnog  djetinjstva odgajane su generacije, preko pionira, omladine do partije u poslušnosti, strahu, bez imalo ljudskih prava i sloboda. Gušio je slobodu medija, misli i govora. Naređivao izravna ubojstva emigranata, gušio slobodu vjere, naređivao ubojstva i zatvaranja biskupa, svećenika i istaknutih vjernika. Naređivao izravna ubojstva emigranata, gušio slobodu vjere. Pod njegovim režimom, njegovim znanjem i odobrenjem ubijeno više stotina tisuća ljudi u Jugoslaviji, a najviše Hrvata. Što nije ubijeno u montiranim procesima i logorima/ zatvorima je mučeno i preodgajano. Ne trebaju meni ni povjesničari, ni dokumenti ni arhivi da ustvrdim da je ZLOČINAC, živi sam  svjedok njegove vladavine i ne ponovilo se nikada!

Lili Benčik

Povezane objave

AFORIZMI – Figa ili šipak

HF

Je li Ruža Tomašić prevarila birače?

HF

Komu u Hrvatskoj smeta IOR?

HF

Naturalizirana “Čarobna frula”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više