Hrvatski Fokus
Kultura

Stjepko Mamić na salonu Des Artistes Francais u Parizu

Najvažnije udruženje francuskih umjetnika potvrdilo odabir Mamićeve slike za 231. izdanje čuvenog pariškog Salona

 

Hrvatski slikar Stjepko Mamić uspio je slikom „Net Magna“ očarati članove ocjenjivačkoga suda Udruženja francuskih umjetnika. Tako je dobio priliku izlagati na četiri najvažnija povijesna pariška salona umjetnosti. Teniskim žargonom mogli bi reći kako je kapetan Mamić osvojio Grand Slam četiri  najvažnija povijesna pariška salona umjetnosti. Jer nakon uspješnih izlaganja na pariškom Salonu des Artistes Independants, Salon du Dessin et de la Peinture a l’aeu i Salon d’ Automne, sada je njegova slika odabirom najstrožih žirija odabrana za najstariji i najprestižniji  povijesni Salon des Artistes Francais. Motiv slike „Net Magna“ u miješanoj tehnici na lanenom platnu dimenzija 200×150 cm je već u svijetu prepoznatljiv Stjepkov prikaz ribarske mreže iz dubine našeg mora koja dočarava pogled odozdo na barku sa svjetlošću noćnog ferala. Motiv  kojeg kapetan Stjepko vjerno dočarava i kao strastveni ronilac koji roni diljem planeta kojeg je oplovio sedam puta tijekom trideset godina navigacije kao pomorski kapetan. Zadnjih 15 godina njegove slike putuju po svijetu kao najbolji ambasadori kulture i umjetnosti.

Sama činjenica o povijesti pariškog salona francuskih umjetnika koja datira od doba francuskog kralja Louisa XIV. i Colberta ukazuje kakav uspjeh je biti dijelom tog čarobnog svijeta elitne umjetnosti protkane poviješću, od davne 1663. godine i prvih Salona do danas. Uspjeh je tim veći i značajniji jer je uz Net Magnu već jedna Mamićeva slika odabrana za ovogodišnji  pariški Art Capital 2021. Riječ je o kolorističnoj slici također velikih dimenzija „Corals reef“ , 200 x 150 cm koja je  odabrana za drugi  po starosti i značaju najvažniji povijesni pariški salon Salon des Artistes Independants  čiji je Stjepko punopravni član.

Nakon uspješne izložbe pod staklenim svodom čuvene pariške Grand Palais u veljači 2020. godine  na Art Capital kada je izložio 4 slike velikih dimenzija na prestižnoj poziciji A1 Salona des Artistes Independants,  Mamićeva slika „Net Magna“ je bila izabrana i od strane ocjenjivačkoga suda pariškog Salon d’Automne (Jesenjeg salona) u listopadu 2020., koji je zbog epidemioloških mjera odgođen ali je izdan katalog s odabranim djelima umjetnika među kojima je i Mreža dubrovačkog kapetana. Iz istog razloga odgođen je i ovogodišnji Art Capital koji se trebao održati u veljači 2021. 

Stjepko Mamić je odabran za predstavnika  Hrvatske na Azijskom Bienalu koje će se održati u Dacci u ožujku 2021. u organizaciji Ministarstva kulture i Akademije umjetnosti Bangladeša, pod pokroviteljstvom UNESCO-a gdje će izložiti sliku “Asgardian fish”. 

Stjepko je bio aktivni učesnik i na humanitarnoj izložbi MEADOWS MASK ART (dizajn zaštitih maski) u organizaciji UNESCO-a i Mediterranean Endeavors Advancing Development of Widespread Sustainability), MOFAA (Meadows Olympian Fine Art Artists) i MIFAA (Meadows International Fine Art Artists) u svibnju 2020. Cjelokupan prihod od prodaje maski sa prepoznatljivim motivom Stjepkovih ribica je otišao za pomoć unesrećenima u eksploziju u Beirutu.   

Unatoč svjetskoj pandemiji zbog Covida 19 dubrovački umjetnik kapetan Stjepko Mamić je bio aktivan na međunarodnoj umjetničkoj sceni. Iako je u protekloj 2020. godini odgođena i izložba Olimpijskog udruženja slikara koja se trebala održati tijekom Olimpijskih igara u Tokyju na kojoj je Stjepko trebao izlagati, dubrovački slikar imao je bogatu umjetničku i izložbenu aktivnost. Osvojio je četvrto od ukupno šest nagrađenih mjesta mjesto na American Art Awardsu 2020. sa slikom „Big Net Dubrovnik’s Edition “, miješana tehnika na lanenom platnu, 200×150 cm, u kategoriji  BEST FANTASY LANDSCAPE PAINTERS. Tako se Hrvatska zahvaljujući Stjepku našla na pobjedničkom postolju uz Rusiju, USA, Kanadu i Kinu od ukupno 66 zemalja čiji umjetnici su se natjecali. Stjepko Mamić je već treću godinu za redom među najboljim umjetnicima iz cijelog svijeta  čija su djela ocjenjivali članovi žirija kuratori iz 25 američkih galerija i muzeja.

 https://thombierd.medium.com/2020s-best-fantasy-landscape-painters-named-by-25-galleries-c96863d1434e

https://www.google.com/search?sxsrf=ALeKk00qGB5-apGaQ3sDb8vEK35gTjQI_g:1610239718740&source=univ&tbm=isch&q=MEADOWS+MASK+ART&client=firefox-b-d&sa=X&ved=2ahUKEwiN3sCzkpDuAhVCxYUKHT80CEUQjJkEegQIBBAB&biw=1920&bih=978#imgrc=Rx8zNue3Jiq0tM

Dražana Martinović Mamić

Povezane objave

Ima jedna rijeka

HF

Jedna mala

HF

Srest ćemo se opet

HF

Grij

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više