Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

U Zagrebu utemeljen Posavski književni klub

Književnici Bosanske Posavine na okupu

 

U Zagrebu je 9. siječnja 2021. osnovan Posavski književni krug na inicijativu skupine književnika rođenih u Bosanskoj Posavini koja će izdavati knjige, organizirati predstavljanja i tiskati zbornike radova. »Organizirat ćemo dva natječaja domoljubne poezije: „Posavino, volim te kao majku“ i dodijelit ćemo nagradu fra Ilija Starčević te „Croatio, srce iz njedara“ i dodijelit ćemo nagradu fra Andrija Zirdum, kao i natječaj duhovne poezije „Radujte se narodi“ a dodijelit ćemo nagradu fra Augustin Augustinović. Organizirat ćemo Večeri poezije u Zagrebu, ali i u Odžaku, Orašju, Brčkom i Domaljevcu. Izdavat ćemo knjige, organizirati predstavljanja knjiga i tiskanje zbornike radova«, kazao nam je Pejo Šimić, novoizabrani predsjednik Posavskog književnog kruga.

Sukladno Statutu Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu  u Zagrebu je 9. siječnja osnovan Posavski književni krug na inicijativu skupine književnika rođenih u Bosanskoj Posavini predvođenih poznatim književnikom Pejo Šimićem. Prema riječima predsjednika Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu Ante Pranjkića kultura i književnost su najbolji medij za zaštitu i očuvanje identiteta jednoga naroda. Stoga aktivnosti na promičbi književnosti su vrlo važne u ovom  trenutku za cijelu Posavinu. »Nalazimo se u nemirnim vremenima koja obilježavaju razne katastrofe i nedaće i ljudima je važno dati sadržaje koji ih mogu obogatiti, zabaviti i barem na trenutak misli usmjeriti na nešto pozitivno i lijepo. Uvjeren sam da će Posavski književni krug svojim aktivnostima na pisanju, izdavanju, promocijama knjiga i Večerima poezije najprije ispoštovati statutarne odredbe naše Platforme i kvalitetom svojih djela postati bitan reprezentat kulture Bosanske Posavine«, kazao je predsjednik Platforme Anto Pranjkić i izrazio svoje zadovoljstvo odazivom pozvanih posavskih književnika. »Već ima zainteresiranih diljem Hrvatske, BiH i inozemstva«, dodao je Pranjkić.

Boris Ćavar

Povezani članci

Nebitno je jesu li Barak ili Blok

HF

Labrador na novi način

HF

NE porezu na nekretnine

HF

Gdje je osam milijardi od koncesija?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...