Hrvatski Fokus
Hrvatska

Poljaci će kažnjavati facebook, twitter, instagram…

Poljska postaje prva članica EU-a koja se suprotstavlja cenzuri na društvenim mrežama! Svaka vam čast Poljaci! Ostali – sramite se!

 

Ukoliko društvena mreža cenzurira sadržaj ili blokira Poljaka koji tim sadržajem nije prekršio zakone svoje zemlje, specijalni sud će vlasnika društvene mreže kazniti s gotovo 2 milijuna eura! Internet – Big brother 21. stoljeća kojim dominiraju društvene mreže kao što su twitter, facebook, instagram…, cenzurirale su čak i predsjednika SAD-a Donalda Trumpa brišući njegove objave, pa kako ne bi cenzurirali svakodnevno milijune ljudi pod raznim izgovorima, a sve zbog tzv. ‘političke korektnosti’, ‘sprječavanja širenja lažnih vijesti’, navodne zaštite određenih skupina poput ilegalnih migranata/osvajača, LGBT zajednice, raznih etničkih skupina… Cenzura na društvenim mrežama je sve agresivnija, razvidnija i učestalija, formatiraju ljude time. E, pa Poljake više ne će!
Poljski ministar pravosuđa najavio je donošenje zakona kojim će se vlasnici društvenih mreža kažnjavati s gotovo 2 milijuna eura! I to za svako cenzuriranje njihovih građana koje nije u skladu s poljskim ustavom! I to u ekspresnom roku, bez beskrajnog povlačenja po sudovima, fancy odvjetnika i sličnih mehanizama kojima se velike korporacije inače, između ostalog, štite. Po prijedlogu tog zakona koji još samo treba potvrditi parlament u kojem sjedi čvrsta većina, servisima društvenih mreža biti će zabranjeno uklanjanje sadržaja ili blokiranje autora ukoliko isti nisu prekršili poljske zakone.

Ukoliko ipak dođe do takve situacije, ‘oštećeni’ ima rok od 24 sata da pošalje prigovor toj internet platformi, a oni nakon toga imaju isti rok da preispitaju svoj postupak. Nakon 48 sati, ne bude li zadovoljan odlukom, može podnijeti prijavu sudu koji, pak, razmatra slučaj i donosi odluku u roku od 7 dana! Sve se, naravno, odvija elektronskim putem, bez lijepljenja biljega, urudžbenih zapisnika, slanja preporučenih kuverti iz pošte… Ako poseban sud presudi u korist tužitelja, a tužena društvena mreža ne izvrši presudu, može im se ‘odrezati’ novčana kazna u iznosu od 8 milijuna zlota, odnosno, 1,8 milijuna eura koju je odredio državni Ured za elektroničke komunikacije!

Poljska, koja je članica Europske unije, ali i Višegradske skupine, tržište je od gotovo 40 milijuna stanovnika i jedna od najbližih saveznica SAD-a u EU-u, stoga si Poljaci mogu dozvoliti pokazati zube raznim Zuckenbergerima i ostalim internetnskim tajkunima. Mi (Hrvati), osim što nas je deset puta manje, imamo vlast koja skakuće na svaki mig iz Bruxellesa, makar on bio na štetu građana ove zemlje. Naši predstavnici u Europskom parlamentu beznačajni su, ideološki razjedinjeni i dobrim djelom nedržavotvorni, vojska naših činovnika koji rade u EU sustavima o njima i ovise, tako da mi u Hrvatskoj ne možemo očekivati ovakav potez naše vlasti. Naprotiv. Od našeg se novca, između ostalog, financiraju nekakve organizacije, nevladine udruge koje budno nadziru što hrvatski građani objavljuju na društvenim mrežama, neumorno prijavljuju svojim gazdama, cenzurira se, briše, blokira…

O tomu mogu svjedočiti i iz osobnog iskustva – više tekstova na portalu normabel.com koje smo podijelili na društvenim mrežama naprosto nisu doprijele do vas jer su im ovi ograničili doseg ili ih potpuno micali. Uz idiotska objašnjenja poput: ‘Nismo pronašli dokaze za…’! Pa kako bi i pronašli dokaze kada ne mičete debele stražnjice iz ureda koji vam plaćam i ja od svog poreza? I kao pojedinac bio sam više puta cenzuriran i nekoliko puta blokiran na facebooku. Na primjer, jedan od razloga za blokadu profila bila je i objava fotografije, screenshota snimke s kamera Međunarodnog suda u Haagu koja je snimila trenutak kada pokojni general Slobodan Praljak ispija otrov u haškoj sudnici. Bilo je zbog te i sličnih objava tada blokirano na stotine hrvatskih građana.

Poljaci su prvi u Europi ustali protiv goebbelsovske propagande, staljinističke cenzure. Za njima bi se, nadam se, mogli povesti i Mađari, pa Česi i Slovaci… Bojim se da se naši vlastodršci boje i čistačice u sjedištu neke nevladine udruge, a kamoli ne ‘fact- checker-a’, o vlasnicima Facebooka, Twittera i ostalih društvenih mreža da i ne pričam. No možda hrabrost i odlučnost Poljaka probudi iz masovne hipnoze i ostale europske narode. Iako… Nisam baš optimist.

https://normabel.com/poljska-postaje-prva-clanica-eu-koja-se-suprotstavlja-cenzuri-na-drustvenim-mrezama-svaka-vam-cast-poljaci-ostali-sramite-se/

Povezane objave

Moj dom

HF

Glupe poruke Zokija Milanovića

HF

Popis najpoznatijih hrvatskih udbaša

HF

Vandalizam nad jamom Golubinčina kraj Raklja

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više