Hrvatski Fokus
Hrvatska

Potres na Banovini razotkrio povezanost političke i građevinske mafije

Svako zlo je za neko dobro!

 

Katastrofalni potres u Banovini je tragični događaj, koji je pored gubitaka ljudskih života, prouzročio i golemu materijalnu štetu, i to su nepobitne činjenice! No, ne govori naš narod uzalud da je svako zlo za neko dobro, i to će nadajmo se biti dokazano i povodom ovoga velikog zla, koje je pogodilo Banovinu. Naime, uporno odbijanje političara i tzv. stručnjaka, pa i bivših i sadanjih ministara, da je nakon rata obnova kuća vršena sukladno svim propisima i normama u građevinarstvu, demantirano je, nažalost tek sada nakon ovog potresa, s brojnim primjerima onih kojima su „obnovljene“ kuće oštećene u većoj ili manjoj mjeri, a da do toga nije smjelo doći, da je obnova kuća tada rađena kako struka i pošteno rađen posao zahtijevaju.

Brojni ‘mudrijaši’ koji tvrde da je u obnovi sve bilo u redu, pa i sam Andrej Plenković koji se u svom sarkastičnom stilu pita, kada se postavljaju pitanja o odgovornost svih sudionika u poslijeratnoj obnovi kuća, pa „nije valjda Žinić kriv i za potres?“, samo govore o tomu da se projektiralo prema propisima, no „mudro“ izbjegavaju postavljanje pitanja o krucijalnoj odgovornosti izvođača radova!

Jedini koji se usudio nešto evidentno pametno reći na tu temu, bio je Radimir Čačić kad se usudio dijelom nekvalitetno izvedene radove u obnovi kuća nazvati pravim imenom, a to je „ratno profiterstvo“! Jer floskula političara da se „projektiralo“ prema svim propisima je možda i točna, no obnovljene kuće u ovom potresu nisu oštećene radi lošeg projektiranja, jer bi to bio „suicid“ struke građevinskog projektiranja u Hrvatskoj, u što je teško povjerovati. Nu, primjeri na koji se način u Hrvatskoj dobiva posao kada se radi o javnim natječajima i trošenju državnog novca, i ako se prisjetimo tragičnih događaja u Italiji, kada su se rušili objekti koje je gradila operativa koja je bila povezana s talijanskom mafijom, onda mora biti jasno da je ovaj potres pokazao da i u nas ima tzv. građevinske mafije, o kojoj se do sada malo govorilo, jer je povezana s vladajućom politikom, na ovaj ili onaj način, pa Radimir Čačić opravdano govori o ratnom profiterstvu.

Velika je vjerojatnost da poslove koji su nekvalitetno izvedeni dobivali tvrtke „bliske“ HDZ-u, SDP-u, HNS-u i političarima povezanim s njima i s onima koji su odlučivali tko će gdje dobiti posao u toj poslijeratnoj obnovi! Plenković govori da „ne treba upirati prstom“ ni u koga dok se ne ispita vjerodostojnost ‘optužbi’ za loše izvedene radove u obnovi kuća nakon rata i u krivce za to! Nu, riječ ‘odgovornost’ za loše izvedene radove njemu teško izlazi iz usta, kao i obično u situacijama kada treba biti konkretan i rezolutan. A utvrđivanje odgovornosti za „fušeraj“ u obnovi kuća nakon rata, kao i utvrđivanje odgovornosti za druge „fušere“ u njegovom mandatu, kao i obično ne će biti nikad i na za koga utvrđeno.

I što je onda dobro što može donijeti ovo veliko zlo? Pa u najmanju ruku je dobro to što se više ne može skrivati pred građanima i članovima HDZ-a u Plenkovićevo vrijeme da je ‘vrh’ HDZ-a spreman braniti sve propuste svih onih svojih članova, uhljeba i nesposobnjakovića, koji nisu došli na funkcije jer nešto znaju i žele ozbiljno i pošteno raditi, već je za ro bio presudan stranačko podobnički kriterij! Također je dobro što su narod, svi građani sa pravom glasa na izborima, mogli vidjeti i shvatiti, ako to žele, koliko je tzv. država odnosno vlast, bila apsolutno neodgovorna u obnovi kuća nakon rata, nesposobna u prihvaćanju silne pomoći za Banovinu i koliko je ona puna demagogije, kada treba pogledati istini u oči! Hoće li glasači, u prvom redu članovi HDZ-a, SDP-a, HNS-a i njihovih ostalih ‘prirepaka’ to konačno shvatiti ili ne, i konačno početi misliti svojom glasom i slušati vlastitu savjest, a ne ‘komande’ stranačkih vođa, bit će presudno za to hoće li napokon Hrvatska početi sličiti na državu za kakvu se ginulo u Domovinskom ratu tijekom srpske agresije, ili će ostati karikatura od države u kojoj se sve događa prema ‘direktivama’ koje dolaze izvan nje i služe interesima onih koji joj upućuju te direktive?! Živi bili pa vidjeli, ako do tada još bude kojeg Hrvata u Hrvatskoj koji nije iz nje pobjegao glavom bez obzira!

Laslo Torma, dipl. ing. el.

Povezane objave

Definicija pojmova ljevičar i desničar

HF

Kako su djeca iz Konga dobila hrvatsko državljanstvo?

hrvatski-fokus

Predimenzionirano stradanje obitelji Zec

HF

Svatko žanje ono što i posije

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više