Hrvatski Fokus
Znanost

Propolis ublažava simptome i nuspojave toksičnog djelovanja kemoterapije

Ima svojstvo antiangiogeneze – zaustavlja rast novih krvnih žila kojima se karcinom hrani

 

Pčele ne proizvode samo med – one proizvode također i jednu posebnu supstanciju poznatu kao propolis. Ljekovita svojstva propolisa poznata su od davnina. Naziv propolis na grčkom (u prenesenom smislu) znači „obrana grada“ što je posve opravdano jer je on odličan biostimulator – aktivira i stimulira specifična antitijela u organizmu. Svježi propolis je svjetliji od starijeg, iako boja ovisi i o tome s kojeg drveća je sakupljen. Specifičan miris propolisa najčešće podsjeća na miris brezovih pupoljaka ili borovih iglica, dok se prilikom sagorijevanja propolisa razvije miris sličan tamjanu. Naime, po svojem podrijetlu, propolis je biljna smola – izlučevina tkiva pupoljaka ili kore drveća i šiblja koja se luči tijekom proljeća i ljeta. To je kompleksna mješavina biljnih smolastih tvari koje uglavnom potječu s drveća topole – osobito crne topole, johe, jablana, kestena, breze i jasena ali i zimzelenog drveća koje ima češere.

Istraživanja su otkrila da je propolis kao pčelinji proizvod zapanjujuće složena tvar jer sadrži 300 različitih aktivnih sastojaka. Propolis sadrži između 50 i 70 posto biljnih smola i balzama, 10 posto eteričnih ulja, između 30 i 50 posto voska, između 5 i 10 posto peluda uz ostale primjese. Nadalje, otkriveno je da propolis sadrži i izlučevine pčelinjih žlijezda slinovnica, čak 22 mineralne tvari (npr. željezo, bakar, mangan, aluminij, cink) i mikroelemente poput kobalta, stroncija, silicija i dr. Također je bogat vitaminima C, B1, B2, E i dr. Najvažnije tvari koje su odgovorne za ljekovitost propolisa su brojni flavonoidi – na primjer galangin, apigenin, kvercetin, kempferol, krizin, pinocembrin i pinobanktin. Osim flavonoida tu su još i derivati cinaminske kiseline, terpeni, ketoni, alkoholi, fenoli, heteroaromatski spojevi, esencijalna ulja, aminokiseline, ugljikohidrati itd. Istraživanja su otkrila da kemijski sastav propolisa varira ovisno o geografskom području gdje su ga pčele sakupile, također je otkriveno da propolis iz iste košnice nema uvijek isti kemijski sastav.

Propolis ima široki spektar djelovanja: antibiotski, protuupalni, protuvirusni, protugljivični, protuoksidativni, antialergijski, ima čak i lokalno anestetičko djelovanje, a najvažnije je antitoksično, karcinostatsko i imunostimulativno djelovanje.

Dr. Seema Patel, Bioinformatics and Medical Informatics Research Center (San Diego State University) provela je opsežan pregled znanstvene literature o propolisu i karcinomu. Dr. Patel je otkrila znanstvene laboratorijske studije koje potvrđuju učinkovitost propolisa protiv karcinoma i to: mozga, gušterače, glave i vrata, bubrega i mokraćnog mjehura, kože, prostate, dojke, debelog crijeva ili kolona, jetre i krvi.

Znanstvene studije otkrile su da propolis zaustavlja rast novih krvnih žila kojima se karcinom hrani – ima svojstvo antiangiogeneze; zaustavlja i sprječava širenje metastaza karcinoma u okolna tkriva i/ili organe, zaustavlja dijeljenje kancerogenih stanica, te potiče apoptozu odnosno programiranu smrt stanica. Također je dokazano da propolis ublažava simptome i nuspojave toksičnog djelovanja kemoterapije u liječenju karcinoma.

Iako pčele koriste propolis kao sredstvo za brtvljenje malih neželjenih otvora u saću ili košnici, propolis također djeluje kao antiseptička barijera koja štiti košnicu kako od kontaminacije tako i od vanjskih uljeza poput miševa, zmija i guštera, ima ulogu u održavanju konstantne temperature (oko 35°C) u košnici, štiti od prodora vlage i dr. Nadalje, antimikrobna svojstva propolisa štite košnicu od virusa i bakterija, a sam propolis djeluje pozitivno i na imuni sustav pčela. No, propolis nije samo zdravstvena dobrobit za pčele nego i za čovjeka. Tisućama godina propolis je poznat i koristi se u narodnoj medicini u liječenju apscesa, za zaraštavanje rana kao i protiv infekcija; ljekovitost propolisa poznavali su i visoko cijenili drevni Egipćani, Rimljani i Grci (Dioskorid, Galen, Aristotel, Plinije i dr.). Štoviše, u 17. stoljeću propolis je u Londonu bio uvršten u farmakopeju kao službeni lijek.

Najnovije znanstvene studije potvrđuju učinkovitost propolisa i popis njegovih pozitivnih učinaka na zdravlje je zaista dugačak. Pretragom znanstvene literature ‘PubMed’ možemo otkriti više od 2000 studija o zdravstvenoj dobrobiti propolisa i njegovim pozitivnim učincima u borbi protiv različitih infekcija i karcinoma.

Propolis ima antimikrobno, protuvirusno i protugljivično djelovanje, a laboratorijsko istraživanje je pokazalo da ubrzava cijeljenje rana kod štakora s dijabetesom. Kod djece i odraslih propolis je izvrstan u sprječavanju infekcija dišnog sustava, ublažava simptome prehlade, gripe i drugih bolesti dišnog sustava (astme, rinitisa, sinusitisa i dr.), a sprječava i infekcije srednjeg uha.

Journal of Alternative and Complementari Medicine objavio je studiju iz 2002. koja je pokazala da propolis pozitivno djeluje i na manje opekline (opekline drugog stupnja).

Također je poznato da propolis sprječava nastajanje karijesa, učinkovit je i u liječenju parodontoze i gingivitisa. Druge studije pokazale su da propolis čak može pozitivno djelovati i na regeneraciju (obnovu) zubne pulpe, koštanog tkiva i hrskavice.

Nadalje, propolis je učinkovit i kod parazitarnih oboljenja jer može ukloniti parazite: tako je jedna studija pokazala da osobe koje uzimaju propolis imaju gotovo 60 posto uspješno eliminiranje/odstranjenje parazita giardije, uzročnika giardijaze (Giardia lamblia ili G. duodenalis/ G. intestinalis).

International Journal of Dermatology objavio je rezultate studije učinkovitosti propolisa u liječenju bradavica – učinkovitost propolisa bila je između 73 i 75 posto.

Propolis je poznat kao vrlo učinkovit u liječenju genitalnog herpesa – učinkovitiji je od uobičajenih lijekova, a studija je objavljena u časopisu Phytomedicine.

Štoviše, propolis ima baktericidno djelovanje na stotine različitih bakterija, osobito gram-pozitivne bakterije, a učinkovito djeluje i na bakteriju Helicobacter pillory, koja kod čovjeka uzrokuje čir ali i karcinom na želucu i dvanaestniku.

Propolis se vrlo uspješno primijenjuje u liječenju kroničnih bolesti: ateroskleroze, dijabetesa, reumatoidnog artritisa, upalne bolesti crijeva, hemoroida, krvarenja, multiple skleroze, neurodegenerativnih bolesti, očnih bolesti (glaukom, katarakta, retinopatija i dr.), imunodeficijencije itd.

Ljekovito, terapeutsko djelovanje propolisa dokazano je u obliku otopina, tinktura, masti i krema, pastila, tableta i dr. Svojim snažnim protuupalnim i protuvirusnim učinkom propopis je izvrtan izbor u liječenju različitih akutnih i kroničnih upala grla, a jednako uspješno suzbit će simptome svake hunjavice, jake prehlade i gripe. A kao snažan antioksidant, propolis snažno stimulira i jača imuni sustav i time povećava otpornost organizma na različite bolesti – uključujući prehlade i gripu kao i kancerogene bolesti – stoga se uzima i u preventivne svrhe.

Stručnjaci apiterapije preporučuju u preventivne svrhe uzimati dvadeset kapi propolisa dnevno na žlici meda – s time da se između dva tretmana uvijek mora učiniti pauza koja traje isto koliko i vrijeme preventivnog tretmana (tj. koliko traje pakiranje propolisa od 50 ml).    

Izvor:

  1. Syed Ishtiaq Anjum (Kohat University of Science and Technology, Pakistan) et al.: „Composition and functional properties of propolis (bee glue): A Review,“ Saudi Journal of Biological Sciences, Vol. 26(7), studeni 2019; str. 1695-1703;
  2. Gregory SR et al.: „Comparison of propolis skin cream to silver sulfadiazine: a naturopathic alternative to antibiotics in tretment of minor burns,“ J. Altern Complement Med. 2002 Feb; 8(1):77-83
  3. Miyares C. et al.: „Clinical trial with a preparation based on propolis ‘propolisina’ in human giardiasis;“ Acta Gastroenterologica Latinoamericana, 1988; 18(3):195-201
  4. Zedan H. et al.: „Propolis as an alternative treatment for cutaneous warts,“ International Journal of Dermatology, 2009 (Assiut University, Egypt)
  5. Vynograd N. et al.: „A comparative multi-centre study of the efficacy of propolis, acyclovir and placebo in the treatment of genital herpes (HSV),“ Phytomedicine, 2000 Mar; 7(1):1-6.

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Prilog HAZU-a kurikulnoj reformi (38)

HF

Farmakogenetika u kliničkoj praksi

HF

Veliko djelo Branka Kincla

HF

Moguća malignost hormonalnih devijacija

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više